Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Havasu Canyon

© Eric van der Veken
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
KORTE OMSCHRIJVING

© Eric van der VekenEen van de westelijke zijravijnen van de Grand Canyon heet Havasu Canyon; het is een kloof met hoge rode wanden waarin zich een aantal schitterende watervallen bevinden. Opvallend is de prachtige turkoois-groene kleur van het water. De weelderige vegetatie, die o.a. bestaat uit cottonwoodbomen, wilgen, druivenranken en allerlei mooie planten, maken het idyllische plaatje compleet.
Havasu Canyon is niet per auto bereikbaar. © Eric van der VekenJe moet je auto achterlaten op een parkeerplaats, daarna daal je – te voet of per paard – via een 8 mijl (13 kilometer) lang wandelpad af naar het in de canyon gelegen dorpje Supai. Van daaruit kan je langs Havasu Creek verder lopen of rijden naar de watervallen.
De eerste waterval, de 23 meter hoge Navajo Falls, ligt ongeveer 1,5 mijl (2,3 kilometer) voorbij Supai. Een halve mijl (800 meter) verder kom je de bekendste waterval tegen, Havasu Falls genaamd. Deze dubbele waterval is ruim 30 meter hoog; het water valt in een schitterende poel met turkoois-groen water waarin je kan zwemmen. De derde waterval heet Mooney Falls. Deze 60 meter hoge waterval zie je vanaf de bovenzijde; de onderzijde kan alleen worden bereikt na een moeilijke afdaling. Voorbij Mooney Falls moet je drie keer een riviertje oversteken; na de derde oversteek wordt Havasu Canyon aanmerkelijk smaller. Je klimt hier aan de rechterzijde een stukje omhoog, even verder zie je beneden je hoe het water trapsgewijs omlaag valt via de laatste waterval, Beaver Falls genaamd. Als je van daaruit nog verder doorloopt, bereik je na 4 mijl (6,5 kilometer) de Colorado River.

Afstanden vanuit Supai
Navajo Falls 1,5 mijl 2,3 kilometer
Havasu Falls 2,0 mijl 3,0 kilometer
Mooney Falls 3,0 mijl 4,7 kilometer
Beaver Falls 5,0 mijl 8,0 kilometer
Colorado River 9,0 mijl 14,5 kilometer 
     
Visitor Office / entreeprijs
Alle bezoekers – behalve degenen die overnachten in de Lodge – zijn verplicht zich hier bij aankomst aan te melden. Je betaalt hier de entreekosten ad. $35,- voor volwassenen (dit is exclusief de prijs voor de camping of het hotel). Bovendien betaal je $5,- per persoon voor environmental care fee,. Als je met de helicopter in Havasu aankomt betaal je extra $40,- landing fee per persoon. Het Visitor Office is dagelijks geopend van 07.00 tot 19.00 uur (april t/m oktober) of van 08.00 tot 17.00 uur (november t/m maart). Info 2016.

 

BEREIKBAARHEID
Er zijn drie manieren om Havasu Canyon te bereiken, namelijk te voet of per paard vanaf de Hualapai Hilltop, of met de helicopter vanuit Tusayan.
 
Te voet vanaf Hualapai Hilltop
© Eric van der VekenRijd via Interstate 40 naar de plaats Kingman of naar de plaats Seligman. Neem daar State Route 66, richting het plaatsje Peach Springs. Ten westen van Peach Springs begint de 68 mijl lange zijweg Indian Road 18. Aan deze weg bevinden zich geen voorzieningen, zorg dus dat je van te voren hebt getankt, en neem ook voldoende water en eten mee. Indian Road 18 eindigt op de Hualapai Hilltop, waar je je auto achterlaat op een parkeerplaats. Je kan je kampeerspullen door ezels of paarden naar beneden laten dragen. Dat kost je wel $ 40,- per dier, je moet minstens twee weken van te voren betalen.

Vanaf de parkeerplaats begin je aan de lange wandeling naar het dorpje Supai. Het eerste gedeelte gaat vrij steil naar beneden, je daalt via switchbacks over een afstand van 1 mijl ruim 300 meter. Ook daarna blijf je dalen, maar wel meer geleidelijk aan, de omgeving is hier droog en stoffig. De afstand van de Hualapai Hilltop naar het dorp is 8 mijl (13 kilometer).
 
Te paard vanaf Hualapai Hilltop
Je kan de 13 kilometer lange tocht van de Hualapai Hilltop naar Supai ook per paard afleggen, ook is het mogelijk om per paard een dagtocht naar Havasu Falls te maken. Je moet hiervoor echter wel ruimschoots van te voren reserveren.
 
Per helicopter vanaf Tusayan
Een dagtocht met bijvoorbeeld Papillon Helicopters vanuit Tusayan is erg duur; de kosten bedragen ongeveer $ 500,- per persoon. Je wordt dan met de helicopter naar de bodem van de canyon gebracht en ongeveer 7 uur later weer opgehaald. Ook als je in Havasu Canyon wilt overnachten kan je voor het vervoer gebruik maken van een helicopter, bijvoorbeeld bij Airwest Helicopters.
 
HAVASU BAJAA
Al vele eeuwen leeft in Havasu Canyon een Indianenstam die Havasu Baaja wordt genoemd, het volk van het blauw-groene water. De stam bestaat uit ongeveer 650 personen, en is daarmee de kleinste Indianenstam in Amerika. Ongeveer 450 leden van de stam leven in het dorpje Supai. Zij hebben hun eigen taal, Havasupai, waarvan pas sinds 1980 een geschreven vorm bestaat.
© Eric van der VekenDe Havasu Baaja leefden tijdens de wintermaanden op de hoger gelegen plateaus waar de jacht hun voornaamste voedselbron was; in de lente trokken zij terug naar de canyon waar zij hun tuinen beplantten. In 1882 creëerde de Amerikaanse regering het Havasupai Indian Reservation, het woongebied van de Havasu © Eric van der VekenBajaa werd daardoor beperkt tot slechts 518 acres (2 km²) op de bodem van de canyon. Dit was een enorme economische opdoffer voor de stam; de leden waren nu meer aangewezen op de landbouw en zij  moesten ook werk buiten de canyon gaan zoeken. Langzaam aan werd ook het toerisme ontdekt als bron van inkomsten. In 1975 besliste het congres dat een gebied van ruim 700 km² aan de stam werd teruggegeven.

Het dorpje Supai bevindt zich op een plek waar de canyon even wat breder is; er is hier voldoende ruimte voor landbouw. Het dorp wordt omgeven door hoge wanden van rood  zandsteen; twee hoog uitstekende rotskolommen in de westelijke wand worden Wii’igliva genoemd, en worden beschouwd als de mannelijke en vrouwelijke figuur die de Havasupai People bescherming bieden. In het dorp bevinden zich behalve de beperkte toeristische voorzieningen twee winkels, een school, een kerk en een kliniek. Vanwege de zeer geïsoleerde ligging is het een van de meest unieke dorpen in de Verenigde Staten.
De bevolking is trots, en gesteld op privacy. Toeristen zullen dan ook niet makkelijk contact kunnen leggen met de leden van de stam.
 

ACCOMmODATIE
In Supai is een hotel gevestigd, The Havasupai Lodge. Er zijn 24 kamers, elk met twee tweepersoons bedden, een badkamer en air-conditioning. Er is geen televisie of telefoon. Het is noodzakelijk vooraf te reserveren, het hotel is vaak al lang van te voren volgeboekt.

Er zijn ook diverse eenvoudige campingplaatsen, ongeveer 2 mijl (3 kilometer) voorbij Supai en gelegen temidden van veel bomen en planten. De sanitaire voorzieningen zijn heel beperkt, er zijn composting toilets aanwezig en voor het baden is men aangewezen op een kreekje nabij de camping (gebruik daarbij alleen biologisch afbreekbare zeep). De bodem van het kreekje is rotsachtig, neem daarom schoenen mee waarmee je in het water kan gaan. Het drinkwater op de campings is afkomstig vanuit een natuurlijke bron, en wordt via een pijpleiding vervoerd; je kan het water voor gebruik zuiveren dmv een filter dat je zelf vooraf moet kopen.
 
VOORZIENINGEN
© Eric van der VekenIn het dorpje Supai vind je diverse voorzieningen; je kan hier alleen betalen met contant geld.
  • Village Café: voor ontbijt, lunch en diner
  • 2 General Stores:  voor dagelijkse boodschappen
  • Post Office:  alle kaarten en brieven die bij dit postkantoor worden ingeleverd, krijgen een uniek stempel waarop staat aangegeven dat het poststuk per muilezel is vervoerd.
WEER
© Eric van der VekenDe beste jaargetijden om Havasu Canyon te bezoeken, zijn de lente en de herfst. Het is dan warm genoeg om te kunnen zwemmen, maar niet te warm voor de lange wandelingen. Tijdens de zomer is het vaak erg heet, de temperatuur kan dan oplopen tot meer dan 40º Celcius. Vooral de lange wandeling van/naar de Hualapai Hilltop is dan erg zwaar. Vooral in juli en augustus komen soms zware regenbuien voor, die overstromingen kunnen veroorzaken.
LINKS
Adventures Great and Small
Adventure Hikes

Links Contact Disclaimer