Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate

Tamanawas Falls

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
inleiding

In de staat Oregon bevinden zich veel prachtige watervallen, vooral in de Columbia River Gorge liggen er veel op relatief korte afstand van elkaar. Copyright © www.ontdek-amerika.nlHet nadeel van de Columbia River Gorge is de enorme drukte, vooral tijdens weekenden kan het vaak erg moeilijk zijn een vrije parkeerplaats te vinden. Je zou er dan eventueel voor kunnen kiezen om een van de wat verder weg gelegen watervallen te gaan bezoeken, zoals Tamanawas Falls. De naam Tamanawas is afkomstig van de taal van de Chinook Indianen, en betekent Guardian Spirit (beschermgeest). De waterval bevindt zich aan het uiteinde van een komvormige, uit lava bestaande rotswand, en is ongeveer 45 meter hoog en 12 meter breed.

Aanrijroute en permit
Tamanawas Falls ligt in Mount Hood National Forest, op ongeveer 25 mijl ten zuiden van de plaats Hood River. De trail begint direct langs State Route 35, nabij milemarker 72 kan je parkeren op een ruime gravel parking area. Bij de parkeerplaats bevindt zich een grote picknickplaats, er zijn geen toiletten. Om hier te mogen parkeren heb je een Northwest Forest Pass nodig. Deze pas kost 5 dollar per auto per dag, en is verkrijgbaar bij een selfpay station bij de trailhead (info 2018). De naam van de parkeerplaats is Sherwood Trailhead.

De hike
Dichtbij de parkeerplaats stroomt de East Fork of the Hood River, steek die rivier over via een grote voetbrug en ga dan rechtsaf via de East Fork Trail #650. In dit deel van de trail loop je voortdurend tussen de bomen door. Er is dus veel schaduw, dat is vooral prettig tijdens de warme zomermaanden. Gedurende de eerste halve mijl gaat het pad geleidelijk omhoog, daarna daal je Cold Spring Creek Canyon in. Bij een splitsing houd je de linkertak aan (dit is min of meer rechtdoor), de naam van de trail wordt nu Tamanawas Falls Trail #650A. Via een brug steek je Cold Spring Creek over. Volg dit kreekje stroomopwaarts. Na 1,5 mijl begint het pad weer te stijgen, en bereik je een splitsing. Volg het rechterpad, dit is de Tamanawas Falls Tie Trail #650B. Dit deel van de trail is 0,25 mijl lang, en volgt de onderzijde van een schuine helling waarop grote rotsblokken liggen die daar omlaag zijn gevallen. Je hebt hier geen schaduw. Vrij snel nadat je dit deel achter je hebt gelaten en weer het bos in gaat, bereik je de rotskom waarin zich Tamanawas Falls bevindt. De wanden van de rotskom liggen vol met grote rotsblokken, die deels zijn begroeid met groene mossen. Het is mogelijk om achter de waterval door te lopen.

De wandeling van de parkeerplaats naar de waterval is 1,9 mijl lang (ruim 3 kilometer). Je loopt via dezelfde route terug, de totale lengte van de hike is dus iets meer dan 6 kilometer. Het hoogteverschil is 55 meter, maar het is nergens echt steil. Het grootste deel van het pad is eenvoudig begaanbaar. Alleen de conditie van het pad in het gedeelte waar de losse rotsblokken liggen is wat onvoorspelbaar, het is al enkele malen voorgekomen dat er als gevolg van een landslide wat rotsblokken op het pad terecht zijn gekomen. Daardoor kan het zijn dat je zelf de route tussen de rotsblokken door moet zoeken, en dat je op sommige plekken over zo’n rotsblok heen zult moeten klimmen.
 
onze ervaring

Dit was een leuke, afwisselende hike, door een mooi bosgebied. Stukje klimmen, stukje dalen, even een rustmomentje bij de stroomversnellingen van Cold Spring Creek… De helling met de rotsblokken kostte ons wel de nodige zweetdruppels, de zon brandde flink en we moesten er ook nog even wat klimmen. Maar voor die inspanning werden we meteen daarna beloond, toen we de rotskom met Tamanawas Falls bereikten. ’t Was een mooi totaalplaatje: de krachtige waterval, het kreekje en de deels met groene mossen begroeide rotswand daaromheen. Achter de waterval doorlopen had naar onze mening niet echt meerwaarde, vooral omdat er erg veel stuifwater in de rotskom hing. We zijn een tijdje op een van de grote rotsblokken blijven zitten, een stukje boven de oever van het riviertje. Totdat de zon ons dwong om weer de koelte van het bos op te gaan zoeken.

 
Links

Oregon Hikers 


 
Links Contact Disclaimer