Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Edmaiers Secret (Brown Pocket)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het grensgebied van Arizona en Utah, rondom de plaatsen Page en Kanab, zijn veel bijzondere rotsformaties te vinden. Sommigen daarvan, zoals The Wave, zijn inmiddelsruimschoots bekend bij reizigers die net even wat anders willen bezoeken dan de geijkte bestemmingen zoals Grand Canyon of Zion National Park, maar er zijn ook nog steeds plekken die nog maar nauwelijks bekendheid genieten. Zo heb je veel kans dat je in het gebied dat sinds enkele jaren Edmaiers Secret wordt genoemd, geen andere mensen tegen zult komen.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAan de naam Edmaiers Secret gaat een verhaal vooraf. In de jaren ’50 van de vorige eeuw heeft ene Bernard Edmaier vanuit een klein vliegtuig een luchtfoto gemaakt van een onbekend rotsgebied, en die foto is destijds in een boek gepubliceerd. Bij toeval kreeg een Duitse USA-reiziger die foto een kleine 50 jaar later onder ogen, hij raakte zo gefascineerd door deze omgeving dat hij vastbesloten was de juiste locatie ervan te achterhalen. Na een lange zoektocht, waarbij hij o.a. in contact kwam met de weduwe van Bernard Edmaier, is hij daarin inderdaad geslaagd. En omdat het gebied nog geen officiële naam had, heeft hij het Edmaiers Secretgenoemd.

De laatste tijd zie je dat het gebied soms ook Brown Pocket wordt genoemd. Dit heeft uiteraard te maken met de overheersende kleur van dit gebied, bruin dus, en met het feit dat het dicht in de buurt ligt van het inmiddels meer bekende White Pocket.

Het belangrijkste kenmerk van Edmaiers Secret is de aanwezigheid van heel veel brain rocks. Dit zijn kleine, ronde rotsen met scherpe lijnen erin, die met enige fantasie veel lijken op een menselijk brein. De meeste van deze brain rocks zijn bruin van kleur, maar er komen ook diverse witte brain rocks in het gebied voor. Een ander opvallend verschijnsel is het zogenaamde filigraan, dat zijn dunne scherpe randen die bovenop de rotsen liggen. Als je tot helemaal achterin doorloopt, bereik je een plek vanwaar je beneden je een afgrond hebt, en voor je een weids uitzicht. Je ziet hier enkele erg mooie teepees (spitse rotsen die min of meer de vorm van een tent hebben) en ook een paar potholes (gaten in de rotsbodem waar water in staat).
 
permit
Om deze trail te mogen lopen, heb je een permit nodig. Op de parkeerplaats staat een kastje met formulieren en enveloppen: op zo’n formulier kan je je naam invullen, het aantal personen, en het kenteken van je auto. Scheur de daarvoor bedoelde strook af, en leg die goed zichtbaar op het dashboard. De rest van het formulier gaat – samen met $ 6,- per persoon – in de envelop, die je vervolgens in de bij het kastje behorende brievenbus doet (info 2010). Zorg dat je het gepaste bedrag contant bij je hebt, wisselen is hier nergens mogelijk.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nlCopyright © www.ontdek-amerika.nl
 
de route

House Rock Valley Road
De onverharde House Rock Valley Road is een zijweg van Highway 89. De weg begint tussen de milemarkers 25 en 26; dat is 36 mijl ten oosten van Kanab en 38 mijl ten westen van Page. Bij goede weersomstandigheden is de toestand van de weg redelijk goed, je kan hier – met aangepaste snelheid – gebruik maken van een gewone personenauto. Als het geregend heeft kan de weg onbegaanbaar zijn, ook voor vierwielaangedreven auto’s. Je kan het beste vooraf bij het Ranger Station informeren naar de toestand van de weg. Na 4 mijl ga je linksaf, vrijwel meteen daarna bereik je de parkeerplaats van de Buckskin Gulch Trailhead. (Let op : Dit is niet dezelfde parkeerplaats van waar je naar Buckskin Gulch loopt, dat is namelijk de Wire Pass Trailhead.) Op de parkeerplaats zijn toiletten aanwezig.

De hike

Afstand en moeilijkheidsgraad
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe afstand van de parkeerplaats tot aan Edmaiers Secret bedraagt iets minder dan 2 mijl (enkele afstand) en neemt ongeveer 45 minuten in beslag. De totale afstand die je voor een bezoek aan Edmaiers Secret moet lopen bedraagt dus – heen en terug samen – een kleine 4 mijl. Daarbij komt de afstand die je ter plekke nog aflegt om het gebied te verkennen, dit kan variëren van enkele honderden meters tot enkele mijlen.
Het grootste deel van de hike naar Edmaiers Secret is heel eenvoudig, er zijn alleen enkele kleine hoogteverschillen en op sommige plekken heb je te maken met los zand. In Edmaiers Secret zelf kan je – voor een goed overzicht – op diverse plaatsen omhoog klimmen, ook dit is nergens moeilijk.

Het vinden van de juiste route
Omdat je grotendeels door of langs een droogstaande wash loopt, is de juiste route redelijk eenvoudig te vinden. Zeker als je daarbij gebruik maakt van een GPS. De hieronder vermelde GPS-waypoints horen bij kaartniveau WGS 84.

De wash
Loop nadat je de auto hebt geparkeerd en de permit hebt geregeld het kastje met de permit-enveloppen voorbij, je ziet dan beneden je een droogstaande wash. Ga die wash in (N37.04.027/W112.00.043) en volg de wash in zuidoostelijke richting (N37.03.838/W111.59.804). Je kan ervoor kiezen om beneden door de wash te lopen, je kan op diverse plaatsen ook een pad aan de bovenzijde volgen. Het pad aan de bovenzijde snijdt de bochten van de wash af, dit is dus iets korter. Als je aan de bovenzijde loopt heb je wel iets meer met kleine hoogteverschillen te maken.

Versmallingen
Copyright © www.ontdek-amerika.nlJe loopt door een dal dat omringd wordt door roodbruine rotsen. Ongeveer 0,75 mijl nadat je in de wash bent afgedaald, komen de rotswanden dicht bij elkaar (N37.03.701/W111.59.584). Ook voorbij de versmalling blijf je de wash volgen, die loopt nu vrijwel pal in zuidelijke richting. Iets minder dan 0,4 mijl na de eerste versmalling wordt het dal  opnieuw vrij smal (N37.03.430 /W111.59.452). Tussen de dicht op elkaar staande rotswanden door zie je in de verte een grote ronde zandstenen heuvel liggen, Edmaiers Secret ligt linksonder deze heuvel.

Afrastering en zanderige heuvels
Blijf de wash nog ongeveer een halve mijl in zuidelijke richting volgen, houd de ronde heuvel aan als oriëntatiepunt. Op gegeven moment zie je aan je linkerzijde een uit prikkeldraad bestaande afrastering. Zoek een plek waar je over het prikkeldraad heen kunt klimmen, of er onderdoor kunt gaan (N37.03.073/W111.59.642). Loop via de zanderige heuvels nog 0,25 mijl verder in zuidelijke richting.

Edmaiers Secret
Je ziet Edmaiers Secret vanzelf voor je verschijnen (N37.02.887/W111.59.634). Het verste punt van dit gebied is de pothole op waypoint N37.02.887   W111.59.634 (zie foto).

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARING

We hebben Edmaiers Secret bezocht op de zeer stormachtige 28ste april 2010. Ondanks de keiharde wind, die onze hike naar en het verblijf in dit gebied flink bemoeilijkte, hebben we een fantastische dag gehad. Al tijdens de wandeling naar Edmaiers Secret was het – dankzij de mooie rotsomgeving – volop genieten. Leuk dat we ook nog wat petroglyphs op de rotswanden vonden! Eenmaal op onze bestemming aangekomen hebben we echt onze ogen uitgekeken, de brainrocks, het filigraan, de teepees, we vonden het allemaal geweldig.

Natuurlijk ontkomen we niet aan een vergelijking met The Wave en White Pocket. De vormen van The Wave zijn toch wel meer bijzonder dan die van Edmaiers Secret, en White Pocket is veel kleurrijker en daardoor ook meer indrukwekkend. Edmaiers Secret komt in dit rijtje dus ‘slechts’ op de derde plaats. Maar wat dit gebied duidelijk voor heeft op The Wave en op White Pocket, is de relatief eenvoudige manier waarop je het kan bereiken. Als je geen permits voor The Wave hebt bemachtigd, of als je geen zin hebt in de lange aanrijroute naar White Pocket, dan is Edmaiers Secret een bijzonder goed alternatief!

In 2012 zijn we opnieuw naar Edmaiers Secret geweest, opnieuw waaide het hard maar gelukkig niet zo extreem hard als twee jaar eerder. Dit tweede bezoek is ons ook bijzonder goed bevallen.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 

Links Contact Disclaimer