Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Ellis Island Immigration Museum

(c) nps.gov  (melanie meulenbroeks)
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
GESCHIEDENIS
© copyright  hanz meulenbroeksVoor het jaar 1890 werd de immigratie naar de USA door elke staat afzonderlijk geregeld, de mensen die zich wilden vestigen in de staat New York kwamen het land binnen via het immigratiebureau Castle Garden (voorheen bekend als Castle Clinton) in the Battery. Vanwege de politieke instabiliteit, de strenge religieuze wetgeving en de slechte economie in Europa, nam de stroom immigranten vooral in de tweede helft van de 19e eeuw sterk toe. Castle Garden kon de stroom mensen niet meer verwerken.

Vanaf 1890 werd de immigratie landelijk geregeld, en de regering richtte een nieuw immigratiebureau in op Ellis Island. Het bureau werd geopend op 1 januari 1892. Gedurende de daaropvolgende 62 jaar kwamen meer dan 12 miljoen immigranten via dit bureau het land binnen. Op 14 juni 1897 werd het immigratiebureau tijdens een brand volledig in de as gelegd; daarbij gingen veel bestanden met daarin de gegevens over de periode vanaf 1855 verloren. Het tweede immigratiebureau op Ellis Island werd geopend op 17 december 1900.

© copyright  hanz meulenbroeksNiet alle immigranten die via Ellis Island aankwamen werden gelijk behandeld. Eerste- en tweedeklas passagiers kregen, mits zij gezond waren en geen legale problemen hadden, een voorkeursbehandeling. Zij werden terwijl ze nog aan boord waren terloops geïnspecteerd, en konden direct nadat de boot in de haven had aangelegd het land binnen. Derdeklas passagiers werden naar Ellis Island gebracht, waar zij in The Registry Room (The Great Hall) een medische inspectie moesten ondergaan, en waar ook hun papieren werden gecontroleerd. Voor passagiers van wie de papieren in orde waren, en die in redelijk goede gezondheid verkeerden, duurde de totale inspectie op Ellis Island drie tot vijf uur. De meeste mensen werden vervolgens het land binnengelaten, in totaal werd aan slechts 1 tot 2% van hen de toegang ontzegd.

Tijdens de jaren ’20 van de vorige eeuw werden wetten aangenomen die restricties stelden aan het aantal immigranten per land van herkomst. De inspecties met betrekking tot gezondheid en papierwerk vonden steeds vaker plaats in de Amerikaanse consulaten in die landen. Ellis Island diende nog vooral om mensen aan wie de toegang (misschien) werd ontzegd, tijdelijk op te sluiten. Het ging hierbij met name om mensen van wie het papierwerk niet in orde was, en om oorlogsvluchtelingen. In november 1954 werd de laatste gevangene, de Noorse zeeman Arne Peterssen, vrijgelaten. Vanaf dat moment was het immigratiebureau op Ellis Island officieel gesloten.

In 1965 werd Ellis Island toegevoegd aan het Statue of Liberty National Monument. Vanaf het jaar 1984 werden de gebouwen gerestaureerd; het is de grootste historische restauratie die ooit plaatsvond in de Verenigde Staten. Op 10 september 1990 werd het Ellis Island Immigration Museum geopend, er komen ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar.
 
HET MUSEUM
Het Immigratiemuseum is gevestigd in het hoofdgebouw. De andere gebouwen, waaronder het hospitaal en de kantoren, zijn niet voor het publiek toegankelijk. Het museum bestaat uit drie verdiepingen die samen een oppervlakte hebben van ruim 18.000 vierkante meter.

© copyright melanie meulenbroeksHet museum is ingedeeld in diverse exposities, die allemaal een verschillend aspect van de immigratie belichten. Zo komt bijvoorbeeld de geschiedenis van Ellis Island aan bod. Er is ook erg veel aandacht voor de immigranten zelf, hun persoonlijke verhalen worden verteld aan de hand een groot aantal prachtige foto’s, en voorwerpen zoals bagage, kleding, tickets van de overtocht enzovoort. Uiteraard kan je ook allerlei statistische informatie vinden, zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel mensen vanuit Nederland naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Je kan ook via de computer uitzoeken of hiertoe misschien wel leden van je eigen familie behoren.

Je kan het museum op eigen gelegenheid verkennen, je kan ook deelnemen aan een door een Ranger begeleide tour. Deze tours zijn gratis, en duren ongeveer 30 minuten. Reserveren is niet mogelijk, er wordt uitgegaan van de 'first come - first served'-methode. Bij de Information Desk kan je informatie krijgen over de tijden van de tours.

Buiten staat de “Wall of Honor”. Hierop staan de namen vermeld van ongeveer 700.000 immigranten. Afstammelingen van immigranten kunnen hier – tegen betaling – ook de namen van hun voorouders op laten nemen.

In het museum zijn een gift shop en een café gevestigd.

 
ELLIS ISLAND BEZOEKEN (info 2016)

De organisatie Statue Cruises verzorgt trips naar het Vrijheidsbeeld en naar Ellis Island.

Vertrekplaatsen / vertrektijden
Je kan kiezen uit twee verschillende vertrekplaatsen: het Liberty State Park in de staat New Jersey, en Battery Park in New York. Battery Park ligt in het uiterste zuiden van Manhattan, en kan eenvoudig worden bereikt met de subway of de bus. In dit schema wordt een overzicht van de vertrektijden en de tijdsduur vermeld. De tijden die op de tickets staan geven aan hoe laat je je bij de Security Check moet melden, het geeft dus niet aan op welke tijd je met de ferry mee kunt. De ferry vertrekt 1x of 2x per uur. Het wordt aangeraden om minimaal 30 minuten voor de tijd die op je ticket staat te arriveren. De laatste ferry naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld vertrekt omstreeks 15.30 uur. Houd in het hoogseizoen rekening met lange wachttijden bij de ferry. De tijden voor de Crown Ticket en de Hard Hat Tour staan op je ticket vermeld, zorg er dus voor dat je tijdig op Liberty Island of Ellis Island aanwezig bent.

Tickets reserveren
Tickets voor de ferry kunnen vooraf online worden gereserveerd; tijdig reserveren wordt aangeraden, zeker voor de Crown Tickets die meestal snel uitverkocht zijn. Tijdens het reserveren kan je zien op welke dagen en tijden er nog plaats is. Je kan je tickets thuis al printen, of je kan ze ophalen bij de ticket office in Liberty State Park of Battery Park. Je hebt daarbij dan wel een identiteitspas (met foto) nodig, en ook de creditcard die je hebt gebruikt bij het maken van de reservering.

Soorten tickets
Er zijn vier soorten tickets.

Een Reserve Ticket geeft toegang tot het Ellis Island Immigration Museum en het buiten-gedeelte van Liberty Island. Op Liberty Island is het mogelijk deel te nemen aan een Ranger Tour, je krijgt tijdens zo’n tour veel informatie over de geschiedenis van het eiland en de symboliek van het Vrijheidsbeeld. Ook op Ellis Island worden Ranger Tours verzorgd. Daarnaast zijn bij elk van de tickets ook twee Audio Tours inbegrepen, één over het Vrijheidsbeeld en één over Ellis Island. Je kan daarvoor op beide locaties een hoofdtelefoon krijgen. De tours duren 30 tot 45 minuten. De kosten van dit ticket bedragen 18 dollar (volwassenen), 14 dollar (62-plussers) of 9 dollar (4 t/m 12 jaar). 

Een Pedestal and Museum Ticket geeft daarnaast ook toegang tot de binnenzijde van het voetstuk van het Vrijheidsbeeld, en het aldaar gevestigde museum. Je kan (gedeeltelijk) met de lift van de lobby naar de top van het voetstuk, of met de trap (215 treden). De kosten bedragen 18 dollar (volwassenen), 14 dollar (62-plussers) of 12 dollar (4 t/m 12 jaar).

Een Crown Ticket geeft daarnaast ook toegang tot de kroon van het Vrijheidsbeeld. Dit ticket kost 21 dollar per persoon voor volwassenen, 17 dollar voor senioren vanaf 62 jaar, en 12 dollar voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen die kleiner zijn dan 1.20 meter krijgen geen toegang in de kroon. Kinderen die wel groot genoeg zijn maar die jonger zijn dan 18 jaar, mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar de kroon. Er is geen lift, je kan alleen via een wenteltrap (146 treden) van de top van het voetstuk tot boven in de kroon komen. Boven in de kroon zijn 25 ramen waardoor je, helemaal rondom, naar buiten kunt kijken.

Een Hard Hat Tour Ticket geeft toegang tot Liberty Island en Ellis Island, maar niet tot het het voetstuk, het museum of de kroon van het Vrijheidsbeeld. Je kan hiermee deelnemen aan een 90 minuten durende tour door het niet gerestaureerde hospitaal van Ellis Island en door de wasserette, waar nog veel van de originele apparatuur te vinden is. De tour kost $ 50,- (van 13 t/m 61 jaar) of $ 46,- (vanaf 62 jaar). Kinderen tot en met 12 jaar mogen niet aan de tour deelnemen.

Veiligheidsmaatregelen
Bij het aan boord gaan van de ferry moeten bezoekers een metaaldetector passeren. Het is verboden om grote tassen mee aan boord te nemen. Er zijn geen kluisjes bij de opstapplaats van de ferry. Ook op het moment dat je het voetstuk of de kroon wilt gaan bezoeken, vindt er een veiligheidscontrole plaats. Iedereen moet een identiteitspas (met foto) laten zien. (Kinderen die nog geen identiteitspas hebben, zijn hiervan uitgezonderd.) Het is niet toegestaan om eten, drinken (m.u.v. water), rugzakken, kinderwagens, statieven of tablets mee te nemen in het voetstuk of de kroon, je kan je spullen (tegen betaling) opbergen in een kluisje.

 
ONZE ERVARING
Ons voornaamste doel was het bezoeken van het Vrijheidsbeeld; Ellis Island deden we er alleen maar even bij omdat we er toch in de buurt waren. Maar achteraf kunnen we zeggen dat het bezoek aan het Ellis Island Immigration Museum veel indrukwekkender was dan dat aan het Vrijheidsbeeld. Het gebouw ziet er schitterend uit, van binnen én van buiten. De exposities zijn erg mooi van opzet en ook heel gevarieerd. Op het ene moment ben je zelf actief bezig informatie op te vragen. Op het andere moment dwaal je rond in een zaal vol met prachtige foto’s die elk een eigen verhaal vertellen. De Wall of Honor hebben we overgeslagen, het boeit ons niet zo om ‘gekochte’ namen op een muur te bekijken. Maar de rest van het museum was een bezoek echt méér dan waard. Trek gezien de grootte ervan wel minstens drie uur uit, anders kun je echt niet alles zien.
     

© copyright nps.gov / melanie meulenbroeks

© copyright nps.gov / melanie meulenbroeks © copyright nps.gov / melanie meulenbroeks
LINKS

National Park Service
The Statue of Liberty - Ellis Island Foundation
Ellis Island Immigration Museum
Statue Cruises


Links Contact Disclaimer