Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
House on Fire

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Native Americans die vroeger leefden in het Four Corners gebied in het zuidwesten van de USA worden vaak Ancestral Puebloans of de Anasazi genoemd. De bloeitijd van deze cultuur viel in de periode 100 tot 1600. De Anasazi bouwden hun woningen vaak in hoge, overhangende rotswanden; dit soort rotswoningen wordt aangeduid met de verzamelnaam Cliff Dwellings. In het zuidwesten van Amerika bestaan nog veel van deze cliff dwellings, soms zijn ze nog in goede staat, soms zijn ze ook zeer ver vervallen. De bekendste cliff dwellings zijn te vinden in Mesa Verde National Park in de staat Colorado.

House on Fire is de naam van een rotswoning die sinds enkele jaren bij een wat breder publiek bekend is geworden, vooral bij fotografieliefhebbers. Deze kleine, bijzonder goed bewaard gebleven cliff dwelling ligt in South Mule Canyon, in het zuidoosten van de staat Utah. House on Fire is gebouwd onder een overhangende rotswand, de cliff dwelling heeft haar naam te danken aan het feit dat die rotswand soms, als de zon precies goed staat, uit vlammen lijkt te bestaan. Het juiste tijdstip waarop dit effect te zien is, is afhankelijk van het jaargetijde. De zon moet wel het slickrock net vóór de rotswoning raken, maar nog niet de rotswoning zelf. De weerkaatsing van het zonlicht op de rotswand zorgt dan voor het ‘on fire’-effect. Volgens diverse bronnen ligt het beste tijdstip om dit effect tijdens de zomermaanden te kunnen meemaken tussen 10.00 en 11.00 uur ’s ochtends, tijdens de lente en de herfst is het iets later.

 

praktische informatie

Permit
Om te mogen hiken in Mule Canyon heb je een Day Use Permit nodig. Dicht bij de trailhead bevindt zich een self pay station, de fee bedraagt $ 2,- per persoon (info 2016). Zorg er voor dat je gepast contant geld bij je hebt.

Aanrijroute
Copyright © www.ontdek-amerika.nlRijd vanuit de plaats Blanding via US-191 naar het zuiden. Na 4 mijl ga je rechtsaf (west) via US-95. Volg die weg over een afstand van ruim 19 mijl, en ga dan rechtsaf, de San Juan County Road 263 op (noordoost). De afslag naar deze onverharde weg ligt nabij milemarker 102. De trailhead ligt 0,3 mijl verder, aan de linkerzijde van deze weg. Er is geen officiële parkeerplaats, aan de rechterzijde van de weg kunnen ongeveer 5 auto’s in de berm staan. De weg is vrij smal, campers kunnen hier niet makkelijk keren. Als je met een camper reist kan je wel op een wat bredere plek nabij het self pay station parkeren. Het waypoint van de trailhead is:  N37 32 14.5  W109 43 55.9

De hike
Aan de linkerkant van de San Juan County Road ga je via een pad omlaag, South Mule Canyon in. Beneden staat een registration box, je kunt hier het doel van je wandeling en het aantal personen aangeven. Loop nu via een meestal droogstaande wash naar het westen, de route wijst zich vanzelf. Er zijn maar weinig hoogteverschillen, de hike is zeer eenvoudig. Je bereikt House on Fire na ongeveer 1 mijl lopen, de cliff dwelling ligt aan je rechterzijde, in een alcove op ongeveer 6 meter hoogte. Het waypoint van House on Fire is:  N37 32 37.3  W109 44.40.7

In Mule Canyon liggen nog meer cliff dwellings, House on Fire is daarvan de mooiste. Informatie over de rotswoningen voorbij House on Fire kan je vinden via de link hieronder, van de site American SouthWest.
 
onze ervaring

Wij hadden ergens gelezen dat het mooie ‘on fire’-effect zo rond 9 uur ’s ochtends op zou treden, dus we zaten op dat tijdstip al met onze fototoestellen in de aanslag voor de House on Fire Ruin. Helaas, dat bleek dus veel te vroeg te zijn. We hebben nog even wat rondgelopen in de nabije omgeving, en daarna hebben we tot na 11 uur zitten wachten. Samen met diverse andere mensen die gedurende de ochtend ook op kwamen dagen, allemaal met flink wat foto-apparatuur. Het beloofde effect was helaas wat minder dan dat we vooraf hadden verwacht, maar als we de foto’s die we rond 9 uur maakten vergelijken met de foto’s die iets na 11 uur zijn gemaakt, dan is het verschil toch wel goed te zien. Ondanks dat ik dus vooraf een iets te rooskleurige voorstelling had, kan ik de hike naar House on Fire toch van harte aanraden. Want de hike er naar toe is mooi, en de cliff dwelling is prachtig om te zien. Ook om 9 uur ’s ochtends, zonder de vlammen!

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

American SouthWest
Beyond Mesa Verde

 

Links Contact Disclaimer