Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Aztec Ruins National Monument

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Ancestral Pueblon People nemen een belangrijke plaats in in de culturele geschiedenis van het zuidwesten van de Verenigde Staten. Dit volk leefde vooral in het gebied dat nu bekend staat als de Four Corners Area, de plek waar de huidige staten Arizona, Utah, New Mexico en Colorado elkaar raken.

© copyright www.ontdek-amerika.nlHet gebied dat nu bekend staat onder de naam Aztec Ruïns, is gebouwd aan het begin van de 12e eeuw. De bewoners waren waarschijnlijk verwant aan de bewoners van Mesa Verde (Colorado); de bewoners van het grotere Chaco Culture waren belangrijke handelspartners voor hen. Vanwege een verandering in het klimaat, aan het einde van de 13e eeuw, werd het land droger en minder vruchtbaar. Dit is waarschijnlijk de reden geweest waarom de Aztec Ruïns na ongeveer 200 jaar weer zijn verlaten.

Halverwege de 19e eeuw werden de ruïnes ontdekt, men ging er toen ten onrechte van uit dat hier ooit afstammelingen van de Aztecs uit Mexico hadden gewoond. Vandaar dat deze pueblo dus – ten onrechte – de naam Aztec heeft gekregen. In 1923 kreeg het gebied de beschermde status van National Monument, en sinds 1987 is het ook opgenomen op de World Heritage Site.

Het park is ongeveer 130 hectare groot, alleen het westelijke deel is voor toeristen toegankelijk. Hier vind je The West Ruïn, een pueblo die uit ongeveer 450 kamers bestaat. De looproute is 640 meter lang, en neemt 30 tot 40 minuten in beslag. In het Visitor Center kan je een guide map lenen, met een beschrijving van de wandelroute en veel achtergrondinformatie. Je kan deze guide map ook online bekijken.

Een kiva is een ronde ruimte die door de Ancestral Puebloans werd gebruikt voor ceremoniële diensten. The Great Kiva, die midden in The West Ruïn staat, werd door archeoloog Earl Morris uitgegraven in 1921, en 13 jaar later geheel gereconstrueerd. Omdat op grond van de archeologische vondsten niet met zekerheid kon worden vastgesteld hoe de kiva er oorspronkelijk heeft uitgezien, moest hij daarbij uitgaan van vermoedens. Waarschijnlijk zijn niet al zijn aannames correct geweest, zo wordt er tegenwoordig van uit gegaan dat het dak van de originele kiva veel lager was dan het dak van de gereconstrueerde kiva. The Great Kiva in Aztec Ruïns is de enige gereconstrueerde kiva in het zuidwesten van Amerika.

Tip:  Als je van fotograferen houdt, neem dan een statief mee. Dit is noodzakelijk om goede foto’s te kunnen maken in The Great Kiva en in de kamers van de West Ruïn.
 
praktische informatie (info 2016)

© copyright www.ontdek-amerika.nlWaar
Aztec Ruins National Monument ligt in de plaats Aztec, in het noordwesten van de staat New Mexico. De afslag naar het park ligt aan Highway 516, op ¾ mijl ten westen van de kruising Highway 516 / Highway 550. Neem de Ruins Road, de ingang van het park ligt ½ mijl verder. De route naar het park wordt met borden aangegeven.

Toegangsprijs
De toegangsprijs bedraagt 5 dollar per persoon, kinderen tot en met 15 jaar mogen het park gratis bezoeken. De America the Beautiful Pass is geldig.

Openingstijden
Het park is elke dag geopend, behalve met Thanksgiving, op 25 december en op 1 januari. Het park gaat open om 08.00 uur, en sluit weer om 17.00 of 18.00 uur (afhankelijk van het seizoen).

Voorzieningen
Er is een Visitor Center, met een klein museum en een kleine boekwinkel. Er zijn hier ook toiletten en er is een picknickplaats. Verder zijn er geen voorzieningen in het park aanwezig.

 
onze ervaring

Aztec Ruins National Monument hoort niet bij onze favorieten. Wij geven nu eenmaal de voorkeur aan het bekijken van Indian Ruïns zomaar ergens in de ongerepte natuur. The Fallen Roof Ruïn en The Moon House, om maar even twee voorbeelden te noemen, hebben op ons veel meer indruk gemaakt dan de ruïnes die we in de netjes aangelegde parken hebben gezien.

Toch raden we een bezoek aan Aztec Ruïns wel aan, zeker als je nog niet veel gelijksoortige parken hebt gezien. Het is klein en het is makkelijk bereikbaar, dus het is een goede gelegenheid om een mooie eerste indruk te krijgen van de oude Pueblo-cultuur. Wat wij vooral erg mooi vonden, dat was de gerestaureerde kiva. Daardoor heeft het park toch net weer iets anders dan de vergelijkbare parken die wij hebben bezocht.
 
links

National Park Service
The American Southwest 
Farmingtonnm.org
DesertUSA.com

 

Links Contact Disclaimer