Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Petroglyph National Monument

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Petroglyphs zijn afbeeldingen die door de Native Americans in de rotswand zijn gekrast, gekerfd of gehakt. Een van de grootste concentraties van petroglyphs bevindt zich in het westen van de stad Albuquerque, midden in de staat New Mexico. © copyright  www.ontdek-amerika.nlOp een oppervlakte van 30 km² zijn ongeveer 25.000 petroglyphs aangetroffen, de oudsten daarvan zijn naar schatting 3.000 jaar geleden aangebracht. Ongeveer 90% van de petroglyphs dateert uit de 14e, 15e en 16e eeuw, de toen gebruikte stijl wordt de Rio Grande Style genoemd. Er zijn afbeeldingen gevonden van menselijke figuren, zoals dansers, fluitspelers en gemaskerde figuren. Ook kan je in het park veel petroglyphs van dierlijke figuren zien, zoals slangen, vogels en mountain lions. Verder tref je er allerlei geometrische afbeeldingen aan, bijvoorbeeld spiralen en sterren.

Het park bestaat uit diverse los van elkaar liggende units. Het Visitor Center ligt in het grootste deel van het park, Rinconada Canyon genaamd. De andere delen van het park zijn de kleine Boca Negra Unit, en de Piedras Marcadas Canyon.

Rinconada Canyon
In dit deel van het park ligt één trail met een lengte van 2,2 mijl (3,6 kilometer). De trailhead ligt ruim 1 mijl ten zuiden van het Visitor Center. Rijd vanaf het Visitor Center het park uit, en ga direct daarna rechtsaf (zuid) via de Unser Boulevard. Volg die weg over een afstand van 0,8 mijl, en ga dan rechtsaf het park weer in. Je bereikt direct daarna het begin van de Rinconada Canyon Trail. Er zijn picknicktafels en toiletten aanwezig.

Via een zanderig pad loop je over zandduinen heen. Het pad is redelijk eenvoudig begaanbaar. Je loopt langs een canyonwand, in het begin zijn er nog niet veel petroglyphs te zien maar hoe verder je loopt, hoe meer het er worden. Er is veel vegetatie in de canyon. Na 1,1 mijl bereik je het einde van het pad. Je kan nu via dezelfde route teruglopen, maar je kan er ook een loop van maken. Je loopt dan echter niet meer langs de canyonwand, en ziet dan ook geen petroglyphs meer. 

Boca Negra Unit
Dit is het kleinste, maar ook het drukst bezochte deel van het park. Rijd vanaf het Visitor Center het park uit, en ga direct daarna linksaf (noord) via de Unser Boulevard. Na ongeveer 1,7 mijl splitst de weg zich. Let op:  zowel de linkertak als de rechtertak heet Unser Boulevard NW. Houd hier rechts aan, een klein stukje verder rijd je vanzelf de Boca Negra Unit in. In het park zelf ga je rechtsaf, je rijdt nu over een korte rondweg (eenrichtingsverkeer). Er zijn picknicktafels en toiletten aanwezig.

© copyright  www.ontdek-amerika.nlAan de rondweg liggen twee trailheads, vanwaar drie zeer korte trails beginnen waarlangs je in totaal ongeveer 200 petroglyphs kan zien. Bij de eerste stopplaats begint de langste van de drie trails, Mesa Point Trail genaamd. Je klimt hier via een aangelegd pad door een gebied met met vulkanische rotsen, er zijn dus wel hoogteverschillen maar het pad is wel eenvoudig begaanbaar. Bij de tweede stopplaats beginnen twee trails: de ultrakorte Macaw Trail en de iets langere Cliff Base Trail. Als je alle drie de trails wilt lopen, dan neemt dat ongeveer 1 uur in beslag.

Als je via de Unser Boulevard NW nog iets verder naar het noorden doorrijdt, kom je in dit deel van het park nog een vierde trail tegen. Dat is de Canyon Trail, een loop-trail met een totale lengte van 2,5 mijl (4 kilometer). Het pad is eenvoudig begaanbaar. Aan het einde van de canyon liggen losse rotsblokken met petroglyphs daarop, die zijn echter niet allemaal even makkelijk te zien. Het is hier veel rustiger dan op de drie korte trails.

Piedras Marcadas Canyon
Dit deel van het park ligt 6 mijl ten noorden van het Visitor Center. Er zijn meerdere mogelijkheden om van het Visitor Center naar Piedras Marcadas Canyon te rijden, de route gaat door drukke wijken in de stad Albuquerque. Vraag in het Visitor Center naar de juiste route, of volg deze beschrijving: Rijd vanaf het Visitor Center het park uit, en ga direct linksaf (noord). Na 1,4 mijl ga je rechtsaf (oost) via Montana Road NW. Volg die weg over een afstand van 1,2 mijl en ga dan linksaf (noord) via de Taylor Ranch Road. Deze weg gaat over in de Golf Course Road NW. Ga na 2,6 mijl linksaf, dit is Jill Patricia Street NW. Daar bereik je de kleine parkeerplaats die hoort bij Piedras Marcadas Canyon. De parkeerplaats ligt aan de rand van een woonwijk, vanaf de parkeerplaats ga je te voet het park in. In dit deel van het park zijn geen voorzieningen aanwezig.

Er ligt één trail in dit deel van het park, het pad is ongeveer 0,75 mijl (1,2 kilometer lang). Je loopt via dezelfde route weer terug, de wandeling heeft in totaal dus een lengte van 1,5 mijl (2,4 kilometer). Je loopt langs een canyonwand af, waarop zeer veel kleine en ongeveer 300 wat grotere petroglyphs te zien zijn.
 
praktische informatie

© copyright  www.ontdek-amerika.nlRoute naar het Visitor Center
Als je vanuit het noorden komt, neem dan Interstate 25 richting Albuquerque. Verlaat de interstate via exit 232 en volg de Paseo del Norte (State Route 423) over een afstand van ongeveer 4,5 mijl. Ga linksaf via Coors Boulevard NW (State Route 448). Na iets minder dan 4 mijl ga je rechtsaf, via Western Trail NW. 0,7 mijl verder steek je de Unser Boulevard NW over, je gaat rechtdoor en rijdt meteen het park in. Het Visitor Center ligt een klein stukje verder.

Als je vanuit het zuiden komt, neem dan Interstate 25 richting Albuquerque. Ga in Albuquerque verder via Interstate 40 in westelijke richting (exit 226AB). Volg deze weg over een afstand van ongeveer 6 mijl, en ga dan rechtsaf (noord) bij exit 154. Rijd via de Unser Boulevard NW 3 mijl naar het noorden, en ga dan ter hoogte van de Western Trail linksaf, het park in.

Als je vanuit het westen of het oosten komt, neem dan Interstate 40 richting Albuquerque. Aan de westzijde van de stad neem je exit 154, zie verder hierboven.

Openingstijden
Het park is dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Op Thanksgiving, op kerstdag en nieuwjaarsdag is het park gesloten. Ook bij slecht weer kan het park worden gesloten.

Toegangsprijs
Alleen voor het Boca Negra gedeelte wordt entreegeld gevraagd (in de vorm van parkeergeld). De prijs bedraagt 1 dollar per auto tijdens doordeweekse dagen, en 2 dollar per auto op weekenddagen.

 
onze ervaring
Wij hebben tijdens onze eerdere reizen al veel prachtige petroglyphs en pictographs gezien. Het komt vooral daardoor dat dit park niet echt een diepe indruk op ons heeft achtergelaten, het kan de vergelijking met onze eerdere ervaringen niet doorstaan. In Boca Negra Canyon hebben we de drie korte trails gelopen, de meeste petroglyphs daar vonden we niet echt bijzonder. Ook Piedras Marcadas Canyon viel ons in eerste instantie wat tegen; toch zijn we blij dat we die trail tot het eind toe hebben gelopen, want juist daar kwamen we enkele heel mooie exemplaren tegen. Rinconada Canyon was gesloten, dat deel van het park hebben dus niet zelf gezien. Ondanks dat we zelf niet zo enthousiast zijn over Petroglyphs National Monument, vinden we dat een bezoek zeker wel de moeite waard is als je nog niet eerder soortgelijke plekken hebt gezien. Als dit onze eerste ervaring zou zijn geweest, hadden we het ongetwijfeld wel erg mooi gevonden.
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
links

National Park Service
American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer