Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Shiprock (Tsé Bit’a’í - Rock With Wings)

© hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

© hanz meulenbroeksIn het uiterste noordwesten van de staat New Mexico, op het grondgebied van de Navajo Indianen, staat de markante rots Shiprock. De rots, die haar naam dankt aan de gelijkenis met een 19e eeuws zeilschip, steekt 550 meter boven het verder vlakke landschap uit.

© hanz meulenbroeksShiprock is onderdeel van het Navajo Volcanic Field, dat is een uitgestrekt gebied waar miljoenen jaren geleden diverse vulkanen voorkwamen. Een vulkaan heeft een of meer kraterpijpen, waardoor tijdens een uitbarsting gloeiend heet magma naar boven komt. Soms blijft er magma achter in de kraterpijp, als dat magma afkoelt ontstaat een zogenaamde volcanic plug. Shiprock is zo’n volcanic plug, de rots heeft zich 25 miljoen jaar geleden gevormd, ongeveer 750 tot 1.000 meter beneden het aardoppervlak Gedurende miljoenen jaren is de bodem ten gevolge van erosie ver weggesleten; daarbij is het harde gesteente van Shiprock aan de oppervlakte overgebleven. De naam van deze steensoort is volcanic breccia.

Vanuit Shiprock strekken zich zes zogenaamde dikes uit; dit zijn langwerpige muren van vulkanisch gesteente. De dike die zich over een afstand van 5 mijl naar het zuiden uitstrekt, is daarvan de langste. Dikes bestaan net zoals het gesteente van Shiprock zelf uit gesmolten magma, alleen gaat het hier niet om magma dat is gestold in een kraterpijp maar om magma dat omhoog is gekomen in breuklijnen, en daarin vervolgens is gestold.

Shiprock ligt op het grondgebied van de Navajo Indianen, de rots heeft voor hen een belangrijke religieuze betekenis. Er bestaan diverse legendes, de bekendste is die waarin wordt verteld dat Shiprock ooit een enorme vogel was die het oude volk vanuit het noorden naar hun huidige land heeft gebracht.© hanz meulenbroeks De vogel zou vervolgens zijn neergestreken, en zijn veranderd in een rots. De Navajo naam voor Shiprock is Tse Bit’a’i, dat betekent “Rock with Wings”. Volgens de legende geeft Shiprock de mens de kracht om boven alledaagse problemen uit te stijgen.

De rots ligt ongeveer 12 mijl ten zuidwesten van het gelijknamige stadje Shiprock. De wegen vanwaar je de rots kan zien zijn State Route 64, State Route 491 en Bia-13 (de Red Valley Road). Het is mogelijk om Shiprock van dichtbij te bekijken, je moet er dan naar toe rijden via een van de onverharde paden die in dit gebied liggen. Die paden zien er op het eerste gezicht vrij goed uit, houd er echter rekening mee dat de begaanbaarheid ervan tegen kan vallen. Een auto met high clearance is absoluut noodzakelijk. De beste mogelijkheid om naar Shiprock toe te rijden is het pad dat aan Bia-13 (de Red Valley Road) ten zuiden van de rots begint, het pad begint direct bij de dike die hier tot aan de weg komt. De route van de weg tot aan Shiprock is 3,4 mijl lang (enkele afstand).

In Arizona, net ten noorden van de plaats Kayenta, ligt een rots die op dezelfde manier is ontstaan als Shiprock. Het gaat hier om Agathla Peak, de 457 meter hoge rots die ook wel bekend staat als ‘El Capitan’. Agathla Peak behoort net als Shiprock tot de Navajo Volcanic Field, je vindt deze rots direct langs Arizona State Route 163. De beide rotsen zijn hemelsbreed ongeveer 120 kilometer van elkaar verwijderd.
 
© hanz meulenbroeks © hanz meulenbroeks
 
ONZE ERVARING

Wij zijn via de Lukachukai Mountains vanuit Arizona naar New Mexico gereden. Vanaf de hoog gelegen picknickplaats bij Buffalo Pass konden we Shiprock voor het eerst zien, op vele mijlen afstand. Natuurlijk kan je Shiprock prima vanaf de weg bekijken, maar we vinden toch dat het absoluut iets toevoegt als je de hobbelige 3,4 mijlen naar de rots zelf overbrugt en een tijdje direct aan de voet van deze machtige rots rondloopt. Wij hadden deze ervaring zeker niet willen missen.

Tip: als je niet in dit deel van New Mexico komt, maar wel in de buurt van Kayenta, Arizona, neem dan even de tijd om de hierboven genoemde Agathla Peak te bekijken. Dit is al jarenlang een van onze favoriete rotsen.
 
© hanz meulenbroeks
 
links

American SouthWest
New Mexico – Dark Isle
Lapahie.com

 

Links Contact Disclaimer