Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Glacier Bay National Park and PreservePdf Google Maps Algemene Informatie
   
OMSCHRIJVING
 
 

Grootte Glacier Bay National Park : 13.050 km²
Grootte Glacier Bay National Preserve : 236 km²
Nationaal park sinds : 2 december 1980
Hoogste punt : Mount Fairweather (4.669 meter)

In Glacier Bay National Park komen zestien actieve gletsjers voor, waaronder elf zogenaamde tidewater glaciers. Een gletsjer wordt gevormd als de hoeveelheid sneeuwval in een hoog gelegen gebied de hoeveelheid sneeuw die smelt overtreft; er bouwt zich dan een dikke laag sneeuw op waarvan het steeds toenemende gewicht er voor zorgt dat de onderliggende lagen ineengedrukt worden en zo uitgroeien tot een massieve laag ijs. De gletsjers in Glacier Bay hebben zich gevormd tijdens de Kleine IJstijd, die ongeveer 4.000 jaar geleden begon en die heeft geduurd tot halverwege de 18e eeuw. De wrijving van het ijs op de rotsbodem produceert warmte, waardoor de onderste laag ijs gaat smelten. Het smeltwater fungeert als een soort smeermiddel, de gletsjer glijdt langzaam vanuit de bergen naar beneden. Omdat de gletsjers in Glacier Bay direct aan de kust liggen, glijden de gletsjers vanaf de bergen het water in; de naam voor dit soort gletsjers is tidewater glacier. Door de stroming van het water wordt de onderzijde van het ijs zwakker, en dit leidt er toe dat er grote stukken ijs afbreken en in het water vallen. Dit verschijnsel, dat calving wordt genoemd, is vaak erg spectucalair om te zien, het is dan ook een van de voornaamste attracties voor de bezoekers van het park.

In 1794 ondernam de Britse kapitein George Vancouver met zijn schip de Discovery een verkenningstocht langs de zuidoost kust van Alaska. Op gegeven moment kon hij niet verder varen, omdat een aantal compacte ijsbergen, die loodrecht vanuit het water omhoog staken, de weg belemmerden. In 1879 was het natuurkenner John Muir die in dit gebied op ontdekkingstocht ging. Hij constateerde dat de gigantische ijsbergen die Vancouver had omschreven, zich tientallen kilometers had teruggetrokken. Op de bodem die eerst nog bepakt was geweest met een laag ijs van ongeveer 1200 meter hoog, groeide nu een uitgestrekt naaldwoud met dennen en sparren. De schurende werking van de ijsmassa’s hadden bovendien smalle, diepe fjorden in het gebied uitgeslepen. De enorme snelheid waarmee de gletsjers terrein prijsgaven (een proces dat ook nu nog steeds voortduurt), trok de aandacht van wetenschappers. Glacier Bay is dan ook een belangrijk onderzoeksgebied, waar met name de invloed van klimaatverande-ringen wordt bestudeerd.

De belangrijkste baai in het gebied is de Y-vormige en 65 mijl diepe Glacier Bay, waarnaar het park is vernoemd. Deze baai is gevormd door de Grand Pacific Glacier. In het laag gelegen gebied nabij de monding van de baai valt veel regen; er heeft zich daardoor een gematigd regenwoud gevormd waarbij de dennen en sparren zijn begroeid met dichte mossen. In dit regenwoud ligt Bartlett Cove, het enige gedeelte van het park waar zeer beperkte bezoekersfa-ciliteiten te vinden zijn. In het park komen o.a. beren, herten, berggeiten, Dalschapen en elanden voor. En kleinere dieren zoals stekelvarkens en eekhoorns. Uiteraard zijn er ook veel vogels en waterdieren, waaronder zee-otters en zeeleeuwen. Een van de voornaamste attracties voor de mensen die het park bezichtigen vanaf het water, is de aanwezigheid van diverse soorten walvissen.

 
BEREIKBAARHEID

Glacier Bay National Park ligt in het smalle zuidoostelijke deel van Alaska, ongeveer 65 mijl ten noorden van de hoofdstad Juneau. Net buiten de parkgrens ligt het plaatsje Gustavus (350 inwoners), dat alleen per vliegtuig of per boot bereikbaar is. Vanuit Gustavus loopt een weg een heel klein stukje het park in; de afstand van het vliegveld naar het Visitor Center in Bartlett Cove bedraagt ongeveer 10 mijl. De rest van Glacier Bay National Park is alleen vanuit de lucht of via het water bereikbaar.

Per taxi of bus
Vanuit Gustavus kan je (alleen in de zomer) per taxi of met de bus naar Bartlett Cove rijden.

Per vliegtuig
Alaska Airlines biedt in het zomerseizoen dagelijks een vlucht van Juneau naar Gustavus. Er zijn ook diverse maatschappijen die met kleine vliegtuigen, de zogenaamde air taxi’s, een netwerk onderhouden tussen Juneau, Gustavus, Haines, Skagwag en andere zuidoostelijke plaatsen in Alaska. Een vlucht tussen Juneau en Gustavus duurt ongeveer 30 minuten. Verder is er nog een air taxi dienst tussen Yakutat (ten noordwesten van het park) en Gustavus. 

Per boot
Er zijn talrijke mogelijkheden om het park vanaf het water te bezichtigen.

Tijdens het zomerseizoen vertrekt er elke ochtend een toerboot vanuit Bartlett Cove voor een dagtocht langs de gletsjers. Er is altijd een NPS-medewerker aan boord die bezoekers veel informatie kan geven over de gletsjers en over de dieren in het park. Kayakkers en mensen die in het park willen kamperen kunnen zich door de toerboot af laten zetten op diverse daarvoor aangewezen plekken.

Er zijn diverse cruiseschepen die – vaak als deel van een langere reis – een dag langs de gletsjers van Glacier Bay varen. Meestal wordt een uitgebreide stop bij een van de grotere gletsjers gemaakt. De cruiseschepen leggen niet aan, je kan dus niet vanaf het schip het park ingaan. Bij diverse van deze cruises is een medewerker van de NPS aan boord; bij een informatiedesk kan je vragen stellen over het park, boeken en dergelijke kopen, en vaak is er ook een kleine tentoonstelling over het park.

Je kan een privé boot charteren. Dit wordt over het algemeen gedaan door avontuurlijke reizigers, met speciale wensen aangaande bijvoorbeeld de geplande duur van de tocht en de te ondernemen activiteiten.

Als je in de maanden juni, juli of augustus met een gemotoriseerde privé boot binnen de grenzen van Glacier Bay National Park wilt varen, moet je vooraf een gratis permit regelen. Je mag niet eerder dan 60 dagen voor de geplande datum een aanvraag indienen, houdt er rekening mee dat het aantal permits dat wordt uitgegeven beperkt is. Een permit is maximaal 7 dagen geldig.

Glacier Bay National Park is erg populair bij kayakkers. Je kan deelnemen aan een (meerdaagse) kayaktour onder begeleiding. Je kan ook een kayak huren in Gustavus of in een van de andere omliggende plaatsen.
 
ACTIVITEITEN

Omdat het nationale park voor een groot deel uit water en ijs bestaat, is het aantal mogelijke activiteiten niet zo groot. De gemiddelde toerist zal het park alleen vanaf het water zien, vanaf een cruiseschip of aan boord van de tourboot die vertrekt vanuit Bartlett Cove. De voornaamste attractie wordt gevormd door de gletsjers; ook whale watching is populair. In de Bartlett Cove Area zijn vier vrij eenvoudige wandelingen mogelijk; de meer avontuurlijke bezoeker kan in het park kayakken, bergbeklimmen of backcountry hiken. Klik hier voor een overzicht van alle bedrijven die vervoer naar het park regelen, of die andere activiteiten organiseren.

Eenvoudige wandelingen
De Forest Loop Trail begint bij Glacier Bay Lodge, en is 1600 meter lang. Een gedeelte van de wandeling gaat door het regenwoud, en je loopt ook langs het strand van Bartlett Cove. De ondergrond bestaat deels uit zand, deels uit gravel, en er is ook een stuk waarbij een houten wandelpad (boardwalk) is aangelegd.

Tijdens de 6,4 kilometer lange Bartlett River Trail zie je een lagune en loop je door een bosgebied. Na ruim 3 kilometer bereik je de monding van Bartlett River, vanaf daar ga je via dezelfde route weer terug. Er leven veel waterdieren (otters, eenden, ganzen en andere watervogels) en landdieren (coyotes, elanden, beren) in dit gebied.

De Bartlett Lake Trail (13 kilometer) neemt een hele dag in beslag. Je volgt eerst gedurende 400 meter de Bartlett River Trail, daarna neem je een zijpad en klim je via gletsjerpuin omhoog. Je loopt door een prachtig, eenzaam gebied waar zowel de bomen als de rotsen zijn overdekt met mossen. De trail eindigt bij de oever van Bartlett Lake, je gaat daarna via dezelfde weg terug.

De eenvoudige Beach Trail is 1600 meter lang. Informeer wel altijd vooraf naar de tijden van eb en vloed.
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Glacier Bay kent een zeeklimaat; de weersomstandigheden worden vooral bepaald door oceaanstromingen. Dit betekent dat de winters heel mild zijn, zelfs ’s nachts vriest het meestal maar licht. De zomers zijn koel (10 tot 15º Celcius) en nat, vooral in september en oktober valt er veel neerslag. April, mei en juni zijn de maanden met de minste neerslag. In de hoger gelegen gebieden is het veel kouder; ook als je je op het water bevindt – zeker in de buurt van de gletsjers – is het meestal kouder.

 
ACCOMMODATIE

Er is één hotel in het park, de Glacier Bay Lodge in Bartlett Cove. Het hotel heeft 56 kamers met eigen bad of douche, een restaurant en een gift shop. Het hotel is geopend van eind mei tot begin september. In Bartlett Cove is een camping aanwezig, die is geopend van begin mei tot eind september. Omdat er beren in de omgeving voorkomen ben je verplicht om een 30 minuten durende voorlichting bij te wonen voordat je hier mag kamperen. Hetzelfde geldt voor backpackers die in de backcountry willen overnachten. Er zijn ook veel overnachtingsmogelijkheden in Gustavus.

 
VOORZIENINGEN
In Gustavus zijn diverse bezoekersfaciliteiten aanwezig, namelijk een winkel, een postkantoor, een giftshop en diverse kunstgaleriën. In Bartlett Cove kan je motorbootbrandstof en vers water kopen. Het Visitor Center van het park is gevestigd op de bovenverdieping van de Glacier Bay Lodge; uiteraard kan je hier informatie krijgen, en er is een kleine expositie over de geschiedenis van natuur en mens.
 
LINKS
Nieuwsberichten
National Park Service

Foto’s Terragalleria
Gustavus.com
 

Links Contact Disclaimer