Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Kasha Katuwe Tent Rocks National Monument

Kasha Katuwe Tent Rocks NM © copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING
Kasha Katuwe Tent Rocks NM © copyright  hanz meulenbroeksDit kleine park (oppervlakte 16,6 km²) in New Mexico dankt z’n beschermde status aan de aanwezigheid van de unieke kegelvormige rotsformaties, de Tent Rocks. De rotsen zijn ontstaan doordat hier, 6 tot 7 miljoen jaar geleden, als gevolg van een aantal vulkanische erupties dikke lagen as en puimsteen terecht zijn gekomen. Er zijn twee belangrijke rotslagen: de oudste laag bestaat uit wit-oranje Peralta Tuff gesteente, de grijs getinte laag hoort tot  de Cochiti Formation. De meeste rotsen in het park zien er ongeveer hetzelfde uit, kegelvormig dus, maar de grootte verschilt wel enorm. Sommige Tent Rocks zijn maar een paar meter hoog, maar er zijn er ook die bijna 30 meter groot zijn. Veel van de rotsen hebben een hardere bovenlaag, een zogenaamde caprock, waardoor ze tegen slijtage zijn beschermd. Als een rots zo’n beschermende kap verliest, gaat het erosieproces aanmerkelijk sneller. Terwijl sommige Tent Rocks dus – naar geologische maatstaven gemeten – snel slijten, worden door erosie op andere plaatsen in het park nog steeds nieuwe exemplaren gevormd.

Kasha Katuwe Tent Rocks NM © copyright  hanz meulenbroeksTrails
Er zijn twee wandelpaden in het park, de Cave Loop Trail en de Canyon Trail.

De Cave Loop Trail begint bij de parkeerplaats, en is 1,2 mijl (bijna 2 kilometer) lang. Het is een eenvoudige wandeling, waarbij je langs de onderzijde van enkele grijs getinte Tent Rocks loopt. In een van die Tent Rocks zie je een grote natuurlijke opening, dat is de Cave (de grot) waarnaar deze trail is vernoemd. De trail vormt een lus, je komt dus vanzelf weer bij de parkeerplaats uit.

Om de Canyon Trail te bereiken, moet je eerst 0,5 mijl (800 meter) van de Cave Loop Trail volgen. Het begin van de Canyon Trail staat duidelijk aangegeven. Je volgt nu een 1 mijl (1,6 kilometer) lang pad dat eerst over de bodem van de vallei gaat. Een klein deel van dat pad gaat door een hele smalle kloof, een zogenaamde slotcanyon. Direct nadat je de slotcanyon hebt verlaten, bevind je je midden tussen een groep wit-oranje gekleurde Tent Rocks. Kasha Katuwe Tent Rocks NM © copyright  hanz meulenbroeksEven verder begint het pad flink te stijgen, in totaal moet je bijna 200 meter omhoog klimmen. Op het pad liggen een paar kleine rotsblokken waar je op moet klimmen, dit zal voor de meeste mensen geen probleem zijn. Eenmaal boven splitst het pad zich. Het pad dat naar links gaat is heel kort, aan het einde daarvan kijk je uit over een groep Tent Rocks beneden je. Het pad naar rechts lijkt in eerste instantie ook maar kort te zijn, maar het loopt toch nog een heel stuk door. Ook aan het einde van dit pad heb je aan de ene zijde geweldig zicht over een groep Tent Rocks, aan de andere zijde kan je ver wegkijken over de Rio Grande Valley en de Sangre de Cristo, de Jemez en de Sandia Mountains. Je loopt via dezelfde weg terug naar de Cave Loop Trail; als je vandaar de kortste weg (linksaf) naar de parkeerplaats neemt dan is de totale hike 3 mijl (4,8 kilometer) lang. Je kan natuurlijk ook rechtsaf gaan en op die manier ook het tweede deel van de Cave Loop Trail erbij nemen, de wandeling wordt daardoor enkele honderden meters langer.

Houd er rekening mee dat tijdens de zomermaanden de temperatuur flink op kan lopen, hierdoor wordt vooral de Canyon Trail flink wat zwaarder. 

Veterans Memorial Scenic Overlook
Als je, gerekend vanaf de parkeerplaats, nog 3,6 mijl (5,8 kilometer) verder rijdt over de onverharde Tribal Route 92, dan bereik je een punt vanwaar je een weids uitzicht hebt over de Dome Wilderness, de Jemez Mountains, Camada Canyon en Peralta Canyon. Het uitkijkpunt is in 2004 opgedragen aan alle Amerikaanse veteranen. De weg is erg smal en ongelijk, je hebt hier absoluut een auto met high clearance nodig.

 
WAAR

Kasha Katuwe Tent Rocks NM © copyright  hanz meulenbroeksKasha Katuwe Tent Rocks National Monument ligt in de staat New Mexico, op 35 mijl ten zuiden van Santa Fe en 52 mijl ten noorden van Albuquerque. Het laatste deel van de route wordt heel duidelijk met borden aangegeven.

- Als je vanuit Santa Fe komt, neem dan Interstate 25 naar het zuiden, richting Albuquerque. Neem exit 264 naar State Route 16, en ga ruim 8 mijl verder rechtsaf via State Route 22.
- Als je vanuit Albuquerque komt, neem dan Interstate 25 naar het noorden, richting Santa Fe. Neem exit 259 naar State Route 22.

Langs State Route 22 ligt de 4,5 mijl lange en 250 feet hoge Cochita Dam. Aan de voet van die dam buigt de weg naar het zuidwesten, richting Cochito Pueblo. Ter hoogte van dit plaatsje ga je rechtsaf, via Tribal Route 92 (deze weg wordt ook wel BLM Road 1011 genoemd). Het park ligt vijf mijl verder.

 

ALGEMENE INFORMATIE

Van begin november tot half maart is het park dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kan het park binnengaan tot 16.00 uur.
Van half maart tot begin november is het park dagelijks geopend van 07.00 uur tot 19.00 uur. In deze periode kan je naar binnen tot 18.00 uur.

De toegangsprijs voor een auto met inzittenden is $ 5,- (info 2016). Het park wordt beheerd door de BLM (Bureau of Land Management), de America the Beautiful Pass is dus geldig. De entree wordt betaald aan het begin van Tribal Route 92, ongeveer vijf mijl voor de ingang van het park. Bij de ingang van het park is een ruime picknickplaats met overdekte picknicktafels aanwezig.

 
ONZE ERVARING

Wij hebben tijdens onze reizen al heel wat verschillende rotsformaties gezien, maar nog nooit eerder zagen we rotsen die te vergelijken zijn met de Tent Rocks. Vooral over de Canyon Trail zijn we heel erg enthousiast, omdat we de rotsen steeds op een andere manier te zien kregen. Eerst van beneden af, toen we nog over de bodem van de canyon liepen. Daarna klommen we dicht langs de Tent Rocks af omhoog, en als laatste konden we dus vanaf het hoog gelegen uitkijkpunt op de rotsen neerkijken. Ook de slotcanyon was erg mooi. Na deze prachtige trail viel de Cave Loop Trail ons wat tegen, de grot waarnaar de trail is vernoemd stelt niet veel voor en de Tent Rocks langs de trail zijn net wat minder indrukwekkend dan die langs de Canyon Trail. We zijn ook nog naar de Veterans Memorial Scenic Overlook gereden: deze 3,6 mijl lange route was veel slechter dan dat we vooraf hadden verwacht. Smal, bochtig en een behoorlijk ongelijk wegdek. Leuk dus! Het uitkijkpunt zelf was overigens niet echt de moeite waard, daarvoor hoef je de omweg echt niet te maken.

   
Kasha Katuwe Tent Rocks NM © copyright  hanz meulenbroeks Kasha Katuwe Tent Rocks NM © copyright  hanz meulenbroeks
 
LINKS

Bureau of Land Management 
The American Southwest


Links Contact Disclaimer