Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Crack Canyon

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlCrack Canyon is een lange kloof in de San Rafael Reef (Utah) die op drie plekken heel smal is, daar tussenin is de kloof breder. De bodem is meestal droog, maar na regenval kan er water in staan of kunnen er modderige plekken voorkomen. Vanaf de parkeerplaats loop je via een wash naar de rotswand toe, na 0,7 mijl (1,1 kilometer) lopen bereik je de ingang van de canyon vanzelf. Meteen al in het begin moet je een stukje naar beneden klimmen, aan de rechterkant gaat dit heel makkelijk. Na die afdaling bereik je het eerste slot canyon gedeelte, waar gele rotswanden vol met gaten een soort van tunnel vormen. Dit gedeelte, dat soms The Subway wordt genoemd, is erg kort maar wel fotogeniek.

Na The Subway komt een breder gedeelte, aan het einde daarvan kom je bij een 2,4 meter hoge afdaling die The Slide wordt genoemd. Dit is het lastigste deel van de hike, voor sommige mensen zal deze afdaling (en dan vooral: het weer omhoog klimmen op de terugweg) te moeilijk zijn. Direct voorbij The Slide begint het tweede slot canyon gedeelte, aan het einde daarvan zit hoog in de canyonwand aan de westzijde een moeilijk vindbare arch, Cracked Window genaamd  (N38.37.28.4 W110.44.14.7). Je zal moeten klimmen om dicht bij die arch te kunnen komen.

Het derde slot canyon gedeelte is dieper en donkerder, de kloof is hier 3 meter breed en de wanden zijn 30 meter hoog. Ook voorbij dit derde gedeelte kan je nog verder lopen, maar de meeste mensen draaien hier om. De afstand van de parkeerplaats tot aan dit punt is 2,5 mijl (4 kilometer), het waypoint is N38.36.35 W110.43.38.
 
praktische informatie

Permit
Crack Canyon is gratis toegankelijk, je hebt geen permit nodig.

Aanrijroute
Je kan de Temple Mountain Road bereiken vanuit het noorden (via Interstate 70) of vanuit het zuiden (via de plaats Hanksville). Als je via Interstate 70 komt, neem dan exit 149, en rijd via State Route 24 naar het zuiden. De Temple Mountain Road ligt ongeveer 24 mijl verder aan de rechterkant van de weg, bij mijlpaal 136. Als je vanuit Hanksville naar het noorden rijdt bereik je de afslag (dan aan de linkerkant) na ruim 19 mijl.
Na 5,2 mijl bereik je een splitsing, ga daar rechtdoor (de weg links komt uit bij Goblin Valley State Park en Little Wild Horse Canyon). 1,2 mijl na de splitsing wordt de weg onverhard, en gaat door een opening in de San Rafael Reef heen. Na 2,2 mijl (gerekend vanaf de kruising met de Goblin Valley Road) ga je linksaf via de Behind the Reef Road, en rijd je nog eens 4,2 mijl verder tot aan de parkeerplaats. De trailhead wordt met een bord aangegeven.

Waypoints
N38.39.12 W110.39.16  =  splitsing
N38.40.03 W110.41.15  =  linksaf aan de achterzijde van de rotsen
N38.38.36 W110.44.44  =  parkeerplaats

Toestand van de weg
Bij droog weer is de weg voor alle voertuigen begaanbaar.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Onze ervaring is deels heel erg positief, Crack Canyon is echt een schitterende slot canyon. Maar helaas moet ik ook hier ook een negatieve ervaring noteren: we hebben er maar een heel klein gedeelte van kunnen zien…..  En dat had dus alles te maken met The Slide, een afdaling die volgens onze informatie minder moeilijk zou zijn dan dat ’t lijkt. Maar helaas, The Slide was voor ons toch echt nét een maatje te hoog. ’t Scheelde echt niet veel hoor, we hebben serieus overwogen om er naar beneden te gaan. Maar na lang wikken en wegen hebben we het toch niet aangedurfd, we waren bang dat we op de terugweg niet meer boven zouden kunnen komen. Wat was dat moeilijk…. we zagen een ontzettend mooi slot canyon direct voor ons liggen en toch moesten we terug……. Balen, dus!! Desondanks hebben we toch een mooie ochtend gehad, de aanrijroute alleen is al erg mooi en de rotsomgeving als je naar de canyon toe loopt is ook dik de moeite waard.

 

Links Contact Disclaimer