Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Calhan Paint Mines

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Ongeveer in het midden van de staat Colorado ligt een klein natuurgebied met de naam Calhan Paint Mines. Je vindt hier veel hoodoos en andere rotssculpturen, met daar tussendoor kleine kloven en geulen. Het gebied is vooral heel speciaal vanwege de prachtige kleuren van het gesteente: donkergeel en lichtgeel, donkerbruin en lichtbruin, allerlei tinten roze en ook wit, spierwit zelfs. Het park ligt midden in de prairie, in een laag gelegen kom.

© copyright  www.ontdek-amerika.nlVijf-en-vijftig miljoen jaar geleden bevond zich hier een tropisch bosgebied, dat later werd bedekt door klei en door wit zandsteen. Dit zandsteen staat bekend als de Dawson  Arkose Formation. Door wind- en watererosie heeft het gebied haar huidige vorm gekregen. Er zijn bewijzen gevonden waaruit blijkt dat het gebied al zo’n 9.000 jaar geleden werd ontdekt door Native Americans, waarschijnlijk hebben zij de kloven en geulen gebruikt om dieren op te sluiten, en de wat hoger gelegen rotsen om over de prairie uit te kunnen kijken. Van het kleurrijke gesteente hebben zij pijlpunten, potten en ceremoniële verf gemaakt. Sinds het begin van de 20e eeuw werd het gesteente ook gebruikt om bakstenen te maken.

De oppervlakte van het park is ongeveer 300 hectare, er zijn diverse wandelpaden aangelegd die een gezamenlijke lengte van 4 mijl (6,2 kilometer) hebben. De paden zijn heel eenvoudig begaanbaar, er zijn alleen wat kleine hoogteverschillen. Het park is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang, en het is gratis toegankelijk.

Er zijn twee parkeerplaatsen, op de eerste parkeerplaats is een pittoilet aanwezig. Je vindt hier ook een plattegrond met een bord waarop de trails staan aangegeven. Op het moment dat je de eerste parkeerplaats bereikt zie je alleen de uitgestrekte prairie voor je, pas nadat je een stuk hebt gelopen zie je langzaam aan de eerste hoodoos verschijnen. De eerste rotssculpturen zijn nog niet heel indrukwekkend, maar als je het gebied verder inloopt worden de kleuren steeds mooier en de vormen steeds grilliger. Kort voor de tweede parkeerplaats ligt een uitkijkpunt, vanwaar je goed uitzicht over het hele gebied hebt.

Aanrijroute
Calhan Paint Mines ligt ongeveer 30 mijl ten oosten van Colorado Springs. Ga vanuit Colorado Springs via State Route 24 in noordoostelijke richting, tot aan de plaats Peyton. Blijf ook daar State Route 24 volgen, pal in oostelijke richting. Het plaatsje Calhan ligt 10 mijl verder. Rijd door het plaatsje heen, en ga kort daarna rechtsaf via de Yoder Road. Neem vervolgens de Paint Mines Road, de afslag wordt met een bord aangegeven. De eerste parkeerplaats ligt ongeveer 1 mijl verder. Je kan ook doorrijden, ongeveer een halve mijl nadat de weg een bocht naar links heeft gemaakt bereik je de tweede parkeerplaats.

Opmerking:  Wij vonden een Yoder Road op ongeveer 5,5 mijl ten oosten van Calhan, maar die weg liep al snel dood. Veel dichter bij het plaatsje, direct nadat je het aan de oostzijde bent uitgereden, zagen we een weg met het naambordje Yoder Street. En dat bleek de juiste weg te zijn. Op plattegronden wordt deze weg ook wel ooit Yoder Road of N. Calhan Hwy genoemd.

 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

De Calhan Paint Mines liggen vrij ver van de andere bekende  bezienswaardigheden vandaan, het kost dus best wel wat tijd om er naar toe te rijden. Wij zijn blij ons daardoor niet hebben laten tegenhouden, want het kleine park bleek een van de leukste verrassingen van onze 2012-reis te zijn. De grillig gevormde rotspartijen waren natuurlijk niet echt nieuw voor ons, maar de schitterende kleuren maakten van deze ervaring toch echt iets heel speciaals.

 
links

Away from the Grind
SummitPost.org

 

Links Contact Disclaimer