Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Burnham Badlands

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De 12.000 km² grote San Juan Basin is een gebied dat ligt in het noordwesten van New Mexico, het zuidwesten van Colorado, en kleine delen van Utah en Arizona. In het droge, ruige landschap vind je veel ondiepe canyons, badlands en markante rotsformaties. De Burnham Badlands maken deel uit van de San Juan Basin, het gebied is veel minder bekend dan de dichtbij gelegen Bisti Badlands Wilderness. Enkele andere badlandsgebieden binnen de San Juan Basin zijn de De-Na-Zin Wilderness en de Ah-Shi-Sle-Pah Wilderness.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe Burnham Badlands liggen aan de onderzijde van een plateau, in de Brimhall Wash. Ze strekken zich uit over een afstand van ongeveer 3 mijl. Het landschap bestaat vooral uit gladde, ronde heuvels met hoofdzakelijk gele, grijze en roestbruine tinten. Er zijn diverse hoodoos en andere rotsformaties, en hier en daar tref je ook stukken versteend hout aan. Volgens sommige bronnen heb je een permit van de Navajo nodig om naar de Burnham Badlands te mogen gaan. In het Local Chapter House is ons echter medegedeeld dat een permit niet nodig is.

Aanrijroute
De plaats Shiprock ligt in het uiterste noordwesten van de staat New Mexico. Ga via State Route 491 naar het zuiden. Nabij milemarker 60 ga je linksaf via de verharde Bia-5. Volg deze weg over een afstand van 11,8 mijl in oostelijke richting, en ga dan rechtsaf via County Road 8810 (voor deze weg wordt ook het wegnummer 5080 gebruikt). De weg is verhard tot je het Local Chapter House bereikt, daarna is de weg onverhard maar wel heel goed berijdbaar. Na 3,2 mijl kan je via een zijweg linksaf (noord), de weg eindigt na enkele tientallen meters bij een kleine oil well aan de rand van Brimhall Wash. Parkeer hier de auto  (waypoint parkeerplaats  =  N36 20 13.2  W108 26 49.2). Omdat de Burnham Badlands in de lager gelegen wash liggen, zie je het gebied pas als je al bij de oil well bent!

De hike
Er zijn geen paden aangelegd, er staan ook nergens cairns of andere route-aanwijzingen. Het is dan ook een gebied dat je zelf moet gaan ontdekken, de middelste van de drie mijlen die het gebied breed is is daarvoor het meest interessant. Wij zijn vanaf de parkeerplaats eerst naar beneden geklommen, en hebben vervolgens rechts aangehouden. Nabij het waypoint N36 20 30.96  W108 26 38.19 troffen we de mooiste rotsformaties aan. Klim regelmatig naar de top van een van de hogere heuvels, op die manier kan je het beste bepalen welke richting je in wilt gaan. Omdat er geen oriëntatiepunten zijn is het noodzakelijk een GPS mee te nemen, zodat je de parkeerplaats terug kunt vinden.
Let op: als je kiest voor een lage route tussen twee naast elkaar gelegen heuvels, ben er dan op bedacht dat er slecht zichtbare sinkholes (diepe gaten) voor kunnen komen.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
De Burnham Badlands zijn veel minder spectaculair dan de Bisti Badlands, maar het gebied heeft wel een heel eigen charme. Onze eerste blik op de badlands was van bovenaf, toen we nog bij de auto stonden. In ons reisverslag beschrijven we het als één grote uitgestrekte zee van gladde, ronde heuvels. En dat was echt heel erg mooi om te zien. We zijn vanaf de parkeerplaats naar beneden gelopen, en zijn op goed geluk tussen de heuvels rond gaan dwalen. Hier en daar troffen we enkele mooie rotsformaties aan. Wat ons vooral erg goed beviel, dat waren de weidse uitzichten vanaf de hoogste heuvels. Met Shiprock als herkenbaar punt in de verte. Als je het, net zoals wij, heerlijk vindt om in dit soort eenzame landschappen rond te dwalen, dan is een bezoek aan de Burnham Badlands zeker aan te raden. Voor de gemiddelde reiziger zal dit gebied echter geen eerste keuze zijn.
 
links
American Southwest
 

Links Contact Disclaimer