Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Franconia Notch State Park (Flume Gorge)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
inleiding

Franconia Notch State Park ligt in de staat New Hampshire, in de toeristisch druk bezochte White Mountains. In het park liggen enkele meren, en je kan hier o.a. vissen, wandelen en skieën. Er is ook een kabelbaan, waarmee je naar de top van een van de bergen kan gaan. De meeste toeristen slaan deze mogelijkheden over, en beperken zich tot een bezoek aan het bekendste deel van het park: Flume Gorge.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe ontstaansgeschiedenis van Flume Gorge begon ongeveer 200 miljoen jaar geleden. Diep onder het aardoppervlakte bevond zich gesmolten graniet, tijdens het afkoelingsproces ontstonden daarin veel scheuren. Later wrong heet basalt zich door die scheuren een weg naar boven, waardoor het graniet verder uit elkaar werd gedrongen. Het basalt heeft destijds het aardoppervlak niet bereikt, het kristalliseerde op de veel koelere granietlagen. Miljoenen jaren later kwamen de graniet- en basaltlagen door het wegslijten van de bovenliggende lagen langzaam aan de oppervlakte, het water dat vervolgens door de scheuren heen stroomde zorgde ervoor dat de zachte basaltlagen sneller wegsleten dan het veel hardere graniet. Daardoor vormde zich dus de kloof zoals we die nu kennen. Dit alles gebeurde nog voor de IJstijd; tijdens de IJstijd werd de kloof helemaal door een gletsjer bedekt. Dit heeft het landschap echter niet wezenlijk veranderd. De granieten wanden van de kloof zijn 20 tot 27 meter hoog, en ze liggen 3 tot 6 meter uit elkaar. Onder in de kloof kan je nog overblijfselen van de basalten dijken zien.

De wandeling door Flume Gorge
De wandeling heeft een lengte van 2 mijl (3,2 km), en kost gemiddeld ongeveer 1 uur en 15 minuten. De route wijst zichzelf, een GPS is geheel overbodig. Klik hier voor een kaartje van de trail.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlJe begint bij het Visitor Center, vanuit daar ga je via een geasfalteerd pad omlaag, op sommige plekken is dit wat steil. Tijdens de afdaling loop je langs een 300 ton zware rots die hier in de IJstijd terecht is gekomen, de Glacial Boulder. Even verder bereik je Pemigewasset River, die steek je over via de houten Flume Bridge. Deze brug werd gebouwd in 1886, het is een van de oudste covered bridges in de staat New Hamsphire.

Nadat je Pemigewasset River bent overgestoken, is het nog een klein stukje lopen tot aan Flume Brook, de stroom die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van Flume Gorge. De eerste plek die je ziet Table Rock. Het ondiepe water stroomt hier over een glad en vrij vlak stuk graniet met een lengte van 150 meter, en een breedte van 20 meter. Voorbij Table Rock ga je daadwerkelijk de kloof in, het wandelpad bestaat hier uit gravelpaden, houten bruggen en een houten boardwalk die aan de granieten wand is vastgemaakt. Copyright © www.ontdek-amerika.nlVia die boardwalk klim je een heel stuk omhoog, onder in de kloof zie je Flume Brook in een reeks van stroomversnellingen en watervallen naar beneden stromen. De granieten wanden zijn op veel plekken dicht begroeid met mos, ook zie je kleine bomen die vanuit de wanden omhoog groeien.

Je bereikt het einde van Flume Gorge na 0,7 mijl (gerekend vanaf het Visitor Center). Je loopt om de ruim 13 meter hoge waterval Avalanche Falls heen, en je gaat vervolgens via een sterk aflopend pad door een mooi bosgebied naar beneden toe. Onderweg kan je via een kort zijpad naar een uitkijkpunt lopen, voor een mooie blik op de stroomversnelling in de smalle aftakking Liberty Gorge. Aan het einde van dat pad steek je eerst het smalle kreekje Cascade Brook over, even verder bereik je de tweede covered bridge die in het park ligt. Deze Sentinel Bridge ligt net als Flume Bridge over de Pemigewasset River, de brug werd gebouwd in 1939 en is ruim 18 meter lang. De afstand van het einde van Flume Gorge tot aan de Sentinel Bridge bedraagt 0,7 mijl.

In de Pemigewasset River ligt een diepe holte die The Pool heet. The Pool is 12 meter diep, en heeft een diameter van 45 meter. Het basin werd ongeveer 14.000 jaar geleden gevormd, aan het einde van de IJstijd. Je begint nu aan laatste deel van de wandeling, van The Pool naar het Visitor Center. Dit pad is 0,6 mijl lang. Onderweg zie je nog enkele grote boulders, die tijdens de IJstijd naar dit gebied zijn geschoven.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
praktische informatie (info 2016)

De toegangsprijs bedraagt 16 dollar per volwassene. Het tarief voor kinderen van 6 tot 12 jaar is 13 dollar, kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis mee.

Elk jaar, voor het invallen van de winter, wordt een deel van de houten boardwalk afgebroken. Dit om schade door de dikke ijsafzetting te voorkomen. In de loop van de lente wordt het pad weer opgebouwd. Flume Gorge is derhalve alleen toegankelijk vanaf ongeveer half mei tot half oktober, de openingstijden zijn van 09.00 uur tot 17.00 uur. Bij slecht weer kan de kloof zonder verdere vooraankondiging gesloten zijn. 

Flume Gorge ligt ten zuiden van de plaats Franconia, en ten noorden van de plaats Lincoln. Neem Interstate 93 (Route 3) en volg de borden naar het park.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Voor ons zijn de fotografiemogelijkheden in een park zeker mee bepalend voor ons oordeel. En als ’t om mooie plaatjes gaat, dan biedt Flume Gorge die mogelijkheden volop, het is er prachtig! Een behoorlijk nadeel was de drukte in het park, vrijwel continu liepen er mensen door het beeld. En dat was nog niet eens het lastigste, de houten bruggen en de boardwalk trilden vreselijk als er mensen overheen liepen, probeer dan nog maar eens een goede foto te maken. We hebben dan ook geduld, héél veel geduld, moeten hebben tijdens onze wandeling. Ach, in zo’n mooie omgeving is het gelukkig niet erg als je lang moet wachten voordat je een foto kunt maken, ondanks ons uitzonderlijk lage tempo (vier uur voor een wandeling van ruim 3 kilometer!) kijken we heel graag op deze ervaring terug. Als je naar het noordoosten van de USA gaat, raden we je van harte aan om Flume Gorge in je planning op te nemen.

 

 
Links Contact Disclaimer