Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Natural Bridges National Monument

     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
KORTE OMSCHRIJVING

In het zuidwesten van Amerika tref je veel arches (natuurlijke bogen) en ook een kleiner aantal bridges (natuurlijke bruggen) aan. Een natuurlijke brug wordt gevormd door stromend water, terwijl een natuurlijke boog door diverse vormen van erosie kan ontstaan. Bruggen komen meestal voor in ravijnen, terwijl bogen juist vaak hoog en vrijstaand zijn, omdat het vaak gaat om de restanten van kliffen en rotsranden.

Binnen de parkgrenzen van Natural Bridges National Monument liggen twee ravijnen, Armstrong Canyon en White Canyon, waar drie grote natuurlijke bruggen zijn gevonden. Die bruggen zijn gevormd door zijtakken van de Colorado River; het water heeft het zachte zandsteen aan de onderzijde uitgesleten. De bruggen zijn te zien vanaf uitkijkplaatsen die langs de parkweg liggen, het is ook mogelijk naar de bruggen toe te wandelen.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Vanaf het Visitor Center begint een 9 mijl lange rondweg, Bridge View Drive genaamd, waarop eenrichtingverkeer geldt. Achtereenvolgens bereik je de uitkijkplaatsen vanwaar je Sipapu Bridge, Kachina Bridge en Owachomo Bridge kunt zien. De weg is elke dag open van de vroege ochtend tot 30 minuten na zonsondergang.

Sipapu Bridge
Dit is de grootste van de drie bruggen, en ook de meest spectaculaire. Vanaf de uitkijkplaats is Sipapu Bridge (zie kopfoto) redelijk goed te zien, al valt hij wel wat weg tegen de rotsachtige achtergrond. De ronde opening en de gladde wanden duiden erop dat er veel overstromingen hebben plaatsgevonden, waarbij door het water meegesleurde rotsen en zand de opening hebben gladgeschuurd. Sipapu is een woord van de Hopi-indianen dat ‘opening tussen twee werelden’ betekent. Volgens een overlevering zouden de voorouders van de Hopi-indianen door deze poort naar onze wereld zijn gekomen. Sipapu Bridge is 67 meter hoog, en heeft een spanwijdte van 82 meter. De bovenzijde van de brug is 16 meter dik. Je kan vanaf de parkeerplaats naar de brug lopen via een 1 kilometer lang pad (enkele afstand) met een hoogteverschil van ruim 150 meter. Het is een zware trail, waarbij je onderweg ladders, trappen en switchbacks tegenkomt.

Kachina Bridge
© copyright  www.ontdek-amerika.nlDe jongste van de drie bruggen draagt de Indiaanse naam Kachina. Deze naam is gekozen omdat aan de basis van de brug rotstekeningen staan van dansende figuren, die waarschijnlijk de voorouders van de Hopi indianen voorstellen, de Kachina’s. In juni 1992 is een enorm stuk zandsteen vanuit de binnenzijde van de brug afgebroken, het gewicht daarvan werd geschat op 4.000 ton. Kachina Bridge is 64 meter hoog, en heeft een spanwijdte van 62 meter. De bovenzijde van de brug is 28 meter dik. Het pad van de parkeerplaats naar de brug is 1,2 kilometer lang (enkele afstand). Er zijn enkele steile gedeeltes (met rails) en ongelijke stenen trappen. Het hoogteverschil bedraagt ruim 150 meter.

Owachomo Bridge
Dit is de meest fragiele, elegante brug, en waarschijnlijk ook de oudste. Owachomo betekent rotsmond, en dit duidt op de rotsformatie bovenaan de oostzijde van de brug. Owachomo Bridge is 32 meter hoog, en de spanwijdte bedraagt 55 meter. De bovenzijde is slechts 3 meter dik. De wandeling naar deze brug is veel eenvoudiger dan die naar de andere twee; de enkele afstand bedraagt 640 meter en het hoogteverschil is 55 meter.

White Canyon
Er loopt een primitief wandelpad met een lengte van ongeveer 14 kilometer (enkele afstand) door White Canyon. Via dit pad kan je elk van de drie bruggen bereiken. Er komen nogal wat hoogteverschillen voor, en in de wintermaanden kan het pad glad zijn door ijs en sneeuw.

Horsecollar Ruin
Dit is een overblijfsel van een oude Indianenwoning, een van de best bewaarde in deze omgeving. De woning werd meer dan 700 jaar geleden verlaten. Het uitkijkpunt vanwaar je de Horsecollar Ruin kan zien, ligt kort voorbij het Sipapu viewpoint.

Solar Array
Een ongebruikelijke bezienswaardigheid is de Solar Array, vlakbij het Visitor Center. Dit is een verzameling zonnepanelen, waarmee de stroomvoorziening van het park en de woningen van de Rangers wordt verzorgd. Je kan de zonnepanelen vanaf een platform bezichtigen, terwijl je ondertussen via een audiosysteem informatie krijgt.

 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
PRAKTISCHE INFORMATIE

Natural Bridges National Monument ligt in de zuidoost hoek van de staat Utah, op 45 minuten rijden van de plaats Blanding. Ga vanuit Blanding via State route 191 naar het zuiden. Na 4 mijl ga je rechtsaf, via State route 95. Volg deze weg over een afstand van 30 mijl, neem vervolgens de afslag naar State route 275. De ingang van het park ligt 4 mijl verder.

Het park is het hele jaar geopend, behalve op Thanksgiving Day, met kerst en op nieuwjaarsdag. Er is een kleine camping aanwezig, en een Visitor Center.

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

 

ONZE ERVARING

In 2003 hebben wij een kort bezoek aan het park gebracht, we hebben de drie natuurlijke bruggen toen alleen maar gezien vanaf de viewpoints die direct langs de weg liggen. Daarover schreven we destijds: “Het was wel mooi, maar niet méér dan dat. Eigenlijk een snel naar de achtergrond weggezakte ervaring op een reis vol met hoogtepunten.”

© copyright  www.ontdek-amerika.nlIn 2014 hebben we het beter aangepakt, we zijn toen op een niet al te warme dag naar het park gereden met de intentie om naar alle drie de bruggen toe te lopen. De wandelingen naar Sipapu Bridge en Kachina Bridge waren twee zeer aangename verrassingen, niet alleen omdat de rotsomgeving waar we doorheen liepen zo mooi was, maar ook omdat het leuke hikes waren met trapjes, ladders, een afdaling via een slickrockplateau e.d. En beide natuurlijke bruggen bleken van dichtbij véél indrukwekkender te zijn dan vanaf de viewpoints waar we elf jaar eerder hadden gestaan. Natuurlijk wilden we ook heel graag naar Owachomo Bridge toe. Helaas reden we per abuis de parkeerplaats voorbij, anders dan bij de eerste twee bruggen bleek met het bordje “Viewpoint” dat naast de weg stond óók de trailhead te worden bedoeld.

Een onverwachte maar wel bijzonder mooie bonus was een kleine archeologische site die we tijdens een van onze hikes tegenkwamen. De locatie van die site wordt door de NPS niet bekend gemaakt, vandaar dat wij ook hier geen nadere details zullen geven. Als je hierin geïnteresseerd dan zal je tijdens het hiken hier en daar wat alternatieve routes uit moeten proberen, dan lukt het vast wel om deze plek te vinden.

Ons advies aangaande Natural Bridges National Monument zal na het lezen van het bovenstaande wel duidelijk zijn:  vergeet de viewpoints naast de weg, trek je wandelschoenen aan en ga naar beneden. Het heeft ons een ervaring opgeleverd die we zeker niet snel zullen vergeten!
 

Owachomo Bridge
 
LINKS
National Park Service
The American Southwest
Desert USA
 

Links Contact Disclaimer