Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Lake Clark National Park and Preserve

© copyright nps.gov

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
OMSCHRIJVING
 
 

Grootte Lake Clark National Park : 10.602 km²
Grootte Lake Clark National Preserve : 5.707 km²
Nationaal park sinds : 2 december 1980
Drukste periode : juni t/m september

© copyright nps.govLake Clark National Park is een van de meest onherbergzame gebieden in het Nationale Parkensysteem.Het ligt op de plek waar twee bergketens, de Alaska Range en de Aleutian Range, bij elkaar komen. In het park komen twee actieve vulkanen voor, die allebei ruim 3.000 meter hoog zijn: Mount Iliamna barstte voor het laatst uit in 1953, en de laatste eruptie van Mount Redoubt vond plaats in 1989. De Chigmit Mountains bestaan uit kartelige bergpieken en brede, U-vormige dalen die door gletsjers zijn uitgeslepen. In het berggebied kan je ook nu nog veel gletsjers en watervallen zien. De gletsjers hebben ook veel prachtige bergmeren gevormd, waaronder het langwerpige en aquamarijnkleurige Lake Clark waaraan het park haar naam te danken heeft. De westzijde van het park kent een 123 mijl lange kustlijn die grenst aan de baai Cook Inlet. Een ander belangrijk kenmerk is de aanwezigheid van grote alpine tundra-gebieden, die het leefgebied vormen voor oa. de kariboe, de eland, de sneeuwhoender, de grondeekhoorn en vele andere diersoorten. In het berggebied leeft het Dall schaap. De grizzlybeer en de bruine beer komen vrijwel overal voor, behalve in de hoger gelegen gebieden.

 
BEREIKBAARHEID

Lake Clark ligt ongeveer 100 mijl (160 km) ten zuidwesten van de stad Anchorage. Er lopen geen wegen in de omgeving van het park, je kan het gebied dan ook alleen bereiken per vliegtuig of per boot. Watervliegtuigen maken gebruik van een van de vele meren in het park, gewone vliegtuigen landen op een van de vlakke gedeeltes of op privé-landingsbanen. Klik hier voor een overzicht van de bedrijven die vluchten naar het park aanbieden.

 
Toegangsprijs

Het park is gratis toegankelijk.

 
ACTIVITEITEN

© copyright nps.govVanwege de moeilijke toegankelijkheid en de onherbergzaamheid van het gebied, is Lake Clark geen trekpleister voor de gemiddelde toerist. Mensen die het park bezoeken zijn dan ook vooral ervaren hikers, alpinisten, vissers en backpackers.
In het noordwestelijke deel van het park, rondom Telaquana Lake en Turquoise Lake, kan je redelijk eenvoudig hiken. Bij Port Alsworth begint het enige onderhouden wandelpad in het park, de vrij steile en 2½ mijl lange Tanalian Falls Trail. In het zuidelijke deel van het park vormt het terrein een veel grotere uitdaging voor hikers; dichte vegetatie, moerassige ondergronden, rivieren en hoogteverschillen zorgen ervoor dat het vaak erg moeilijk en tijdrovend is om hier grote afstanden af te leggen. Andere recreatiemogelijkheden zijn kayakken, kanovaren, power boating, rafting, vissen, jagen en wildlife viewing. Er zijn veel bedrijven bij wie je een trip naar Lake Clark National Park kan boeken, eventueel met een gids.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Lake Clark kent qua klimaat twee verschillende gebieden. In het kustgebied is het vaak mistig of regenachtig, jaarlijks valt daar 100 tot 200 cm neerslag. Verder landinwaarts regent het veel minder, namelijk 43 tot 66 cm per jaar. Aan de kust zijn de winters vrij mild, maar in de rest van het park moet je rekening houden met zeer strenge vorst, de temperatuur daalt soms tot wel 40º Celcius onder nul. De vorstperiode is lang, het kan vriezen van september tot begin juni. Tijdens de zomer ligt de temperatuur over het algemeen tussen 12º en 20º Celcius. Houd er altijd rekening mee dat het weer in korte tijd sterk kan veranderen, vanwege het bergachtige terrein ontstaan windtunnels waardoor tijdens een storm heftige windvlagen kunnen voorkomen.

ACCOMMODATIE

Campings
Er zijn geen campings in het park. Backcountry camping is vrijwel overal toegestaan, zonder permit.

Cabins
In het park zijn diverse cabins aanwezig, die worden beheerd door particulieren. De meeste van de cabins liggen in Port Alsworth, aan de oostelijke oever van Lake Clark. Over het algemeen wordt een compleet pakket aangeboden, bestaande uit de vlucht naar en van het park, de cabinhuur en de maaltijden. Klik hier voor een overzicht.

     
© copyright nps.gov © copyright nps.gov © copyright nps.gov
     
VOORZIENINGEN
Het Visitor Center in Port Alsworth is gedurende de maanden juni, juli en augustus zes dagen per week geopend, van maandag tot en met zaterdag. Tijdens de overige maanden is het Visitor Center alleen op doordeweekse dagen geopend.
 
LINKS

National Park Service
Foto’s Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer