Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Palouse Falls State Park

©  copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Palouse Falls State Park is een recreatiepark in het zuidoosten van de staat Washington, de oppervlakte van het park is 42 hectare. In het park bevinden zich picknickplaatsen, een beperkt aantal kampeerplaatsen en een toilet. De voornaamste attractie van het park is de 60 meter hoge waterval Palouse Falls.

Palouse is een regio die deels in de staat Washington ligt, en deels in de staten Idaho en Oregon. Het is een groot landbouwgebied waar vooral tarwe en peulvruchten groeien. Op een basalten ondergrond ligt een laag zeer vruchtbaar löss, die op sommige plaatsen een dikte heeft wel 75 meter. De basalten ondergrond is miljoenen jaren geleden ontstaan als gevolg van vulkanische erupties. Door tektonische krachten ontstonden er diepe scheuren in de basaltlagen. ©  copyright www.ontdek-amerika.nlOngeveer 15.000 jaar geleden is het gebied overstroomd, het water baande zich een weg door de zwakste delen van de basaltlagen waardoor de scheuren zich verwijdden. Palouse Falls is als direct gevolg hiervan ontstaan.

Palouse Falls State Park is opgericht in 1951. Vanaf de parkeerplaats loop je direct naar het voornaamste uitkijkpunt. Je ziet het water recht tegenover je door een kloof naar beneden vallen, een groot rond basin in dat zich diep beneden je bevindt. Je kan daar erg goed de basaltlagen zien waaruit het landschap bestaat. Het uitkijkpunt is met een railing afgezet. Via een verhard wandelpad kan je enkele honderden meters naar rechts lopen, onderweg staan diverse informatieborden. Naar links toe loopt een onverhard wandelpad naar beneden toe, tot aan het water. Door erosie is dit pad erg smal geworden, en daarom erg gevaarlijk. Het wordt afgeraden hiervan gebruik te maken.

Je kan het park het beste in de lente of vroeg in de zomer bezoeken, de waterstroom is dan het krachtigst. Het beste tijdstip voor fotografie is kort voor zonsondergang.

Route
Palouse Falls ligt in het zuidoosten van de staat Washington. Er liggen geen grote plaatsen in de buurt.

Rijd via State Route 26 naar het gehucht Washtucna. Ga vanuit die plaats via Main Street naar het zuiden. Na 6,4 mijl ga je linksaf via State Route 261, het park staat hier al met borden aangegeven. Volg State Route 261 over een afstand van 8,5 mijl in oostelijke richting, en ga dan linksaf via de Palouse Falls Road. Deze weg is onverhard, maar wel zeer eenvoudig begaanbaar. Je bereikt het park na 2,4 mijl.

Dicht bij de waterval bevindt zich een parkeerplaats die plaats biedt aan een beperkt aantal auto’s. Als die parkeerplaats vol is, dan is er op enige afstand een overflow parking beschikbaar.

Openingstijden
Tijdens de zomermaanden is het park dagelijks geopend vanaf 6.30 uur, tijdens de overige maanden gaat het park om 8 uur ’s ochtends open. Het park sluit steeds rond de tijd dat de schemering invalt.

Toegangsprijs  (info 2017)
De toegangsprijs voor het park bedraagt 10 dollar per auto. Er is een self pay station, je kan daar alleen met contant geld betalen. Voor deze entreeprijs ontvang je een Discover Pass, die ook geldig is in andere Washington State Parks, zoals bijvoorbeeld Steptoe Butte State Park. De pas is alleen geldig op de dag van aankoop. Een jaarpas kost 30 dollar.
 
onze ervaring

We hadden Palouse Falls niet in onze planning opgenomen. Maar omdat we op de dag dat we de staat Washington van west naar oost doorkruisten zaten we lekker ruim in de tijd, we besloten dan ook spontaan om toch even naar de waterval toe te rijden. Dat was een goede beslissing. ’t Begon al met de mooie aanrijroute State Route 261, die zich prachtig door het glooiende heuvellandschap heen kronkelde. En daarna nog het indrukwekkende zicht op de waterval.

We zijn vanaf de Main Overlook nog een stukje naar rechts doorgelopen. Zodat we de waterval ook nog vanuit een andere hoek konden zien. We zagen diep beneden ons mensen in het water van het basin zwemmen, het is dus wel mogelijk om daar naartoe te gaan. Maar we hebben niet uitgezocht hoe we die plek zouden kunnen bereiken, zoveel extra tijd hadden we nu ook weer niet.

Het park ligt ver van alle andere bekende bezienswaardigheden vandaan, we hadden dan ook verwacht dat het er erg rustig zou zijn. Maar het tegenovergestelde was waar: blijkbaar wordt het park door de lokale bevolking als recreatiepark gebruikt, het was er enorm druk.
 
links

Washington State Parks
World of Waterfalls

 
©  copyright www.ontdek-amerika.nl
 

Links Contact Disclaimer