Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Lake Martin (Cypress Island Nature Preserve)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het zuiden van de staat Louisiana ligt het 4.000 hectare grote natuurgebied Cypress Island Nature Preserve, het belangrijkste onderdeel van dat gebied is een meer met de naam Lake Martin. Het moerassige meer is ontstaan doordat een laagvlakte nabij de Atchafalaya River overstroomde. In de jaren ’50 van de vorige eeuw nam de Lafayette Sportsmen Club, samen met de plaatselijke landeigenaren, het initiatief om een vijf mijl lange dijk rondom Lake Martin te bouwen. Sinds de bouw van de dijk wordt het waterpeil constant gehouden, hierdoor is het meer bijzonder aantrekkelijk voor watervogels. Er komen meer dan 200 verschillende soorten vogels voor waaronder de bruine pelikaan, de zee-arend, de slangenhalsvogel en de zilverreiger. In Lake Martin leven ook veel alligators, de grootste alligators hebben een lengte van ongeveer 3 meter. Andere diersoorten die in en rondom Lake Martin leven zijn de beverrat, de buidelrat, wilde varkens en wasberen. Ook komen er veel slangen, kikvorsen, schildpadden en hagedissen voor.

Langs de oever van Lake Martin vind je veel prachtige bomen, vooral cypress tupelo trees en old-growth oak trees. Aan de bomen hangen vaak lange slierten van Spanish Moss. Dat is een plant die bestaat uit aan elkaar vast zittende gekrulde langwerpige blaadjes. Spanish Moss heeft geen wortels, voedingsstoffen en water worden door de blaadjes rechtstreeks uit de lucht en uit de regendruppels opgenomen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
lake martin bezoeken
Aan de zuidwestzijde van het meer bevindt zich een Visitor Center. De openingstijden variëren. Vaak is het Visitor Center alleen geopend tijdens het weekend, in het hoogseizoen (de lente) kan het ook op andere dagen bemand zijn. Bij het Visitor Center begint een 2,5 mijl lang wandelpad dat via de westelijke oever naar de noordelijke punt van het meer gaat. Dit wandelpad is van juni tot oktober gesloten, omdat die periode het broedseizoen van de alligators is. Je kan het Visitor Center bereiken vanuit de stad Lafayette (via highway 353) of vanuit de stad Breaux Bridge (via highway 31).

Je kan ook deelnemen aan een boottour over het meer. Er zijn meerdere organisaties die deze tochten aanbieden, kijk voor gedetaillieerde informatie over prijzen en tijden op hun eigen websites (zie de links hieronder). Houd er rekening mee dat het niet bij elke organisatie mogelijk is om met creditcard te betalen, zorg dus dat je voldoende cash meeneemt. De tours vertrekken vanaf de oostzijde van het meer, vanaf Rookery Road. Je bereikt deze plek door vanuit de plaats Breaux Bridge naar het zuiden te rijden, via highway 31. Ga na ongeveer 3 mijl (gerekend vanuit het centrum van Breaux Bridge) rechtsaf via de Lake Martin Road. Volg die weg over een afstand van 1,8 mijl, en ga aan het einde van de weg rechtsaf via de Rookery Road. Je ziet de plaats vanwaar de tours vertrekken snel daarna aan de linkerzijde.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
De tocht die we met onze stoere gids Bryce Fuselier over Lake Martin hebben gemaakt was een van de hoogtepunten van onze Deep South-reis. We hadden geboekt voor een groepstour, maar omdat er blijkbaar geen andere klanten waren hadden wij het geluk dat we de boot met niemand hoefden te delen. De boot van Acadiana Tours was veel kleiner dan die van de andere organisatie die we langs de oever hadden zien liggen, en dat hebben we als een flink voordeel ervaren. Want Bryce kon met deze kleine boot tot ver tussen de bomen doorvaren, zodat we de meest fantastische plekken hebben kunnen zien. Elke keer als er iets bijzonders was, een alligator, een mooie watervogel, het silhouet van een boom in de ondergaande zon, legde Bryce de boot stil zodat we volop de gelegenheid hadden om van het moois te kunnen genieten. We hebben het ook als een groot pluspunt ervaren dat we pas om 6 uur ’s avonds aan onze tour zijn begonnen. Daardoor hebben we Lake Martin op z’n allermooist kunnen zien, het licht voor fotografie was op dit late tijdstip perfect. Deze tour overtrof de Honey Island Swamp Tour, die we twee dagen eerder hadden gemaakt, in alle opzichten. Ruimschoots!
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS
The Nature Conservancy
Swamp Tours of Acadiana
Cajun Country Swamp Tours
Champagne’s Swamp Tour
Lake Martin Swamp Tours
 

 
Links Contact Disclaimer