Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Meteor Crater

© hanz meulenbroeks
   
Pdf Google Maps Algemene Informatie
   
OMSCHRIJVING

Ongeveer 35 mijl ten oosten van de stad Flagstaff, Arizona, bevindt zich een gigantische krater midden in een verder overwegend vlak landschap. Deze krater is 50.000 jaar geleden ontstaan, toen de Canyon Diablo Meteoriet de atmosfeer van de aarde binnenkwam en hier is ingeslagen. De meteoriet had waarschijnlijk een diameter van ongeveer 50 meter, en een gewicht van zo’n 300.000 ton. Men schat dat de inslagsnelheid 18 kilometer per seconde was. De krater is 173 meter diep, en heeft een diameter van 1200 meter. De kraterrand steekt ongeveer 30 meter boven de omringende vlakte uit.  

Ten tijde van de inslag leefden er geen mensen in dit gebied, het landschap bestond voornamelijk uit open grasland. De inslag moet een aardbeving van ten minste 5.5 op de schaal van Richter hebben veroorzaakt, en een gigantische schokgolf die alles in de wijde omgeving heeft vernietigd. Toch is het lange-termijn effect op het klimaat waarschijnlijk niet heel groot geweest.

© hanz meulenbroeksLange tijd was er niet veel wetenschappelijke kennis omtrent het effect van meteorietinslagen bekend. Men nam dan ook aan dat de krater het gevolg was van vulkanische activiteit, op zich was dit een aannemelijke hypothese omdat hier in de prehistorie diverse vulkanen voorkwamen. De eerste wetenschapper die serieus onderzoek deed naar het ontstaan van de krater was de geoloog Grove Karl Gilbert; in 1891 kwam hij tot de conclusie dat – ondanks de aanwezigheid van kleine nikkel- en ijzerhoudende meteoriet-brokstukken in de omgeving – de krater niet het gevolg van een meteoriet-inslag kon zijn.

Mijnbouwingenieur Daniel Moreau Barringer betwijfelde of Gilbert wel de juiste conclusie had getrokken; hij was de eerste die openlijk verklaarde dat de krater door een meteorietinslag was ontstaan. In 1903 kocht hij de krater en de omliggende grond op, gedreven door zowel wetenschappelijke als financiële motieven. Hij was er namelijk van overtuigd dat hij onder het aardoppervlak grote hoeveelheden nikkel- en ijzerhoudende brokstukken zou kunnen vinden, de verkoop daarvan zou hem zeer veel geld hebben opgeleverd. Gedurende 27 jaren heeft hij de bodem onderzocht, hij heeft daarbij boringen tot een diepte van 419 meter laten uitvoeren. Er zijn veel minder brokstukken gevonden dan Barringer vooraf had verwacht; inmiddels is bekend dat het grootste deel van de meteoriet op het moment van de inslag is verdampt.

Pas in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw kreeg de theorie van Barringer steun, met name van de wetenschapper Eugene M. Shoemaker die ontdekte dat de mineralen die in en rondom Meteor Crater voorkomen onomstotelijk wijzen op een inslag van een voorwerp van buiten de aarde. Hoewel de officiële naam Canyon Diablo Crater is, gebruiken de meeste wetenschappers nu als eerbetoon de naam Barringer Crater.
 
praktische informatie

Routebeschrijving
© henriette meulenbroeksMeteor Crater ligt ten zuiden van Interstate 40. Neem vanaf Interstate 40 exit 233, dit is 35 mijl ten oosten van de stad Flagstaff en 20 mijl ten westen van de plaats Winslow. Vanaf de afslag is het nog ongeveer 6 mijl rijden tot aan Meteor Crater.

Het Visitor Center
De krater is nu nog steeds het eigendom van de nakomelingen van Daniel Barringer, in hun beheer is de krater nu een toeristische attractie geworden. Je kan de krater vanaf diverse uitkijkpunten bekijken, er staan verrekijkers opgesteld. In het Visitor Center wordt 2x per uur een 10 minuten durende film vertoond, en er is een uitgebreid museum. Ook vind je hier een giftshop en een Subway broodjeszaak. In het Visitor Center wordt het grootste brokstuk dat is gevonden tentoongesteld: dit fragment wordt Holsinger Meteorite genoemd, het weegt 640 kilogram. 

Openingstijden
De krater kan in de periode eind mei tot half september worden bezichtigd van 07.00 tot 19.00 uur, en in de overige maanden van 08.00 tot 17.00 uur. Op Thanksgiving Day is het Visitor Center alleen ’s ochtends geopend, op kerstdag is het gesloten.

Toegangsprijs
De toegangsprijs bedraagt $ 18,- voor volwassenen, $ 16,- voor senioren (vanaf 60 jaar) en $ 9,- voor kinderen van 6 tot 17 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen.

 
ONZE ERVARING
Als je geïnteresseerd bent in ruimtevaart, meteorieten en dergelijke, dan zal een bezoek aan Meteor Crater vast heel boeiend zijn. Als je daar niet zoveel mee hebt, dan is het eigenlijk zonde van je tijd én je geld om de krater te bezoeken. Want dan is het toch niet veel meer dan een gat in de grond. Okay, een indrukwekkend groot gat, dat wel. Maar ik zou er niet veel aan hebben gemist als we deze plek hadden overgeslagen.
 
links

Meteor Crater.com
Barringercrater.com
American SouthWest

 

 

 

Links Contact Disclaimer