Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Mission San Xavier del Bac

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
geschiedenis

© copyright www.ontdek-amerika.nlVanaf het begin van de 16e eeuw werden door Europese missionarissen (voornamelijk afkomstig uit Spanje) veel kerkgemeenschappen gesticht in het gebied dat nu bestaat uit Mexico en uit delen van zuidwest Amerika. Dit gebied werd New Spain genoemd. De missionarissen behoorden tot de katholieke orde Sociëteit van Jezus, beter bekend als de Jezuïten. Een van hen was de  Italiaan Father Eusebio Francisco Kino, die 24 jaar in New Spain heeft gewerkt. Hij won het vertrouwen van de Pima Indianen, die vooral leefden van de landbouw. Hij liet hen kennismaken met Europese zaden, kruiden, granen en fruit, en hij leerde hen hoe ze vee konden houden. Op deze manier heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische groei in het gebied waar hij werkzaam was. Father Kino stichtte meer dan 20 kerken, waaronder Mission San Xavier del Bac en Mission San Cayetano de Calabazas (de voorganger van Mission San José de Tumacácori).

De oorspronkelijke Mission San Xavier del Bac werd gesticht in het jaar 1692, met de bouw van het bijbehorende kerkje werd 8 jaar later begonnen. In het jaar 1770 werd het door de Apache Indianen vernietigd. Dertien jaar later werd gestart met de bouw van het huidige kerkje, dicht bij de plek waar de oorspronkelijke Mission had gestaan. De architect heette Ignacio Gaona, hij ontwierp het gebouw in de binnen de katholieke kerk vaak gebruikte barokstijl. Deze stijl kenmerkt zich o.a. door een rijk materiaalgebruik, ingewikkelde patronen en een veelvuldig gebruik van versieringen. De arbeiders die betrokken waren bij de bouw behoorden tot de stam van de Tohono O’odham indianen, zij voltooiden hun werkzaamheden in het jaar 1797. Ook in het interieur zijn het de vele versieringen, o.a. in de vorm van beeldhouwwerken, muur- en plafondschilderingen, die de aandacht trekken. Er is niet veel bekend over de makers hiervan.

© copyright www.ontdek-amerika.nlIn het jaar 1828 werden alle Spaanse priesters verbannen, waardoor het kerkje leeg kwam te staan en in staat van verval raakte. Dankzij de inspanningen van lokale bewoners werd het nog wel enigszins onderhouden. In 1859 kwam de Mission onder het bestuur van de Sante Fe Diocese, er kwam toen geld beschikbaar voor een renovatie. Vanaf 1868 werden er weer regelmatig kerkdiensten gehouden, later deed de kerk ook dienst als school.

De kerk is een aantal malen beschadigd geraakt. In 1887 als gevolg van een aardbeving, en in 1939 als gevolg van een blikseminslag. Beide keren vonden enige tijd later de benodigde reparaties plaats. Aan het einde van de vorige eeuw werd de kerk nogmaals uitgebreid gerenoveerd. Mission San Xavier del Bac wordt beschouwd als een van de belangrijkste gebouwen uit de Spaanse koloniale tijd in Amerika, in 1963 kreeg het daarom de status van National Historic Landmark. De bijnaam van het kerkje luidt “White Dove of the Desert” (vertaling:  de Witte Duif van de Woestijn).

Er worden nog dagelijks kerkdiensten verzorgd. Daarnaast is Mission San Xavier del Beac tegenwoordig een bekende bedevaartplaats en toeristische attractie, jaarlijks komen er ongeveer 200.000 bezoekers. Je kan uiteraard het kleine kerkgebouw bezichtigen, en daarnaast ook een naastgelegen kapel, een mooie cactustuin en een gift shop. Bij de kerk bevindt zich een grote parkeerplaats, waar lokale bewoners regelmatig etenswaren te koop aanbieden.
 
praktische informatie

Waar
Mission San Xavier ligt ten zuidwesten van de stad Tucson (Arizona). Neem vanuit Tucson Interstate 19 in zuidelijke richting. Verlaat de weg bij exit 92, en volg de borden naar de Mission. Het adres van de Mission is 1950 W San Xavier Rd, Tucson.

Toegangsprijs
Mission San Xavier del Bac is gratis toegankelijk. Een donatie wordt op prijs gesteld.

Openingstijden
De kerk is dagelijks geopend van 7.00 uur tot 17.00 uur. Er worden nog regelmatig kerkdiensten gehouden, tijdens zo’n dienst is de kerk niet voor bezichtiging toegankelijk. Ook de gift shop is dagelijks geopend, over het algemeen van 8.00 uur tot 17.00 uur.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARING
Mission San Xavier del Bac is prachtig! Het is echt ongelooflijk hoe ontzettend veel details er in het kleine kerkje zitten, we keken er onze ogen uit! Houd er wel rekening mee dat het hier ontzettend druk kan zijn. Wij hadden geluk, er waren best veel andere bezoekers maar aan de grote parkeerplaats (waarvan nog maar een klein stukje gevuld was) zagen we dat er tijdens ons bezoek zeker nog geen sprake was van topdrukte.
 
links

Mission San Xavier del Bac
National Park Service

 

Links Contact Disclaimer