Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Corona Arch

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf Google Maps Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDicht bij de plaats Moab, in het oosten van de staat Utah, ligt de mooie en vrij eenvoudig bereikbare natuurlijke rotsboog Corona Arch. De opening van de boog is 42,5 meter breed en 32 meter hoog. Qua vorm lijkt Corona Arch veel op de grootste natuurlijke brug ter wereld, Rainbow Bridge bij Lake Powell. Vanwege deze gelijkenis heeft Corona Arch de bijnaam Little Rainbow Arch gekregen. Het gesteente waaruit de arch bestaat is Navajo Sandstone; de boog is ontstaan in een zogenaamde ‘fin’, dat is een apart liggend uitstekend deel van een rotswand. 

Vlakbij Corona Arch kan je ook nog Bowtie Arch zien, een gat dat op ongeveer 30 meter boven je in de rotswand zit. Deze arch is ontstaan doordat zich – als gevolg van erosie – aan de onderzijde van de rotswand een grotachtige opening had gevormd terwijl tegelijkertijd aan de bovenzijde een pothole was ontstaan (een gat in de bodem). De rotslaag die de grot en de pothole van elkaar scheidde is op gegeven moment erg dun geworden, en uiteindelijk ingestort. Bowtie Arch heeft een diameter van ongeveer 9 meter.

Corona Arch is het hele jaar door bereikbaar; houd er wel rekening mee dat er onderweg vrijwel nergens schaduw is. Tijdens de zomermaanden kan het hier erg warm zijn.

Route naar de parkeerplaats
Neem in Moab Highway 191 in noordelijke richting. 1,3 mijl nadat je via de brug over de Colorado River bent gereden, ga je linksaf de Potash Road op (dit is State Route 279). Volg deze weg over een afstand van 10,1 mijl, parkeer dan je auto op de grote parkeerplaats aan de rechterkant van de weg.
 
De hike
Lengte :  4,8 kilometer  (heen en terug)
Hoogteverschil :  134 meter
Benodigde tijd :  2 tot 3 uur

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe trail begint – als je met je rug naar de weg staat – aan de rechterkant van de parkeerplaats. Je klimt direct via een smal, eenvoudig begaanbaar pad een stuk naar boven. Je bereikt een oude spoorbaan, op deze plek staat een trailregister waar je je kan inschrijven. Steek de spoorbaan over, en volg de cairns (stapeltjes stenen) in noordoostelijke richting tot aan de onderzijde van de rand van een klif. Je loopt nu langs die rand verder in oostelijke richting, met direct rechts van je een afgrond. Het is niet moeilijk om over deze richel te lopen, toch is er voor de zekerheid een ketting aan de rotswand bevestigd waaraan je je vast kan houden. Je kan vanaf dit moment Corona Arch al in de verte zien. 

Met behulp van een tweede ketting en in de rotswand uitgehakte treden klim je opnieuw een stuk omhoog. Na deze klim zie je rechts van je een korte ladder (vijf treden), via die ladder ga je naar een groot slickrockplateau. Ook dit deel van de trail zal voor de meeste mensen geen probleem vormen. Het laatste stuk is heel eenvoudig, je loopt via het slickrockplateau helemaal tot aan Corona Arch. Nog voordat je Corona Arch bereikt zie Bowtie Arch aan je linkerzijde, hoog boven in de rotswand.
 
ONZE ERVARING

De hike naar Corona Arch is echt een aanrader. Vanwege het hoogteverschil is het wel wat inspannend, maar de trail is nergens echt moeilijk. Waar het om natuurlijke rotsbogen gaat, heeft Corona Arch zich een plekje in onze persoonlijke top vier veroverd, samen met Delicate Arch, White Mesa Arch en Five Hole Arch. Wij hebben de hike in mei 2009 gedaan, het was halverwege de middag toen we aan de wandeling begonnen. Dat bleek een heel goed tijdstip voor fotografie te zijn, de arch werd erg mooi door de zon belicht.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

ClimbUtah.com
UtahRedrocks.com


Links Contact Disclaimer