Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Garden of the Gods National Natural Landmark

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
Omschrijving

Het natuurpark Garden of the Gods ligt aan de voet van de 4300 meter hoge Pikes Peak, in de stad Colorado Springs. In het 13 km² grote park zie je smalle, langgerekte rotsformaties van verschillende soorten sedimentair gesteente, sommige pieken zijn een kleine 100 meter hoog. De oudste rotslagen zijn ongeveer 300 miljoen jaar geleden ontstaan. 65 miljoen jaar geleden zijn de rotslagen omhoog en enigszins schuin gedrukt; sinds die tijd zijn ze blootgesteld aan erosie, waardoor ze hun huidige vorm hebben gekregen. Vanwege de lange, gevarieerde ontstaansgeschiedenis is het gebied zeer interessant voor geologen. Zo zijn hier bijvoorbeeld veel verschillende fossielen gevonden. Het park ligt in een zogenaamde ‘transition zone’, qua vegetatie is het een overgangsgebied tussen de laag gelegen vlakte en de subalpine van Pikes Peak. Dus ook in biologisch opzicht biedt het veel variatie.

Het grondgebied van Garden of the Gods werd in het jaar 1879 gekocht door Charles Elliot Perkins, hoofd van de Burlington Railroad. Hij wilde hier een zomerhuis laten bouwen. Bij nader inzien gaf hij er echter de voorkeur aan om het gebied in de natuurlijke staat te houden, en voor het publiek open te stellen. Perkins overleed in 1907, twee jaar later droegen zijn kinderen het gebied over aan het gemeentebestuur van Colorado Springs op voorwaarde dat het voor altijd een vrij toegankelijk publiek park zou blijven.

Garden of the Gods is vanwege de fiets- en wandelmogelijkheden erg populair bij de plaatselijke bevolking, ook veel rotsklimmers bezoeken het park. Vanwege de grote drukte kan het op sommige momenten moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl

 

praktische informatie (info 2016)

Waar
Garden of the Gods ligt in de stad Colorado Springs, op ongeveer 70 mijl van Denver. Als je vanuit Denver komt, ga dan via Interstate 25 naar het zuiden. Neem Exit 146 (de Garden of the Gods Road) en volg die over een afstand van 2,5 mijl in westelijke richting. Ga linksaf (zuid) via 30th Street, 1 mijl verder bereik je het Visitor & Nature Center (adres = 1805 North 30th Street, Colorado Springs).
 
© copyright www.ontdek-amerika.nlOpeningstijden
Het park is dagelijks geopend vanaf 05.00 uur. In de maanden november tot en met april sluit het om 21.00 uur, en van mei tot en met oktober om 23.00 uur.
Het Garden of the Gods Visitor & Nature Center is dagelijks geopend, tijdens het hoogseizoen van 08.00 tot 19.00 uur, en tijdens het laagseizoen van 09.00 tot 17.00 uur. Op 1 januari, 25 december en met Thanksgiving is het Visitor Center gesloten.

Het park en het Visitor Center zijn beide gratis toegankelijk. 

Indeling van het park
Het Visitor Center ligt net buiten het park, vanaf het terras voor het gebouw zie je the Kissing Camels, dat is een rotsformatie waarin je met enige fantasie twee kamelen kan herkennen. Als je vanuit het Visitor Center het park aan de oostzijde binnenrijdt, kom je uit op een rondweg (Juniper Way) waarop eenrichtingsverkeer geldt. Via die weg bereik je binnen enkele minuten de grote, noordelijke parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats gaat een geasfalteerd wandelpad naar het belangrijkste deel van het park, Central Garden genaamd. Hier vind je diverse bekende rotspieken, zoals Sentinel Rock, Cathedral Spires en The Three Graces. Ongeveer halverwege de Juniper Way kan je een zijweg nemen, die in zuidelijke richting gaat. Via deze zijweg (Garden Drive) kan je naar de zuidelijke uitgang van het park rijden. Onderweg kom je voorbij de druk bezochte Balanced Rock.

Wandelpaden
De Perkins Central Garden Trail ligt in het centrale deel van het park, het is een netwerk van brede, geasfalteerde paden met enkele kleine hoogteverschillen. Je loopt hier midden tussen de hoogste rotsformaties van het park. De paden van de Perkins Central Garden Trail zijn samen 1½ mijl lang.

Er zijn nog veel andere wandelmogelijkheden, klik hier voor een pdf-bestand waarop alle wegen en wandelpaden staan aangegeven, en waarop je ook kunt zien waar de bekendste rotsformaties staan. 
 
onze ervaring

We geven de voorkeur aan natuurgebieden die ergens in the middle of nowhere liggen, en die we dan ook vaak helemaal voor onszelf alleen hebben. Maar soms is het ook wel eens fijn om een makkelijk toegankelijk park te bezoeken, zonder dat daar een rit over een lastige dirtroad of een zware hike aan te pas komt. Gewoon even lekker toerist zijn….. En daarvoor is Garden of the Gods dan een prima keuze. We wisten vooraf dat het er druk zou zijn, en als je daarop ingesteld bent, dan is dat ook geen probleem. En door vanuit Central Garden even een van de onverharde zijpaden te nemen, lieten we de hele hordes toeristen meteen al achter ons.

We wilden tegen zonsondergang foto’s in het park gaan maken, maar plotseling opkomend slecht weer doorkruiste die plannen. We hebben dan ook veel minder foto’s gemaakt dan dat we van plan waren. Maar toch zijn we niet ontevreden met het resultaat, want die dreigende wolkenlucht bleek een prima achtergronddecor te vormen voor de mooie rotsen!
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
links

American SouthWest
Garden of the Gods
Friends of Garden of the Gods
Wikipedia

 

Links Contact Disclaimer