Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Montgomery Woods State Natural Reserve

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

© copyright  www.ontdek-amerika.nlDe kust van Noord Californië is de enige plek ter wereld waar de omstandigheden precies goed zijn voor de groei van de Coast Redwood, dat is de hoogste boomsoort ter wereld. De combinatie van geografische lengte, klimaat en hoogte beperkt het gebied waar deze bomen kunnen groeien tot enkele honderden mijlen. De koele, vochtige lucht van de Stille Oceaan houdt de bomen continu vochtig, zelfs tijdens droge zomers. In een gezond Redwoodbos komen ook veel andere boomsoorten voor, en allerlei andere vormen van vegetatie.

Een van de plekken waar een oud Coast Redwoodbos te vinden is, is Montgomery Woods State Natural Reserve. Dit park ligt vrij ver van de oceaan vandaan, verder dan de meeste andere Redwoodbossen. Er komen hier twee soorten redwoods voor. De Sierra Redwood is de oudste van die twee, deze boomsoort tref je vooral aan in de wat hoger gelegen gebieden. Deze bomen zijn vrij massief, maar worden minder hoog dan de redwoods die dichter bij de kust staan. © copyright  www.ontdek-amerika.nlDe Coast Redwood groeit vooral goed in een vochtige omgeving met gematigde temperaturen, je ziet deze boomsoort dan ook vaak in de buurt van rivieren. De Coast Redwood is groter dan de Sierra Redwood. In 1996 werd vastgesteld dat een van de bomen in dit park, de Mendocino Tree, de hoogste boom ter wereld zou zijn. Na vier jaar moest de boom deze titel echter weer inleveren, er zijn inmiddels diverse nog hogere exemplaren gemeten.

Het park bevindt zich in een smalle vallei, door de vallei stroomt de kleine Montgomery Creek. De aanwezigheid van het water zorgt voor een uitbundige plantengroei rondom de bomen, de combinatie van de soms wat moerassige waterpoelen en de redwoodbomen is zeer fotogeniek. Tijdens de zomermaanden staat het kreekje droog. Het park heeft een oppervlakte van 462 hectare.

Aanrijroute
Als je vanuit het binnenland komt, rijd dan naar de plaats Ukiah aan Interstate 101. De Orr Springs Road begint aan de noordzijde van deze stad. Neem Exit 551, en ga vervolgens onder de Interstate door naar het westen. Volg de smalle, steile en zeer bochtige Orr Springs Road over een afstand van ongeveer 13 mijl. De parkeerplaats van het park ligt direct langs de weg, aan de linkerzijde. De juiste plek wordt duidelijk met een bord aangegeven.
Als je vanuit de kust komt (vanuit het noorden), ga dan ten zuiden van de plaats Mendocino linksaf via Comptche Ukiah Road. Na ongeveer 23 mijl bereik je de Orr Springs Road, rijd via die weg nog eens 6 mijl verder naar het oosten tot aan de ingang van het park.
Als je vanuit de kust komt (vanuit het zuiden), ga dan ter hoogte van de plaats Albion rechtsaf via de Albion Little River Road. Na 3 mijl ga je rechtsaf, via de Little River Airport Road. Nog eens 3 mijl verder ga je opnieuw rechtsaf, via de Compte Ukiah Road. Volg die weg 15 mijl in oostelijke richting. Je bereikt dan de Orr Springs Road, rijd via die weg nog eens 6 mijl verder naar het oosten tot aan de ingang van het park.

Opmerking:  Op de parkeerplaats staat een bord met de mededeling dat hier regelmatig auto-inbraken plaatsvinden.

 
de hike

© copyright  www.ontdek-amerika.nlEr loopt slechts één wandelpad door het park, dit is deels een loop-trail. De afstand van de hike is in totaal 2 mijl (3,2 kilometer). Het hoogteverschil is ongeveer 60 meter.

Vanaf de parkeerplaats loop je via een oude, onverharde weg over een afstand van ongeveer 1/3 mijl (ruim 500 meter) flink omhoog. Eenmaal boven ga je via een vrij vlak wandelpad verder, je loopt hier een Redwoodbos in. Al snel bereik je een zeer mooie open plek die wordt omringd door hoge bomen. Er staat een bord met de tekst ”D. Hanson Grubb and Edward H. Grubb Memorial Grove”, daarachter begint de loop-trail. Het begin is wat onduidelijk, maar als je het pad eenmaal hebt gevonden is het verder heel eenvoudig. Je kan de route zowel linksom als rechtsom lopen, rechtsom is het beste omdat je dan het mooiste deel van de trail voor het laatst bewaart.

Je loopt door een bos waar in 2008 een flinke brand heeft gewoed, de gevolgen daarvan zijn nog duidelijk zichtbaar. Het pad vormt een lange, smalle lus en loopt langs de wanden van de vallei. Na ruim een halve mijl (gerekend vanaf het begin van de loop-trail) bereik je een voetbrug, je bent dan op de helft van de loop-trail. Via de voetbrug en de daarop volgende boardwalk steek je het moerassige gedeelte van het park over. Kort voor je het einde van de loop-trail bereikt kan je via een zijpad nog een stuk naar rechts lopen. Ga daarna terug naar de open plek aan het begin van de loop-trail, en loop via de oude weg terug naar de parkeerplaats.
 
onze ervaring

De mooie aanrijroute, de leuke hike, en het we-zijn-hier-alleen-op-de-wereld-gevoel hebben ons een fijne ochtend bezorgd. We kunnen dit park dan ook met een gerust hart aanraden aan iedereen die van dit soort bestemmingen houdt. Toch moeten we helaas ook nog een kritische noot plaatsen. Wij hadden voor Montgomery Woods gekozen omdat we erg gecharmeerd waren van de combinatie ‘water + bomen’ die we op diverse foto’s hadden gezien. En juist in dat opzicht viel het park wat tegen, het voorjaar van 2013 is erg droog geweest en daarom stond er veel te weinig water in het kreekje en in de waterpoelen. Dat was jammer. Ook konden we helaas de tip om dit park in de late namiddag te bezoeken niet opvolgen, dat viel niet in onze route in te passen. Ondanks deze twee minpunten overheerst het positieve gevoel; ook al was het park niet op z’n mooist, we zijn toch blij dat we er geweest zijn.

 
links
Redwood Hikes
 

Links Contact Disclaimer