Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
National Park of American Samoa

Copyright © NPS / John Brooks

Pdf Google Maps Algemene Informatie
   
 
 

Copyright © NPS / Peter CraigDe tropische eilandenketen Samoa ligt in de Stille Oceaan, net ten oosten van de internationale datumgrens, ongeveer 4.000 km ten oosten van Australië, 4.700 km ten zuidoosten van Hawaiď en 7.700 km ten zuidoosten van het Amerikaanse vasteland. De eilanden bestaan uit ruige vulkanische kliffen, tropische regenwouden, witte zandstranden en schitterende koraalriffen. Er komen talrijke felgekleurde tropische vogels voor, en andere tropische dieren zoals de Pacific Boa, de Flying Fox, en landschildpadden. Er zijn bijna 900 verschillende vissoorten, dit is twee keer zoveel als in Hawaiď.

In het jaar 1722 werden de eilanden ontdekt door de Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen. Later werd Samao in kaart gebracht door Franse ontdekkingsreizigers. Vanaf het begin van de 19e eeuw vestigden zich diverse Europeanen, vooral walvisvaarders, plantagehouders, handelaren en missionarissen, op de eilanden. Onder hen bevonden zich veel Duitsers. Sinds 1899 bestaat de eilandenketen bestuurlijk gezien uit twee groepen: Western Samao en American Samoa.

Copyright © NPS / Tavita TogiaWestern Samao bestaat uit twee grote en acht kleine eilanden, die samen een oppervlakte hebben van 2.934 km˛. De meeste van de ruim 200.000 inwoners wonen op de twee grote eilanden: Upolu en Savai’i. In 1899 werd Western Samoa aan Duitsland toegewezen, na de eerste wereldoorlog nam Nieuw-Zeeland het bestuur van Duitsland over. In 1961 hebben de inwoners middels een referendum gekozen voor onafhankelijkheid: Western Samoa heet nu officieel Independent State of Samoa.

In 1899 werden de oostelijk gelegen eilanden aan Amerika toegewezen, het is het enige grondgebied van de VS ten zuiden van de evenaar. American Samoa heeft een oppervlakte van 199 km˛ en een inwonertal van 65.000. Het bestaat uit zes eilanden, waarvan Tutuila veruit het grootste is. Ongeveer 100 kilometer ten oosten van Tutuila liggen drie kleinere eilanden, Ta’u, Ofu en Olosega, die samen de Manu’a Islands worden genoemd. Verder zijn er nog de onbewoonde eilandjes Rose Atoll en Swain Island.

Copyright © NPS / John BrooksTutuila is een langgerekt eiland dat bijna doormidden wordt gedeeld door een grote baai; de hoofdstad Pago Pago ligt direct aan die baai. Op het eiland liggen diverse wegen, je kan vanuit Pago Pago het westelijke uiteinde van het eiland in ongeveer 2 uur bereiken. Je rijdt dan via een heuvelachtige kustroute met kleine vissersdorpen. Ook de route naar de oostzijde van het eiland is erg mooi, vooral dankzij de pittoreske stranden. De belangrijkste bergen op Tutuila zijn Matafao Peak (653 meter), Mount Piao (524 meter) en Mounta Alava (491 meter). Vanuit Pago Pago kan je met een 1,8 kilometer lange kabelbaan naar de top van Mount Alava gaan, je hebt van daaruit een prachtig uitzicht over de baai, het eiland en de Stille Oceaan.

De infrastructuur op de Manu’a Islands is veel minder goed ontwikkeld dan op Tutuila. Er zijn alleen enkele kleine dorpjes, en de weinige wegen zijn onverhard. Ofu en Olosega zijn via een brug met elkaar verbonden.

Grootte :  36 km˛  (waarvan 10 km˛ onder water)
Nationaal park sinds : 1988
Aantal bezoekers in 2012 : 10.440

Sinds 1988 hebben delen van de eilanden Tutuila, Ofu en Ta’u samen de status van Nationaal Park gekregen. Het gebied is echter nog steeds het eigendom van de inwoners van Samoa, de NPS leaset het van hen. National Park of American Samoa is gratis toegankelijk.

Copyright © NPS / Gary BarbanoIn Tutuila gaat het om het gebied ten noorden van Pago Pago Bay, dit deel van het park bestaat uit vulkanische bergruggen waarop talrijke soorten tropische bomen en andere vormen van tropische vegetatie voorkomen. Vanuit Pago Pago kan je via de Afono Pass met de auto naar het park rijden; het hoogtepunt van de rit is de blik op Vatia Village, ineengeklemd tussen twee vulkanische pieken. De weg eindigt bij Vatia Village, vandaar kan je te voet verder gaan tot aan de uiterste noordpunt van het eiland. Direct voor de kust ligt daar het rotsachtige Pola Island, dat ook onderdeel is van het nationale park. Een tweede manier om het park te bereiken is door vanuit Pago Pago een paar mijl naar het westen te rijden, naar Fagasa Pass. Parkeer daar de auto, en ga vervolgens te voet verder naar de top van Mount Alava. De totale afstand van de wandeling (heen en terug) bedraagt 10 kilometer, je hebt hier ongeveer 5 uur voor nodig.

Copyright © NPS / Peter CraigTa’u Island is 40 km˛ groot, en ongeveer de helft daarvan behoort tot het Nationale Park. In dit deel van het park ligt Lata Mountain, een 966 meter hoge berg die recht vanuit de oceaan omhoog lijkt te steken en die begroeid is met tropische regenwouden. Ook de zuidelijke kustlijn van Ta’u en de daarbij behorende koraalriffen horen bij het park. Verder ligt hier de oude heilige plaats Saua, die wordt gezien als de geboorteplaats van het Polynesische volk.

Het kleinste deel van het park, met een oppervlakte van slechts 1 km˛, ligt op het eiland Ofu. Dit is een van de allermooiste eilanden van de South Pacific, met witte zandstranden, statige palmbomen en – een beetje landinwaarts - een prachtige blauwe lagune met koraafriffen en veel zeedieren. Het park omvat de zuidelijke kustlijn en de bijbehorende koraalriffen. Dit gedeelte van het park is vooral erg geschikt voor snorkelen en zwemmen.
 

Om dit kleine nationale park te bezoeken, zal je een lange reis moeten maken. Je kan vanuit Honolulu (Hawaiď) naar Tutuila vliegen, er zijn momenteel 2 vluchten per week (info 2008). Een andere mogelijkheid is om vanuit Australië, Nieuw-Zeeland of de Fiji-eilanden naar Western Samoa te vliegen, van daaruit kan je dagelijks verder vliegen naar Tutuila. Op onregelmatige tijden kan je vanuit Tutuila naar Ofu en Ta’u vliegen, hoe vaak er wordt gevlogen is afhankelijk van het passagiersaanbod. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van kleine vliegtuigen.

 

American Samoa kent een tropisch klimaat, het is er vrijwel het hele jaar warm en erg vochtig. Het regenseizoen duurt van november tot en met mei, maar ook tijdens het ‘droge’ seizoen (juni tot en met oktober) is de kans op regen nog erg groot. Een regenbui kan enkele minuten duren, maar ook een hele dag. Gemiddeld valt er ruim 300 cm regen per jaar in de laag gelegen gebieden, en ruim 500 cm in de bergachtige gebieden. Tijdens het regenseizoen komen soms ook tropische stormen voor. De temperatuur ligt het hele jaar door tussen 20˚ en 35˚ Celcius, gemiddeld is het tijdens de wintermaanden (juni tot en met oktober) een klein beetje minder warm dan tijdens de zomer.

 

American Samoa streeft er naar om de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk onaangetast te laten, er staan hier dan ook geen enorme hotels naast de stranden, zoals in zoveel andere toeristische gebieden. Het is niet toegestaan om in het park te kamperen.  

Op Tutuila Island zijn diverse hotels aanwezig, vooral in Pago Pago. Op Ofu kan je overnachten in Vatao Lodge. Via het Home Stay Program kan je er ook voor kiezen om te gaan logeren bij een familie in Samao, je overnacht dan in een traditionele hut (een fale) en je neemt samen met de vriendelijke lokale bevolking deel aan de plaatselijke gebruiken.

 
Copyright © NPS / Peter Craig Copyright © NPS / Paul Brown
National Park Service
HowStuffWorks
Foto’s van Quang-Tuan Luong
 

Links Contact Disclaimer