Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Huntress Slot Canyon

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Dicht bij de plaats Mount Carmel Junction in Utah ligt de nog vrijwel onbekende Huntress Slot Canyon. In de canyon komen enkele afdalingen voor waarvoor je touwen en andere klimmaterialen nodig hebt. Een heel klein deel is echter ook zonder technische hulpmiddelen bereikbaar. Je loopt de canyon dan in via een droogstaande wash, direct al vanaf het begin staan de wanden heel dicht op elkaar. Meteen nadat je de kloof bent ingegaan is er een klein hoogteverschil, via tussen de wanden ingeklemde stenen kan je hier heel eenvoudig omhoog klimmen. Daar direct voorbij lijkt de canyon dood te lopen, je wordt helemaal door de rotswanden omsloten. Alleen naar links toe is er nog een doorgang, via een smalle schoorsteen kan je hier omhoog klimmen, omdat het gladde gesteente weinig houvast biedt zal deze klim niet voor iedereen haalbaar zijn. Als het wel lukt om boven te komen, dan kom je opnieuw terecht in een kort maar wel bijzonder mooi slot canyon gedeelte.
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
de route

De trailhead ligt net ten oosten van de plaats Mount Carmel Junction, langs Highway 89. Tussen de milemarkers 78 en 79 (dicht bij milemarker 78) zie je de restanten van de oude highway, daar begint ook een zanderige dirtroad. Als je vanuit Mount Carmel Junction naar Kanab rijdt, is dit aan de linkerzijde (noord) van de weg. Je kan hier meteen al parkeren, eventueel kan je ook de zandweg nog enkele meters inrijden. De naam van de zandweg is de Tulane Dirt Track.

De hike
De wandeling van de parkeerplaats tot aan het begin van de slot canyon is 0,8 mijl (1,3 kilometer) lang.

Parkeerplaats:  N37.1947° N, 112.661° W
Bij een splitsing ga je linksaf:  37.1948° N, 112.6595° W 
Loop door tot aan een telefoonpaal en ga daar rechtsaf, naar beneden toe: 37.1954° N, 112.6592° W
Je loopt nu over een smal, zanderig pad tussen het struikgewas door:  37.1959° N, 112.6592° W  /  37.196° N, 112.6593° W  /   37.1977° N, 112.659° W
Je bevindt je op de top van een steile zandduin:  37.1992° N, 112.6595° W
Ga vanaf de zandduin naar beneden, de wash in:  37.2002° N, 112.6585° W

Beneden in de wash ga je rechtsaf, je loopt dan vanzelf de slot canyon in:  37.1982° N, 112.6585° W
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl

 

onze ervaring

Wij hebben Huntress Slot Canyon tijdens de ochtend bezocht, in de maand mei. Vooral in het begin was het licht voor fotografie helemaal perfect, naarmate het later werd (vanaf half elf ongeveer) viel er steeds meer zonlicht in de canyon en werd fotograferen lastiger. Het begaanbare deel van de canyon is erg kort, maar voor echte slot canyon liefhebbers zal dat zeker geen bezwaar zijn. Zelf heb ik alleen maar het begin gezien, omdat ik de klim door de schoorsteen niet aandurfde. En zelfs dat kleine stukje dat ik heb gezien vond ik al prachtig. Hans is wel omhoog geklommen, en hij is helemaal lyrisch over wat hij daarboven nog heeft gezien. Wat hem betreft is Huntress een absolute must als je graag slot canyons fotografeert.

 

Links Contact Disclaimer