Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Great Sand Dunes National Park

© nps.gov

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
ALGEMENE OMSCHRIJVING
 
 
© copyright hanz meulenbroeksGrootte National Park: 174 vierkante kilometer 
Grootte National Preserve: 169 vierkante kilometer
Nationaal park sinds: 22 november 2000
Aantal bezoekers in 2012: 254.674

In het zuiden van de staat Colorado, in de afgelegen San Luis Valley, liggen de hoogste zandduinen van de Verenigde Staten. De achtergrond van dit landschap wordt gevormd door de ruige Sangre de Cristo Mountains, die behoren tot de bergketen Rocky Mountains. De duinen hebben een oppervlakte van 80 km² en bereiken op sommige plaatsen een hoogte van meer dan 200 meter. Direct aangrenzend aan het Nationale Park ligt het Great Sand Dunes National Preserve, een prachtig alpine natuurgebied met o.a. zes bergpieken van ruim 4.000 meter hoog.

BEREIKBAARHEID

Het park ligt in het zuiden van de staat Colorado, 35 mijl ten noordoosten van de plaats Alamosa. Als je vanuit het zuiden komt, kan je het park bereiken via State Highway 150. Vanuit het westen kan je gebruik maken van State Highway 17 en County Six Mile Lane.

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar het park
Alamosa
Colorado Springs
Black Canyon of the Gunnison NP
Mesa Verde NP
Denver
35 mijl
169 mijl
164 mijl
210 mijl
240 mijl
-
-
-
-
-
56 km
270 km
262 km
336 km
384 km
- 0.40 uur
- 2.40 uur
- 2.45 uur
- 3.50 uur
- 3.45 uur
 
BEZIENSWAARDIGHEDEN

Er loopt slechts één verharde weg in het park, en die weg eindigt al snel nadat je de parkgrens bent gepasseerd. Eerst kom je bij het Visitor Center. Even verder splitst de weg zich; aan het ene uiteinde vind je direct aan de rand van het duinenveld een picknickplaats en een parkeerplaats (de Dunes Parking Lot), aan het andere uiteinde liggen de camping Pinyon Flats en een amphitheater.

 
De Zandduinen

© nps.govDe duinen zijn gevormd door zand dat door de Rio Grande en haar zijrivieren naar de San Luis Valley is gebracht. Duizenden jaren lang zijn de zandkorrels opgepikt door de sterke westenwind die hier vaak voorkomt; om de Sangre de Christo Mountains over te gaan gaat de windstroming aan de oostzijde van de vallei scherp omhoog, waardoor het meegevoerde zand wordt losgelaten. Het is vrij vochtig in de San Luis Valley, de zandkorrels nemen dat vocht op en worden daardoor zwaarder. Vooral het onderste deel van de duinen blijft daardoor heel constant van vorm. Het zand dat zich aan de oppervlakte van de nog steeds groeiende duinen bevindt is nog wel heel droog; de zichtbare patronen zijn dan ook – onder invloed van de vaak aanwezige wind - erg veranderlijk. Het is uiteraard niet mogelijk om wandelpaden aan te leggen in het steeds veranderende duinenveld. Maar het is wel toegestaan de duinen in te lopen; je ziet hier dan ook mensen van alle leeftijden die de duinen beklimmen, en er weer vanaf rennen of zich er vanaf laten rollen. In de enorme ‘zandbak’ van dit Nationale Park voelt iedereen zich weer even kind. De twee meest populaire duinen zijn:

 • The High Dune
  Afstand vanaf de Dunes Parking Lot: ongeveer 1600 meter (enkele afstand)
  Hoogteverschil: 198 meter
  © nps.govThe High Dune is een van de best bereikbare hoge duinen. Het zachte zand en de steile helling maken de klim naar de top behoorlijk inspannend; de meest eenvoudige manier om boven te komen is door een zigzag route langs de lijnen in het zand te kiezen. Tijdens de zomer kan het zand erg heet worden, je kan deze klim dan het beste voor het middaguur maken. Als je de top eenmaal hebt bereikt, heb je een prachtig uitzicht over het duinenveld, de omliggende bergen en de San Luis Valley.

 • The Star Dune
  Afstand vanaf de Dunes Parking Lot: 7 à 8 kilometer (enkele afstand)
  Hoogteverschil: 229 meter
  De Star Dune is met z’n 229 meter de hoogste duin in heel Noord-Amerika. Je kan de duin op twee manieren bereiken, via de hierboven beschreven High Dune, of door vanaf de parkeerplaats eerst de Medano Creek te volgen. Je loopt dan eerst ruim 3 kilometer langs de rand van het duinenveld, en gaat vervolgens de duinen in. Onderweg naar de Star Dune kom je veel hoogteverschillen tegen; het is dan ook een erg zware wandeling.
Medano Creek

© nps.govDe Medano Creek is een slechts 10 mijl lange rivier die ontspringt in de Sangre de Christo Mountains, langs de oostzijde van het duinenveld stroomt, en vervolgens onder de grond verdwijnt. De rivier begint in april als een smalle stroom, en wordt daarna steeds breder totdat eind mei de maximale breedte van zo’n 400 meter wordt bereikt. In de zomer wordt de waterstroom weer smaller, om tenslotte helemaal te verdwijnen. Tijdens droge jaren is Medano Creek niet of maar nauwelijks te zien. Het heldere, warme water zoekt steeds z’n weg over de zanderige ondergrond, en kan daarbij plotseling van koers veranderen. Een ander apart fenomeen dat je hier kunt waarnemen, en dat maar op een klein aantal plaatsen ter wereld voorkomt, is de zogenaamde surge flow. Door de stroming van het water worden zandkorrels meegevoerd, die zich op sommige plaatsen ophopen waardoor een kleine dam wordt opgebouwd. Dit wordt een antidune genoemd. Het volume van het water achter de antidune wordt steeds groter, waardoor die al snel breekt en het water in de vorm van een kleine vloedgolf verder stroomt. Dit brengt dan weer een kettingreactie van vloedgolfjes teweeg bij de antidunes die zich al verder stroomafwaarts hadden gevormd. Dit fenomeen herhaalt zich zo steeds met tussenpozen van ongeveer 15 seconden. Tijdens natte jaren kunnen de golven zo’n 18 centimeter hoog worden. Het is toegestaan om in Medano Creek te spelen en te pootje baden; dit is een erg populaire bezigheid in het park.

 
Medano Pass Primitive Road

© nps.govDe Medano Pass Primitive Road is een 19 mijl lange onverharde weg die begint in het Nationale Park gedeelte bij de Pinyon Flats Campground, de route loopt daar tussen het duinenveld en de bergen door. Daarna gaat de weg via de National Preserve sterk omhoog naar de 3.043 meter hoge Medano Pass, en eindigt ruim buiten het park bij het plaatsje Bradford aan State Road 69. Het grootste deel van de weg is alleen begaanbaar als je over een auto met vierwielaandrijving en high clearance beschikt. Omdat je op veel plaatsen door rul zand rijdt, kan je het beste vooraf wat lucht uit de banden laten. In de maanden mei tot en met oktober worden jeeptours aangeboden door Oasis Tours, een bedrijf dat net buiten de parkgrens is gevestigd. De Medano Pass Primitive Road is tijdens de wintermaanden vaak afgesloten. Kort na het begin van de route kom je drie dicht bij elkaar gelegen picknickplaatsen tegen, die achtereenvolgens Point of No Return, Sand Pit en Castle Creek heten. De Medano Creek (zie hierboven) is vanaf de laatste twee picknickplaatsen eenvoudig toegankelijk. Vooral vanaf Castle Creek heb je een prachtig zicht op de indrukwekkende duinenrij die de Eastern Dune Ridge wordt genoemd. Met een gewone personenauto kan je tot aan de picknickplaats Point of No Return rijden, vanaf daar is het nog 800 meter (enkele afstand) te voet naar de tweede picknickplaats.

Diverse Trails

Ten oosten van het duinenveld zijn diverse wandelpaden aangelegd:

 • Montville Nature Trail
  Lengte: 800 meter  (loop)
  Beginpunt:  dicht bij het Visitor Center
  Deze schaduwrijke wandeling gaat door een gebied waar aan het eind van de 19e eeuw een groepje van zo’n 20 woningen het plaatsje Montville vormde. Vanaf het hoogste deel van de trail heb je een mooi uitzicht over de zandduinen, de vallei en Mount Herard. In het Visitor Center kan je een brochure kopen waarin de trail wordt beschreven.

 • © nps.govMosca Pass Trail
  Lengte:  11,4 kilometer  (heen en terug)
  Beginpunt:  dicht bij het Visitor Center
  Het wandelpad ligt direct naast Mosca Creek, en loopt grotendeels door het National Preserve gedeelte van het park. Je klimt door een bosrijk gebied stevig omhoog, tot aan de 2.968 meter hoge Mosca Pass, die op de parkgrens ligt. Het pad bestaat al heel lang; het werd vroeger gebruikt door Indianen en door de blanke pioniers als zij vanuit het oosten naar de vallei wilden gaan.

 • Pinyon Flats Trail
  Lengte:  1,6 kilometer  (heen en terug)
  Deze eenvoudige trail begint bij de Pinyon Flats Campground (plaats 32), en gaat naar de picknickplaats die aan de rand van het duinenveld ligt.

 • Escape Dunes and Ghost Forest Trail
  Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug)
  Je loopt vanaf de Dunes Parking Lot stroomopwaarts langs Medano Creek, tot aan de lage duinen.

 • Wellington Ditch Trail
  Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)
  Dit is een redelijk vlakke trail in het heuvellandschap aan de voet van de Sangre de Christo Mountains. Je kan beginnen bij de Montville Parking Lot, of bij loop 3 op de camping.

 • © nps.govDunes Overlook Trail
  Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)
  Beginpunt: bij Pinyon Flats Campground, plaats 62
  Zoals de naam al aangeeft, loop je naar een uitkijkpunt vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het duinenveld. Het uitkijkpunt ligt in de heuvels aan de voet van de Sangre de Christo Mountains.

 • Sand Ramp Trail
  Lengte: 35 kilometer (heen en terug)
  Beginpunt: bij Pinyon Flats Campground, plaats 62
  Het begin van deze trail is gelijk aan de hierboven beschreven Dunes Overlook Trail. Je kan voorbij dat uitkijkpunt verder naar het noorden lopen, de Sand Ramp Trail heeft een totale lengte van bijna 18 kilometer, en loopt langs de oostzijde en een stuk van de noordzijde van het duinenveld.

 • © nps.govMedano Lake / Mount Herard Trail
  Lengte: 11,2 kilometer naar Medano Lake (heen en terug)
  17,6 kilometer naar Mount Herald (heen en terug)
  Beginpunt: aan de Medano Pass Primitive Road
  Het wandelpad begint op een hoogte van ruim 3.000 meter, dicht bij de Medano Pass. Je klimt nog eens 600 meter verder omhoog, door een gebied met veel bergweiden en bossen. Het pad eindigt bij de boomgrens, bij het bergmeer Medano Lake. Ervaren hikers kunnen nog verder klimmen naar de top van de 4.052 meter hoge Mount Herald, vanwaar je een spectaculair zicht hebt over het duinenveld.

 • Andere bergwandelingen
  Er zijn diverse andere zware bergwandelingen mogelijk. Informatie daarover is beschikbaar in de brochure “The Essential Guide to Great Sand Dunes National Park and Preserve”, die je kan kopen in de boekwinkel in het Visitor Center.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

© nps.govDe San Luis Valley wordt wel eens “The Land of the Cool Sunshine” genoemd; gemiddeld is het hier slechts 30 tot 40 dagen per jaar bewolkt. Gemiddeld valt er 28 cm regen per jaar, en 94 cm sneeuw.
In de winter is het vaak erg zonnig, maar ook erg koud. De temperatuur komt meestal niet boven het vriespunt, het kan zelfs zo’n 20° C onder nul worden. Door de stevige wind voelt het nog veel kouder aan. Er kan wat lichte sneeuw vallen.
Tijdens de lente wakkert de wind vaak nog flink aan. De temperaturen variëren enorm, soms sneeuwt het nog in maart en april, terwijl je gedurende andere jaren al tijdens het tweede deel van de lente in je zwemkleding het water van Medano Creek in kan.
Tijdens de zomer is het gemiddeld ongeveer 24° C, met zeldzame uitschieters tot zo’n 32° C. Omdat het park hoog gelegen is, koelt het ’s avonds flink af. Houd er rekening mee dat tijdens de avonduren plotseling onweer kan ontstaan; het is niet veilig om dan in het duinenveld te blijven.
In de herfst kan het nog zo’n 20° C worden; ’s avonds is het dan behoorlijk koud. Er komen incidenteel regenbuien voor; soms kan het zelfs sneeuwen.

 
ACCOMMODATIE

Pinyon Flat Campground
© nps.govDe camping heeft 88 plaatsen, en is het hele jaar geopend. Er zijn fire-grates, picknicktafels en toiletten aanwezig, en er is drinkwater verkrijgbaar. De camping ligt tussen de bomen, en vanaf de meeste plaatsen heb je een goed zicht op zowel de zandduinen als de Sangre de Christo Mountains. Voor een deel van de campingplaatsen kan je vooraf een reservering maken, verder wordt er gewerkt volgens de ‘first-come, first-served’ methode. Van eind mei tot midden september raakt de camping in de weekenden vaak rond het middaguur vol; op doordeweekse dagen kan je vaak nog tot halverwege de middag plaats krijgen. Campers zijn toegestaan, maar voor campers die groter zijn dan 9.75 meter is het erg moeilijk om op de camping te manoeuvreren.

Hotels
Er zijn geen hotels in het park aanwezig.

VOORZIENINGEN
© nps.govVisitor Center
Het Visitor Center is dagelijks geopend vanaf 09.00 uur, behalve met kerst en nieuwjaar. De sluitingstijd is variabel; tijdens het laagseizoen kan je meestal terecht tot 16.30 of 17.00 uur, tijdens de zomer blijft het Visitor Center meestal open tot 19.00 uur. In het Visitor Center wordt een 15 minuten durende videofilm vertoond, er is een expositie en een boekwinkel.

Overige voorzieningen
Er is een kleine winkel bij de campground, verder zijn er geen voorzieningen in het park. Er zijn tankstations aanwezig in de nabij het park gelegen plaatsen.

LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

The American South West
Foto’s Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer