Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Bull Valley Gorge (Slotcanyon)

Bull Valley Gorge © copyright  hanz meulenbroeks
       
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
       

INLEIDING
Bull Valley Gorge © copyright  hanz meulenbroeksIn het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

In het Grand Staircase Escalante National Monument ligt de slot canyon Bull Valley Gorge, die onder de Skutumpah Road doorloopt. De 40 meter hoge rotswanden, die bestaan uit Navajo Sandstone, staan erg dicht op elkaar; op veel plaatsen is de canyon hooguit 1.80 meter breed. Het zonlicht kan dan ook niet tot op de bodem van de canyon doordringen, waardoor het ijs dat hier vaak ligt pas ver in de lente is weggesmolten.

Verder moet je ook rekenen op diepe modderpoelen en plassen water. Behalve met de moeilijk begaanbare bodem, krijg je ook te maken met lastige afdalingen via zogenaamde drop-offs. Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad zal de gemiddelde toerist Bull Valley Gorge dan ook overslaan. Wie een makkelijkere mogelijkheid zoekt om een slot canyon te bekijken kan beter kiezen voor de Willis Creek Narrows, die op nog geen twee mijl afstand van Bull Valley Gorge te vinden zijn.


Waarschuwing
Kijk voor meer informatie op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"
 
DE ROUTE

Bull Valley Gorge © copyright  hanz meulenbroeksVanuit Cannonville
De plaats Cannonville ligt aan State Route 12 in Utah. Rijd vanuit Cannonville naar het zuiden via de Cottonwood Canyon Road. Na ongeveer 3 mijl ga je rechtsaf de onverharde Skutumpah Road op. Na 5,5 mijl (gerekend vanaf het begin van de Skutumpah Road) bereik je een splitsing, houd hier links aan. Je bereikt Willis Creek 0,8 mijl voorbij die splitsing, nog eens 1,8 mijl verder ligt Bull Valley Gorge.

Vanuit Kanab
Ga via State Route 89 naar het oosten, richting Page. Na ongeveer 9 mijl, tussen de milemarkers 54 en 55, ga je linksaf via de verharde Johnson Canyon Road. Volg die weg 16,5 mijl, en ga dan rechtsaf de onverharde Skutumpah Road op. Na 1,8 mijl kom je bij een splitsing, houd hier rechts aan. Na 25,1 mijl (gerekend vanaf het begin van de Skutumpah Road) bereik je Bull Valley Gorge, nog eens 1,8 mijl verder ligt Willis Creek.

Vanuit Page
Ga via State Route 89 naar het westen, richting Kanab. Je kan kiezen uit twee mogelijkheden.
- Je kan na 31 mijl, tussen de milemarkers 17 en 18, rechtsaf gaan via de Cottonwood Canyon Road. Die weg volg je dan over een afstand van 43 mijl. Vervolgens ga je linksaf de Skutumpah Road op (zie verder de routebeschrijving vanuit Cannonville).
- Of ga 68 mijl ten westen van Page, tussen de milemarkers 54 en 55, rechtsaf via de Johnson Canyon Road (zie verder de routebeschrijving vanuit Kanab).

De toestand van de weg
Tot en met het jaar 2008 was de Cottonwood Canyon Road bij goede weersomstandigheden berijdbaar voor auto’s met high clearance en ook – zij het met enig risico – voor gewone personenauto’s. Vanwege achterstallig onderhoud is de conditie van de weg sinds 2009 sterk verslechterd, high clearance is nu absoluut noodzakelijk. Na regen kan de weg onbegaanbaar worden, houd dus altijd de weersvoorspelling in de gaten voordat je aan deze rit begint. Je kan bij het Paria Ranger Station (aan Highway 89) of in het Cannonville Visitor Center informeren naar de actuele toestand van de weg. De Skutumpah Road is onder normale omstandigheden goed berijdbaar.
Let op: de verzekering van een huurauto is op onverharde wegen niet geldig, eventuele schade wordt niet vergoed.

 
DE HIKE

Bull Valley Gorge © copyright  hanz meulenbroeksBull Valley Gorge loopt onder de Skutumpah Road door, de parkeerplaats ligt bij de brug die over de canyon heen gaat. Als je vanaf de Cottonwood Canyon Road komt zie je de parkeerplaats net voor de brug, aan de rechterkant. Er kunnen maar twee auto’s staan; als de parkeerplaats vol is kan je een stukje voorbij de brug ook langs de kant van de weg parkeren.

Vanaf de parkeerplaats loop je via een smal pad in westelijke richting, Bull Valley Gorge ligt dan aan je linkerzijde. Je kan op diverse plaatsen makkelijk van het pad naar de rand van de canyon toelopen, je kan dan de mooie rotswanden zien en je krijgt al een hele goede indruk van de diepte.

Na ongeveer 400 meter bereik je de plek waar je in de canyon kan afdalen. Je loopt nu in tegenovergestelde richting – dus weer terug naar de Skutumpah Road – door de canyon heen. Al heel snel kom je twee drop-offs tegen, bij de eerste van die twee moet je ongeveer 2 meter omlaag klimmen. Bull Valley Gorge © copyright  hanz meulenbroeksDe tweede drop-off is nog wat dieper, en omdat je hier weinig houvast hebt is dit een erg lastige afdaling. Als je met meerdere personen bent zal je elkaar hier moeten helpen, maar dan nog zal deze hindernis voor sommige mensen te moeilijk zijn. Voorbij de tweede drop-off bevind je je in het meest spectaculaire deel van de canyon: de grillige rotswanden zijn hier ongeveer 40 meter hoog en staan erg dicht bij elkaar. Ongeveer 300 meter voorbij de tweede drop-off loop je onder de brug van de Skutumpah Road door. Dicht bij de brug kom je opnieuw een drop-off tegen.

Halverwege de jaren ’40 is een smalle houten brug over Bull Valley Gorge heen gebouwd, waardoor Kanab Canyon en Johnson Canyon werden verbonden met Bryce Valley. Op 14 oktober 1954 heeft zich hier een ernstig ongeval voorgedaan: op die dag is een Chevrolet pick-up truck met daarin drie mannen achteruit van de brug gereden en de canyon ingestort. Een reddingsteam vond de auto twee dagen later, op 16 oktober. Een van de slachtoffers bleek op de bodem van de canyon te liggen, 60 meter beneden de brug. De twee andere lichamen bevonden zich nog in de auto, die 5 meter beneden de brug tussen de canyonwanden zat geklemd. Bull Valley Gorge © copyright  henriette meulenbroeksOm de lichamen te kunnen bergen heeft het reddingsteam delen van de auto, waaronder de stuurkolom, weg moeten zagen. De rest van het autowrak is nooit geborgen, als je beneden door de canyon loopt kan je de geplette pick-up truck boven je zien hangen. Ook vanaf de rand van de canyon, een klein stukje van de brug vandaan, kan je het autowrak zien. Na het ongeval is de houten brug vervangen door een veel bredere brug, die bestaat uit boomstammen en grote rotsplaten. Behalve het autowrak bevindt zich ook het wrak van een motorfiets in de canyon, die motorfiets ligt vlak bij de brug op de bodem. Hierover is verder geen informatie bekend.

Voorbij de brug wordt de canyon breder, en minder mooi. Je zou hier dus kunnen omdraaien en via dezelfde weg terug kunnen gaan, maar dan moet je wel via de hierboven genoemde drop-offs omhoog klimmen. Het is eenvoudiger om ongeveer 1 mijl (anderhalve kilometer) door te lopen, je kan dan aan de rechterkant via een zeer steile helling naar boven klimmen. Vervolgens loop je dan over het pad dat een stukje van de canyon vandaan ligt naar de parkeerplaats terug.

Opmerking: Kijk voordat je aan deze hike begint eerst naar de weersvoorspellingen. Ga zelfs bij de geringste kans op regen niet de canyon in!

ONZE ERVARING
Wij zijn in april 2008 naar Bull Valley Gorge geweest. Vooraf hebben we in Kanab bij het BLM-kantoor geďnformeerd naar de begaanbaarheid, en we kregen toen te horen dat er nog enkele modderpoelen zouden zijn. Op grond van die informatie hadden we de indruk dat de bodem van de canyon redelijk goed begaanbaar zou zijn. Maar helaas, dat viel erg tegen. Er waren veel diepe modderpoelen waar we dwars doorheen moesten, en ook lag er nog veel ijs in de canyon waardoor het lopen erg werd bemoeilijkt. De drop-offs behoren tot de moeilijkste die wij tot nu toe tijdens al onze hikes zijn tegengekomen. Het was – met onze schoenen vol modder – ook niet eenvoudig om via de zeer steile helling de canyon weer uit te klimmen. Maar…. het was wél een bijzonder mooie canyon. Dus voor mensen die deze zware hike aandurven, is het absoluut de moeite waard.
 
LINKS
American SouthWest
SummitPost.org

Links Contact Disclaimer