Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Moon House Anasazi Ruin

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Native Americans die vroeger leefden in het Four Corners gebied in het zuidwesten van de USA worden vaak Ancestral Puebloans of de Anasazi genoemd. De bloeitijd van deze cultuur viel in de periode 100 tot 1600. De Anasazi bouwden hun woningen vaak in hoge, overhangende rotswanden; dit soort rotswoningen wordt aangeduid met de verzamelnaam Cliff Dwellings.In het zuidwesten van Amerika bestaan nog veel van deze cliff dwellings, soms zijn ze nog in goede staat, soms zijn ze ook zeer ver vervallen. De bekendste cliff dwellings zijn te vinden in Mesa Verde National Park in de staat Colorado.

© copyright www.ontdek-amerika.nlCedar Mesa is de naam van een plateau in het zuidoosten van de staat Utah, en ook daar vind je nog veel cliff dwellings. Een daarvan is de zeer goed bewaard gebleven Moon House Ruin in McLoyds Canyon. De cliff dwelling bestaat uit 49 kamers, die verpreid liggen over een afstand van een kwart mijl. Het is daarmee een van de grootste cliff dwellings in Cedar Mesa.

Dankzij de jaarringen van de bomen die bij de constructie van Moon House zijn gebruikt, heeft men kunnen bepalen wanneer deze cliff dwelling is gebouwd. Er zijn binnen een periode van 42 jaar – van 1226 tot 1268 - drie verschillende bouwperiodes aangetoond. De verschillende bouwstijlen duiden er op dat hier twee verschillende takken van de Ancestral Puebloans hebben gewoond, de Mesa Verde People in het oostelijke deel, en de Kayenta People in het westelijke deel. Waarschijnlijk zijn de kamers eerst als woonruimte in gebruik geweest, en later als opslagruimte voor voedsel (om slechte oogstjaren op te vangen). De bewoners hebben Moon House verlaten aan het einde van de 13e eeuw, waarschijnlijk als gevolg van aanhoudende droogte.

Het mooiste gedeelte van Moon House bestaat uit een aantal kamers met daarvoor een overdekte gang, die soms The Corridor en soms The Hallway wordt genoemd. Het is toegestaan om die gang in te gaan, de kamers mogen niet worden betreden. Je kan wel naar binnen kijken, neem een zaklamp mee want binnen in de kamers is het zeer donker. Opvallend is de witte rand die als versiering is aangebracht, zowel in de corridor als in de kamers. Op die witte rand zijn de verschillende standen van de maan (volle maan, halve maan) te zien, daaraan heeft de cliff dwelling haar naam te danken.

Moon House wordt gemiddeld door 1200 mensen per jaar bezocht.

 

praktische informatie

Permit
Om te mogen hiken in McLoyd Canyon heb je een Day Use Permit nodig. Er worden maximaal 36 permits per dag uitgegeven.

Tijdens de lente en de herfst kan je de permit (alleen op dag zelf) kopen in het Kane Gulch Ranger Station. Ga naar State Route 261, dat is de 33 mijl lange weg die State Route 95 en State Route 163 met elkaar verbindt. Het noordelijke uiteinde van de weg ligt dicht bij Natural Bridges National Monument, het zuidelijke uiteinde begint nabij het plaatsje Mexican Hat. Het Ranger Station ligt vier mijl ten zuiden van de afslag van State Route 95, en het is geopend van 08.00 tot 12.00 uur.

© copyright www.ontdek-amerika.nlTijdens de winter en de zomer kan je gebruik maken van een self pay station dat je langs de aanrijroute tegenkomt.

Aanrijroute
Rijd van het Ranger Station via State Route 261 zes mijl naar het zuiden, naar de Snow Flats Road (N37° 26' 28", W109° 55' 22"). Ga hier linksaf (oost). Volg de onverharde weg over een afstand van ongeveer 0,4 mijl, ga dan op de splitsing linksaf. Volg de weg tot 7,7 mijl voorbij de splitsing, tot bij een informatiebord (N37° 25' 02", W109° 47' 59"). Ga hier linksaf. Je rijdt nu over een zeer smalle weg tussen het struikgewas door, na 1,1 mijl bereik je de parkeerplaats (N37° 25' 57", W109° 47' 51"). Er staat hier een bord met de mededeling “No vehicles beyond this point”.

Toestand van de weg
De aanrijroute bestaat deels uit slickrock. High clearance is dringend noodzakelijk, vierwielaandrijving wordt sterk aangeraden. De verwachting bestaat dat de toestand van de weg in de toekomst zal verslechteren, omdat het slickrock door erosie en door autoverkeer steeds verder verbrokkelt.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

De hike
De hike is niet lang (de afstand van de parkeerplaats tot aan Moon House is iets minder dan een halve mijl) maar wel vrij zwaar vanwege de hoogteverschillen. De hike is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Loop vanaf de trailhead in noordoostelijke richting, naar de rand van McLoyd Canyon.
Volg de cairns, en klim via de verschillende rotslagen omlaag naar de bodem van de canyon. Op één plek is dit lastig, er is hier een stapel stenen neergelegd zodat je het hoogteverschil wat makkelijker kan overwinnen. Als je ongeveer halverwege de afdaling bent, dan zie je Moon House op de tegenoverliggende rotswand liggen. Beneden in de canyon liggen een aantal zeer grote rotsblokken, loop daar omheen. Als je je recht onder Moon House bevindt, kan je niet naar boven klimmen. Maar een klein stuk verder naar rechts is dat wel mogelijk. Klim omhoog tot je bijna op dezelfde hoogte bent als de cliff dwelling, en ga dan naar links. Een rotsblok lijkt de weg te versperren, maar er is hier een smalle opening waar je je doorheen kunt wringen. Daar voorbij zie je Moon House direct voor je liggen.

Nadat je het belangrijkste deel van Moon House hebt bekeken, kan je de omgeving nog wat verder verkennen. Volg de klif waarop Moon House zich bevindt zowel naar links als naar rechts, dit is heel eenvoudig. Aan de linkerzijde bereik je al snel een kleine, sterk vervallen cliff dwelling. Aan de rechterzijde ligt Motel 6, een eenvoudige cliff dwelling die – zoals de naam al aangeeft – uit 6 kamers bestaat.

Waypoint Canyon Rim : N37° 25' 56" W109° 47' 44"
Waypoint Moon House : N37° 26' 08" W109° 47' 40"

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl

 

onze ervaring

Toen wij in 2011 bij de cliff dwelling House on Fire waren, raakten we in gesprek met een Amerikaans echtpaar. Van hen hebben we voor het eerst van Moon House gehoord, het stel was helemaal lyrisch over deze bestemming. Zoveel enthousiasme werkt heel aanstekelijk, dus we konden er niet onderuit: Moon House kwam ook bij ons op de planning.

Ik zag er wel tegenop, vanwege de pittige aanrijroute, en de korte maar soms wel lastige hike. Er zijn inderdaad een paar momenten geweest dat ik dacht: Waar zijn we aan begonnen!, maar nergens was het zo erg dat ik echt niet meer verder durfde. Voor wat meer avontuurlijk aangelegde mensen zal het zeker geen probleem zijn.

Wat ben ik blij dat ik heb doorgezet. Want Moon House is een van de meest inspirerende plekken die we ooit hebben bezocht. Het was fantastisch om daar – helemaal alleen op de wereld – de cliff dwelling en de mooie canyon te bekijken en in gedachten 800 jaar terug te gaan in de tijd.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
 
links

Bureau of Land Management
Jeffrey O. Shallit

 

Links Contact Disclaimer