Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
The Oregon Coast

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Fotoserie
     
algemeen

De staat Oregon ligt langs de Stille Oceaan, de 363 mijl (584 kilometer) lange kustlijn strekt zich uit van de Columbia River in het noorden, tot aan de grens met de staat Californië in het zuiden. Langs de kust zijn veel toeristische trekpleisters te vinden, zoals stranden met mooie rotspartijen, uitgestrekte duinen,  vuurtorens en historische plaatsen.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Cannon Beach
 
van noord naar zuid

 

Hieronder beschrijven we de plaatsen die we zelf (tijdens onze reis van 2013) hebben bezocht. Dit overzicht is dus zeker niet compleet, er zijn nog tal van andere bezienswaardigheden.

Ecola State Park
© copyright www.ontdek-amerika.nlEcola State Park ligt direct ten noorden van de plaats Cannon Beach. Via een smalle weg die wordt omringd door mooie bomen, rijd je het park in. In het park loopt een ongeveer 2,5 mijl lange weg, waaraan twee parkeerplaatsen liggen. De zuidelijke parkeerplaats ligt bij Ecola Point, dat is een hoog gelegen uitkijkpunt vanwaar je een weids zicht hebt over de kustlijn in zuidelijke richting. Je kan hier heel goed de bekende Haystack Rock in Cannon Beach zien liggen. Vanaf de noordelijke parkeerplaats kan je via een houten trap naar beneden lopen, tot aan het zandstrand Indian Beach. Dit strand kan het beste worden bezocht tijdens laagtij. In het park zijn diverse wandelpaden aangelegd.

 • Onze ervaring:  Van dit zeer toeristische park hebben we alleen Indian Beach en Ecola Point gezien. De korte aanrijroute vanuit Cannon Beach was erg mooi, maar het park zelf kon ons maar matig bekoren. We hadden nog maar net de prachtige stranden in Olympic National Park gezien en daar stak Indian Beach wel heel pover bij af. Het weer werkte ook niet mee, de grauwe bewolking maakte dat de view vanaf Ecola Point niet echt tot haar recht kwam.

Cannon Beach
Cannon Beach is een kleine, pitoreske plaats met veel toeristische voorzieningen. Bekende ketens zoals McDonalds, Best Western of de WalMart zijn hier niet te vinden, het plaatsje heeft daardoor een heel authentieke uitstraling. Er worden veel festiviteiten georganiseerd, zoals een strandkastelenwedstrijd of muziekvoorstellingen. Cannon Beach is populair bij de Amerikanen zelf, vooral tijdens de weekenden is het hier vaak erg druk. Over het algemeen moet je dan minimaal 2 overnachtingen (vrijdag en zaterdag) boeken, slechts 1 overnachting is dan niet mogelijk. Het strand van Cannon Beach is 3½ mijl lang, en de meest bekende toeristische trekpleister is Haystack Rock. Deze 72 meter hoge rots is miljoenen jaren geleden ontstaan in een stroom van lava. Oorspronkelijk was Haystack Rock onderdeel van de kustlijn, maar als gevolg van jarenlange erosie is de rots daarvan los komen te staan. De drie kleinere seastacks die aan de zuidzijde van Haystack Rock staan, worden samen The Needles genoemd. Tijdens laagtij kan je helemaal tot aan Haystack Rock lopen, rondom de rots kan je dan vaak getijdenpoelen vinden met daarin zeesterren en zee-anemonen.

 • Onze ervaring:  Het plaatsje zelf is heel charmant, het is van de drie kustplaatsen waar wij hebben overnacht zeker de meest aantrekkelijke. Maar de zonsondergang op het strand viel tegen, vanwege dezelfde redenen die we hierboven ook al noemden: de stranden in Olympic National Park zijn aanmerkelijk mooier, en bovendien hing er veel te veel grauwe bewolking.

Hug Point State Park 
© copyright www.ontdek-amerika.nlDit kleine State Park ligt ongeveer 5 mijl ten zuiden van het centrum van Cannon Beach. Vanaf de parkeerplaats ga je via een trap omlaag naar het strand, daar ga je rechtsaf. Na ruim 300 meter bereik je een kleine waterval; het water valt daar vanaf een kleine, kleurrijke rots naar beneden en stroomt daarna de oceaan in. Bij hoogtij is de waterval niet bereikbaar.

 • Onze ervaring:  Een leuk tussendoortje, maar zeker niet meer dan dat.

Three Capes Scenic Drive
De Three Capes Scenic Drive is een 36 mijl lange route die, zoals de naam al aangeeft, langs drie kapen voert. Het noordelijke uiteinde van de route begint aan de westzijde van de plaats Tillamook. Eerst ga je een stuk in noordwestelijke richting, je rijdt dan langs de onderzijde van Tillamook Bay. Vanaf het moment dat je de kust bereikt, ga je verder in zuidelijke richting. De eerste kaap die je tegenkomt heet Cape Meares, hier staat een vuurtoren die slechts 11,5 meter hoog is. Er zijn hier diverse wandelpaden aangelegd, en je kan er ook de bijzondere Octopus Tree bekijken. Dat is een Sitka Spruce die direct boven de grond vertakt, de zes grote takken steken langs elkaar recht omhoog. De tweede kaap, Cape Lookout genaamd, steekt 1¾ mijl vanuit de kustlijn de oceaan in. Ook hier zijn veel wandelmogelijkheden.
Tien mijl ten zuiden van Cape Lookout bereik je de derde en laatste kaap, dat is Cape Kiwanda. Direct bij de kaap ligt een plaatsje met hotels en andere toeristische voorzieningen. Vanaf een ruime parkeerplaats loop je naar het strand, je ziet de kaap dan aan je rechterzijde. © copyright www.ontdek-amerika.nlHet is mogelijk om via een steil pad door het losse zand omhoog te lopen, zodat je de kleurrijke en grillig gevormde kaap ook van bovenaf kunt bekijken. Via de zandduinen die aan de achterzijde van de kaap liggen, kan je nog een tweede pad vinden waarover je omhoog kan klimmen, ook dit pad is vrij steil. Nabij Cape Kiwanda ligt een grote seastack in het water, de naam van deze seastack is Haystack Rock (dezelfde naam dus als die van de meer bekende rots bij Cannon Beach).

 • Onze ervaring:  We hadden de pech dat de weg naar Cape Meares was afgesloten, we hebben het noordelijke deel van de Scenic Drive dan ook noodgedwongen moeten overslaan. Tijdens het zuidelijke deel rijd je vrijwel voortdurend tussen bomen door, je kan slechts zo nu en dan een glimps van de oceaan opvangen. Wij vinden dat dit deel van de route de benaming ‘scenic’ dus zeker niet verdient. Bij Cape Kiwanda zijn we aan beide zijden naar boven geklommen om de kleurrijke rots goed te kunnen bekijken en van de oceanview te genieten. In onze ogen is Cape Kiwanda geen topper, maar wel zeker de moeite waard om er wat tijd voor uit te trekken.

Devils Punch Bowl State Natural Area
De steden Lincoln City en Newport liggen ongeveer 16 mijl van elkaar vandaan. Halverwege deze twee plaatsen ligt de Otter Crest Loop. Deze smalle, kronkelige weg loopt dicht langs de kust af; de kustlijn is echter niet voortdurend zichtbaar omdat er veel bomen langs de weg staan. Vanaf de Otter Crest Loop kan je via een duidelijk aangegeven zijweg Devils Punch Bowl State Natural Area bereiken.
De weg eindigt bij een ruime parkeerplaats, met daarnaast een grote picknickplaats. Het kleine State Park ligt op een klif die een stukje de oceaan insteekt. Vanaf de omheinde rand zie je beneden je een grote komvormige opening in de rotsen, waar het water vrij in en uit kan stromen. Men vermoedt dat deze kom is ontstaan doordat ooit de bovenzijde van twee door watererosie gevormde grotten is ingestort. Devils Punch Bowl is vooral mooi tijdens hoogtij. Een wandelpad geeft toegang tot een strand, bij laagtij kan je daar getijdenpoelen aantreffen.

 • Onze ervaring:  Onze verwachtingen waren verkeerd. We dachten dat Devils Punch Bowl ergens op een rustige, afgelegen plek langs de kust zou liggen. De toeristische entourage was dan ook een minder aangename verrassing voor ons. De rotsomgeving was veel minder ruig dan we hadden gehoopt, al met al heeft deze plek op ons dan ook niet veel indruk gemaakt.

Yaquina Head Outstanding Natural Area
© copyright www.ontdek-amerika.nlDit door het Bureau of Land Management beheerde gebied ligt op een kaap die ongeveer 1 mijl ver de oceaan in steekt. De toegangsweg ligt net ten noorden van de plaats Newport. Het gebied is vooral bekend omdat hier de hoogste vuurtoren van Oregon staat, de Yaquina Head Lighthouse. Normaal gesproken worden in de vuurtoren rondleidingen gegeven, maar in verband met bezuinigingen vinden die momenteel niet plaats (info 2013). In het Visitor Center kan je een replica zien van de oorspronkelijke lens van de vuurtoren. Via een trap kan je afdalen naar Cobble Beach, dat is een strand dat helemaal bezaaid ligt met kleine donkere ronde stenen, tijdens laagtij kan je hier getijdenpoelen aantreffen. Vaak kan je hier zeehonden en talrijke vogels zien. Normaal gesproken is het park open van zonsopgang tot zonsondergang, maar in verband met de bezuinigingen zijn de openingstijden momenteel minder ruim (info 2013). De entreeprijs bedraagt $ 7,- voor 1 auto met inzittenden.

 • Onze ervaring:  De vuurtoren en Cobble Beach zijn allebei zeker een bezoek waard. Het was wel jammer dat we bij de vuurtoren niet naar binnen mochten, en ook dat de door ons geplande photoshoot bij zonsondergang niet door kon gaan.

Seal Rock State Recreation Site
© copyright www.ontdek-amerika.nlSeal Rock is een grote massieve rots aan de kustlijn, waarop veel zeeleeuwen, zeehonden en vogels leven. Verder liggen er nog veel seastacks op een lange rij in het water, dit levert mooie fotomogelijkheden op. Tijdens laagtij vind je hier veel getijdenpoelen. Seal Rock State Recreation Site ligt direct langs Highway 101, op 10 mijl ten zuiden van de plaats Newport.
 • Onze ervaring:  Achteraf waren we juist blij dat het park bij de Yaquina Lighthouse al zo vroeg dicht ging. Als alternatief voor de zonsondergang photohoot kozen we voor Seal Rock State Park, en dat was een prima keuze! We vonden de seastacks hier aanmerkelijk mooier dan die bij Cannon Beach, en ook vonden we hier veel meer getijdenpoelen. Het was nog steeds zwaar bewolkt, maar toch kwam de zon zo nu en dan net even onder de wolken door waardoor we toch enkele goede fotomomenten kregen. Zeker bij een mooie zonsondergang is dit een park dat we van harte aan kunnen raden.

Cape Perpetua Scenic Area
Cape Perpetua is een kaap waarvan het hoogste punt zich 240 meter boven zeeniveau bevindt. De kaap ligt halverwege tussen de plaatsen Newport en Florence. Op een heldere dag kan je de kustlijn zowel in noordelijke als in zuidelijke richting over een zeer grote afstand zien liggen. Op Cape Perpetua zijn picknickplaatsen en wandelpaden aangelegd, ook zijn er een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zoals Devils Churn, dat is een korte kloof die landinwaarts loopt, en die bij elke golfbeweging vol- en vervolgens weer leegstroomt. © copyright www.ontdek-amerika.nlDe parkeerplaats voor Devils Churn ligt direct langs Highway 101, je bereikt de kloof door via een verhard wandelpad naar beneden te lopen. Iets verder naar het zuiden kom je bij Spouting Horn en Thor’s Well. Dat zijn natuurlijke fonteinen van waaruit het water heel krachtig omhoog kan spuiten. Dit verschijnsel doet zich met name voor tijdens midden- tot hoogtij, en dan vooral als de golven heel sterk zijn. Spouting Horn en Thor’s Well zijn zichtbaar vanaf de parkeerplaats.

 • Onze ervaring:  We hebben walvissen gezien! Ze zwommen best ver uit de kust, meer dan zo nu en dan een vin of een spuit water was er niet zichtbaar. Maar toch, het was een onverwachte en ook leuke ervaring. Over Devils Churn zijn we ook positief, de korte hike kost maar een paar minuten en het is leuk om deze kloof van dichtbij te bekijken. De omstandigheden waren helaas niet goed voor Spouting Horn en Thor’s Well, we hebben deze fonteinen niet in actie gezien.

Bandon
Bandon is een plaats met ongeveer 3.000 inwoners, het ligt een kleine 90 mijl ten noorden van de grens met de staat Californië. Vooral het oude centrum, Old Town genaamd, is erg toeristisch. Je vindt hier talrijke winkeltjes en art galleries. Op het langgerekte strand staan diverse mooie seastacks, en in de oceaan staan er nog veel meer. De bekendste seastack heet Face Rock, er is ook een groep die samen Cat & Kittens wordt genoemd.

 • Onze ervaring:  Wat zijn de seastacks bij de plaats Bandon ongelooflijk mooi!! Ons bezoek hier is het absolute hoogtepunt van ons Oregon Coast-avontuur, we hebben enorm genoten. Dat komt natuurlijk ook doordat de zonsondergang deze keer wel helemaal perfect was, dat maakt uiteraard een groot verschil.

Scheepswrak Mary D. Hume
Bij de plaats Gold Beach, op ongeveer 34 mijl ten noorden van de grens met de staat Californië, mondt de Rogue River uit in de oceaan. De rivier wordt overspannen door de Isaac Lee Petterson Bridge, aan de zuidzijde daarvan (op de Harbor Way) ligt een oud scheepswrak aan de kant van het water. De geschiedenis van dit schip, de Mary D. Hume, startte in het jaar 1880. © copyright www.ontdek-amerika.nlToen liet ene meneer R.D. Hume een 43 meter lange White Cedar Tree langs de Rogue River omhakken omdat hij een vissersboot voor zijn onderneming nodig had. De boot, die de naam van zijn vrouw kreeg, werd op 21 januari 1881 in gebruik genomen. Pas 97 jaar later, in de zomer van 1978, is de Mary D. Hume op eigen kracht naar ‘haar laatste rustplaats’ gevaren.Het is daarmee van alle commerciële boten aan de Pacific Coast het vaartuig dat het langst actief in gebruik is geweest. Het is ook uniek dat de boot gedurende al die tijd dezelfde naam heeft behouden. De boot is nu een mooi object voor fotografieliefhebbers, al zal dat mogelijk niet meer voor lang zijn omdat de kajuit inmiddels sterk in verval is geraakt. De Mary D. Hume kan het best worden gefotografeerd tijdens laagtij.

 • Onze ervaring:  Fotografieliefhebbers moeten echt even stoppen bij dit scheepswrak. Als je toch de kustweg rijdt kom je er immers direct langs, en dan is het jammer om er zomaar aan voorbij te rijden. Het is een leuk object om een lange rit even te onderbreken en lekker bezig te zijn.

Samuel H. Boardman State Scenic Corridor
Langs een 12 mijl lang gedeelte van Highway 101 liggen diverse mooie viewpoints, vanwaar je goed zicht hebt op de oceaan en de kustlijn. De Samuel H. Boardman State Scenic Corridor ligt net ten noorden van de plaats Brookings, dat is de laatste plaats voordat je de grens met de staat Californië bereikt.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
 
links
Tides Prediction

Links Contact Disclaimer