Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Lower Calf Creek Falls

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

© copyright  www.ontdek-amerika.nlIn het prachtige rotslandschap van het Grand Staircase Escalante National Monument ligt een 38 meter hoge waterval: Lower Calf Creek Falls. Hoewel de waterval hemelsbreeds slechts 300 meter van State Route 12 vandaan ligt, kan je hem alleen van dichtbij bekijken na een wandeling van bijna 4,5 kilometer (enkele afstand). Het water valt via een verticale klif vrijwel recht naar beneden, en komt terecht in poel die aan drie zijden wordt omsloten door Navajo Sandstone rotswanden. Op het gesteente rondom de waterval zie je veel kleurrijke algen. Het is toegestaan om in de waterpoel te zwemmen, vooral tijdens de warme zomerdagen wordt hier volop gebruik van gemaakt.

Aanrijroute
State Route 12 wordt beschouwd als een van de mooiste scenic routes in de staat Utah, vooral het 25 mijl lange gedeelte tussen de plaatsen Boulder en Escalante is bijzonder mooi. De weg doorkruist hier een gedeelte van het Grand Staircase Escalante National Monument. Het gedeelte van de weg direct ten westen van Boulder wordt The Hogback genoemd; je rijdt hier over een smalle heuvelrug op bijna 2.000 meter hoogte. De heuvelrug is niet veel breder dan de tweebaansweg, aan beide zijden liggen diepe afgronden en er zijn geen vangrails. Bij normaal rijgedrag is het overigens niet gevaarlijk om hier te rijden. De uitzichten over de uitgestrekte slickrockplateaus aan beide zijden van de weg zijn fenomenaal. © copyright  www.ontdek-amerika.nlVoorbij The Hogback ligt de afslag naar Calf Creek Reservation Area, als je vanuit Boulder komt is dit aan de rechterzijde van de weg. De afstand van Boulder naar de afslag is iets meer dan 11 mijl. Als je vanuit Escalante komt, bedraagt de afstand tot aan de afslag ruim 14 mijl.

Praktische informatie
Toegang tot de Calf Creek Reservation Area kost 5 dollar per dag per auto (info 2014). Er is een self pay station, zorg dus dat je gepast geld bij je hebt. Tot het recreatiegebied behoort een kleine camping. Omdat de wandeling naar Lower Calf Creek Falls erg populair is, kan het voorkomen dat de parkeerplaats in de loop van de ochtend vol raakt. Bij de trailhead is een folder met informatie beschikbaar.

De Hike
Vanaf de parkeerplaats kan je via een ongeveer 200 meter lange zijweg naar de trailhead lopen. De wandeling naar Lower Calf Creek Falls is op zich vrij eenvoudig, er zijn wel wat hoogteverschillen maar op de meeste plaatsen is het pad redelijk vlak. Toch kan de hike vrij inspannend zijn, omdat er veel los zand ligt en omdat je vrijwel nergens schaduw hebt. Je loopt door een prachtig rotslandschap met hoge kliffen, die bestaat uit créme- en roodkleurig Navajo Sandstone. In een van die kliffen kan je, net onder de rand, een granary zien, dat is een opslagruimte die naar schatting 800 tot 1000 jaar geleden door de indianen is gebouwd. Op een van de wanden zie je een mooie petroglyph: drie grote figuren in de typische Fremont stijl. Kort voordat je de waterval bereikt loop je dicht langs een kreek, door een gebied met veel vegetatie. Je ziet de waterval pas als je er al heel dicht bij bent.
Waypoint trailhead  =  N 37 47 38  W 111 24 54
Waypoint waterval  =  N 37 49 45  W 111 25 12

 
onze ervaring

Als je kiest voor Lower Calf Creek Falls, dan heb je naar onze mening drie mooie dingen voor de prijs van één! Allereerst de schitterende aanrijroute, via State Route 12. Daarna de wandeling door een zeer mooie rotsomgeving. En als derde uiteraard de prachtige waterval zelf. We begrijpen het dan ook helemaal dat dit een zeer populaire bestemming is. Waarmee we meteen ook het nadeel aangeven: het kan hier zeer druk worden. Gelukkig waren wij heel vroeg in de ochtend aan de wandeling begonnen, waardoor we de drukte voor waren. We hebben zowat een half uur met ons tweetjes bij de waterval gestaan, heerlijk was dat.

Wij hebben Lower Calf Creek Falls bezocht op een zeer koude dag in mei 2014. De dag ervoor had het zelfs nog gesneeuwd. Dat had wel als voordeel dat de ondergrond wat steviger was; bij droog weer kan er veel los zand liggen waardoor de op zich heel eenvoudige hike toch best zwaar kan zijn. Bovendien loop je vrijwel voortdurend in de zon, zelfs op deze koude dag liep de temperatuur al snel op. Bij de waterval zelf was het overigens nog wel ijzig koud, het verschil in temperatuur was bijzonder groot.
 
links

Utah.com
The American SouthWest
Scenicbyway12.com

 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl
 

Links Contact Disclaimer