Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
El Morro National Monument

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Copyright © www.ontdek-amerika.nlEl Morro is de naam van een grote, langwerpige zandstenen klif. Aan de voet van de rots bevindt zich een kleine, permanente waterpoel, en mede daardoor is El Morro eeuwenlang een belangrijke stopplaats geweest voor reizigers van verschillende culturen. El Morro wordt ook vaak Inscription Rock genoemd.

De eerste bezoekers waren de Zuni Indians, die rond het jaar 1275 bovenop de rots twee dorpen hebben gesticht. Waarschijnlijk hebben daar toen ongeveer 1500 mensen geleefd, tot halverwege de 14e eeuw. Van het grootste dorp, Atsinna genaamd, zijn nog enkele overblijfselen zichtbaar. Ook bevinden zich nog diverse door de Indianen gemaakte petroglyphs op de rotswand. Atsinna betekent: de plaats van schrijfsels op de rots.

Het huidige New Mexico is over een periode van zo’n 200 jaar vaak doorkruist door Spaanse expedities. Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe eerste vermelding van El Morro dateert uit 1583, de Spanjaard Antonio de Espejo noemt de stopplaats in zijn verslag El Estanque del Peñol (de Poel bij de Grote Rots). Op 16 april 1605 was het een andere Spanjaard, Don Juan de Oñate, die als eerste een inscriptie in de rotswand achterliet. Zijn voorbeeld werd door andere expeditieleden opgevolgd, tot aan het jaar 1774 hebben veel Spanjaarden hun namen en andere inscripties in de rotswand gekerfd.

In het jaar 1848 stond Mexico na het verlies van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog een groot gebied af aan Amerika, waaronder een belangrijk deel van het huidige New Mexico. In verband met de politieke onrust trokken regelmatig Amerikaanse legerexpedities door het gebied.

In september 1849 werd El Morro aangedaan door Luitenant J.H. Simpson en een artiest, R.H. Kern genaamd. Kern heeft twee dagen gespendeerd aan het kopiëren van de door de Zuni People gemaakte petroglyphs, en de door de Spanjaarden gemaakte inscripties. Ook lieten hij en Simpson de eerste Engelstalige inscriptie achter in de rots.

Er zijn ook burgers die hun namen in de rots hebben gekerfd, voornamelijk emigranten die zich in het westen wilden vestigen. Een van de weinige vrouwen van wie een inscriptie te zien is, heette America Frances Baley; in het jaar 1858 trok zij samen met haar familie en  ongeveer 40 andere gezinnen van Missouri naar California. Andere inscripties zijn afkomstig van medewerkers van The Union Pacific Railroad, die hier onderzoek deden naar de mogelijkheid om een spoorlijn aan te leggen.

In het jaar 1906 kreeg El Morro de status van National Monument. Vanaf dat moment werd het illegaal om nieuwe inscripties aan te brengen, de namen die daarna toch nog werden aangebracht zijn in 1920 door de National Park Service verwijderd. Sommige van de oudere inscripties zijn in de loop der jaren vervaagd, kort nadat El Morro een National Monument werd zijn enkelen daarvan door de NPS ingekleurd, zodat ze goed zichtbaar zouden blijven. Deze methode wordt al jarenlang niet meer toegestaan.
 
de trails

De Inscription Trail is 0,5 mijl (800 meter) lang, het is een loop-trail via een aangelegd pad, er is maar weinig hoogteverschil. De trail begint bij het Visitor Center, je loopt vandaar naar de rotswand toe waar je de kleine waterpoel kan zien. Vervolgens loop je langs de rotswand met de vele inscripties. Het pad buigt om een smal gedeelte van El Morro heen, aan de andere zijde van de rotswand tref je over een korte afstand ook nog veel inscripties aan. Je hebt nu twee keuzes: je kan vanaf dit punt verder gaan via de Headland Trail, je kan ook teruglopen naar het Visitor Center.

Vanaf het punt waar de Inscription Trail eindigt gaat de Headland Trail verder, allereerst loop je nog een stuk verder langs de voet van El Morro. Even later begint het pad via switchbacks flink te stijgen, je klimt nu naar de top van de rots toe. Het hoogteverschil bedraagt 250 feet (76 meter). El Morro is geen massieve rots, als je boven bent zie je binnen in Box Canyon met daarin een alleenstaande rotspilaar. Je loopt om deze canyon heen. Bovenop de rots kan je de overblijfselen van de Atsinna Ruïne bekijken. Daarna ga je via een trap en een eenvoudig begaanbare rotspad weer naar beneden; de trail eindigt bij het Visitor Center. De Headland Trail is 2 mijl (3,2 km) lang, dit is inclusief de afstand die je al hebt gelopen via de Inscription Trail.

In het Visitor Center kan je een gids krijgen waarin uitgebreide uitleg wordt gegeven over de belangrijkste inscripties. Op de plek waar de Inscription Trail eindigt (en de Headland Trail begint) staat een box waarin je de gids kan achterlaten.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 

praktische informatie

Waar
El Morro ligt in het westen van de staat New Mexico, langs State Route 53. De dichtstbijzijnde grotere plaatsen zijn Grants en Gallup. Kom je vanuit Grants, neem dan State Route 53. Via die weg ga je eerst in zuidelijke richting, en vervolgens verder naar het westen. De totale afstand van Grants naar het park is 42 mijl. Kom je vanuit Gallup, ga dan via State Route 602 naar het zuiden. Ongeveer 31 mijl ten zuiden van Gallup ga je linksaf (oost) via State Route 53. Vanaf dat punt is het nog 25 mijl rijden naar het park.

Toegangsprijs
De toegang tot het park is gratis (info 2016).

Openingstijden
Het park is elke dag geopend, behalve op 25 december en op 1 januari. Het park gaat open om 9.00 uur ’s ochtends, de sluitingstijd is afhankelijk van het seizoen en van de weersomstandigheden. In de winter sluit het park omstreeks 16.00 uur, en in de zomer omstreeks 18.00 uur. Deze tijden zijn aan wijziging onderhevig.
Om aan de Inscription Trail te mogen beginnen, moet je voor sluitingstijd aanwezig zijn. Om aan de Headland Trail te mogen beginnen, moet je minstens 1 uur voor sluitingstijd aanwezig zijn. De Headland Trail is in de periode december tot en met april zeer vaak gesloten.

Voorzieningen
Er is een Visitor Center, met toiletten en een picknickplaats. Verder zijn er geen voorzieningen in het park aanwezig.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Onze verwachtingen waren niet hoog. We gingen er van uit dat El Morro een leuk tussendoortje zou zijn, maar niet meer dan dat. Boy, were we wrong! El Morro bleek een van de grootste verrassingen van deze vakantie te zijn, het was super om al die inscripties te bekijken. Dankzij het informatieboekje dat we in het Visitor Center hadden gekregen konden we steeds opzoeken door wie en wanneer ze waren gemaakt. Ook de Headland Trail beviel ons prima, vooral de kleurrijke rotsomgeving bovenop El Morro verraste ons. De Atsinna Pueblo was op zichzelf niet echt mooi, maar de locatie maakte het toch wel weer bijzonder. Ons advies: als je in New Mexico bent, probeer dan zeker om El Morro in je route op te nemen.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

National Park Service
The American Southwest

 

 
Links Contact Disclaimer