Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Isle Royale National Park

© nps.gov

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
Grootte : 2.182 km²
Nationaal park sinds : 3 april 1940
Aantal bezoekers in 2012 : 16.663
Drukste maanden : juli en augustus

© copyright hanz meulenbroeks

Isle Royale National Park ligt in het immens grote Lake Superior in de staat Michigan, en is alleen bereikbaar per boot of watervliegtuig. Met nog geen 18.000 bezoekers per jaar is het een van de minst druk bezochte parken binnen het Nationale Parken stelsel. Het park bestaat uit het eiland Isle Royale, meer dan 200 kleinere eilanden en het omringende water. De natuur is nog volkomen ongerept, het eiland is bezaaid met dicht begroeide bossen, kristalheldere meren, en het heeft een ruige kustlijn met tal van baaien en inhammen. Het park is vooral populair bij backpackers die trektochten van meerdere dagen maken, en bij kanovaarders, kayakkers en mensen die met een motorboot of zeilboot rondom het eiland varen.

 
 
BEREIKBAARHEID
Isle Royale National Park ligt in de noordwesthoek van Lake Superior in de staat Michigan, dicht bij de Canadese grens. Isle Royale is alleen per boot of per watervliegtuig bereikbaar, vanuit de plaatsen Houghton of Copper Harbor (in de staat Michigan), of Grand Portage (in de staat Minnesota). Het park is gesloten van 1 november tot half april.
 
Toegangsprijs (2017)
Let op: de America the Beautiful Pass is niet geldig in Isle Royale!!
De toegangsprijs voor het park bedraagt $ 7,- per persoon per dag. Voor kinderen tot en met 15 jaar hoeft geen toegangsprijs te worden betaald.
 
Afstanden naar de vertrekplaatsen
Naar Hougton - Duluth (Minnesota)
- Milwaukee (Wisconsin)
- Lansing (Michigan)
218 mijl
327 mijl
494 mijl
-
-
-
350 km
526 km
795 km
-
-
-
4.30 uur
6.15 uur
9.30 uur
Naar Copper Harbor - Hougton (Michigan) 49 mijl - 79 km - 1.05 uur
Naar Grand Portage - Duluth (Minnesota)
- St. Paul (Minnesota)
- Minneapolis (Minnesota)
145 mijl
295 mijl
299 mijl
-
-
-
233 km
475 km
481 km
-
-
-
3.00 uur
5.20 uur
5.30 uur
 
Boottochten / Vluchten

De onderstaande boottochten en vluchten worden alleen in de periode mei tot en met september aangeboden; kijk op de hieronder aangegeven links voor de exacte informatie.

Vanuit Houghton kan je met de Ranger III naar Rock Harbor varen, deze tocht duurt 6 uur. Je kan ook gebruik maken van een watervliegtuig, een vlucht naar Windigo of Rock Harbor duurt ongeveer 35 minuten. Kijk voor meer informatie op de site van Royale Air Services.

Vanuit Copper Harbor vaart de Isle Royale Queen IV in 3 uur naar Rock Harbor.

Vanuit Grand Portage organiseert The North Shore Connection boottochten met het motorschip Voyageurs II naar Windigo, Rock Harbor en naar diverse andere dropoff plaatsen in het park. De tocht naar Windigo duurt ongeveer 2½ uur; de tocht naar Rock Harbor duurt ongeveer 7½ uur. Met het motorschip Wenonah worden dagtochten georganiseerd naar Windigo.

 
TIP
In de tweede helft van de lente en tijdens de zomer komen er veel insecten voor op Isle Royale, zorg daarom voor een goed insectenwerend middel.
 
ISLE ROYALE
© nps.govHet eiland Isle Royale ligt 14 mijl uit de Canadese kust; het is 45 mijl lang en maximaal 9 mijl breed. Er zijn twee havens, Rock Harbor in het oosten en Windigo in het westen. De overige 99% van het eiland is aangewezen als wildernisgebied, © nps.govhetgeen inhoudt dat daar behalve wandelpaden en primitieve campings geen voorzieningen voor bezoekers zijn aangebracht. De wandelpaden hebben een totale lengte van 165 mijl (265 kilometer), en er zijn 36 campings voor backpackers, kanovaarders etc. De meeste paden zijn redelijk vlak; de wandelingen zijn daardoor relatief eenvoudig. Om het fragiele ecosysteem van het eiland te beschermen gelden er strenge regels ten aanzien van het betreden van de wildernis, het is dan ook verplicht je vooraf te laten registreren als je in de backcountry wilt overnachten. Omdat het eiland zo geïsoleerd ligt, heb je ’s nachts totaal geen last van kunstmatig licht. De sterrenhemel is daardoor bijzonder helder, bovendien kan je soms kortstondig het kleurrijke poollicht in de lucht zien bewegen.
De oppervlakte van het eiland bestaat uit diverse parallel aan elkaar lopende heuvelruggen, die zijn gevormd door oude lavastromen die door krachten in de aarde schuin zijn getild, en door de schurende werking van gletsjers hun huidige vorm hebben gekregen. De grootste heuvelrug is de op sommige plaatsen ruim 400 meter hoge Greenstone Ridge, die als een soort ruggengraat van oost naar west over het eiland loopt. De heuvels en valleien zijn zeer dicht begroeid, in de ruige bossen leven veel elanden, wolven, bevers, vossen en tal van andere zoogdieren en vogels.
De kustlijn is enorm grillig; de vele baaien en inhammen kunnen worden bezocht door kanovaarders, kayakkers en mensen die per zeilboot of motorboot rondom het eiland varen. Van de vele grote en kleine meren op het eiland mag je alleen met niet gemotoriseerde vaartuigen gebruik maken.
 
Rock Harbor
© nps.gov© nps.govIn het oosten van Isle Royale ligt Rock Harbor. Deze haven wordt door tal van kleine eilanden beschut tegen de wind; het water is hier dan ook meestal vrij kalm. In de haven zijn een klein Visitor Center, een hotel en een winkel gevestigd; dit zijn de voornaamste voorzieningen op het gehele eiland. Het hotel, de Rock Harbor Lodge & Marina, bestaat uit diverse gebouwen. Er zijn een aantal motelkamers en ook diverse cabins met badkamer en ingerichte kitchenette. Het heeft een restaurant, een snackbar en een giftshop. In de Rock Harbor Lodge kan je kayaks, kano’s en motorboten huren voor een halve dag, een hele dag of een week. Je kan je ook (tegen betaling) door een watertaxi af laten zetten op een van de dropoff plaatsen elders in het park. Het hotel is geopend van midden mei tot midden september.
Het Rock Harbor Visitor Center is dagelijks geopend van midden juni tot begin september. Je kan hier een kleine collectie van natuurlijke en culturele historische voorwerpen bezichtigen. Er worden door Rangers begeleide wandelingen georganiseerd, en je kan hier terecht voor backcountry permits en bootregistraties.
De overige voorzieningen in de haven zijn open van midden mei tot midden september; in de winkel kan je terecht voor dagelijkse boodschappen, en voor benodigdheden voor kamperen, varen en vissen. Er is een wasserette, en er zijn douches.
 
Windigo
In het westen, op 22 mijl afstand van de kust van de staat Minnesota, ligt de haven Windigo. Er is hier een winkel gevestigd die open is van midden juni tot half september; je kan hier terecht voor dagelijkse boodschappen en campingbenodigdheden. Ook worden hier visvergunningen verstrekt. In de haven kan je motorboten, kayaks en kano’s huren, en er wordt hier ook brandstof verkocht. Dichtbij de winkel vind je douches en een wasserette.
Het Windigo Visitor Center is geopend van midden juni tot begin september. De kleine tentoonstelling in dit Visitor Center gaat vooral over de historische vuurtorens en de scheepswrakken die rondom het eiland liggen. Er worden door Rangers begeleide wandelingen georganiseerd, en je kan hier terecht voor backcountry permits en bootregistraties.
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN
Het water van Lake Superior is erg koud, en dat heeft veel invloed op de weersomstandigheden op Isle Royale. In de lente en de vroege zomer zijn het meer en het eiland vaak bedekt onder een dikke laag mist. In de zomer blijft het vrij koel, de temperatuur ligt over het algemeen tussen 10º en 20º Celcius. Incidenteel kan de temperatuur richting 30º Celcius gaan, maar het gebeurt vrijwel nooit dat zo’n periode langer dan enkele dagen aanhoudt. De winters zijn erg koud, het vriest meer dan 10º Celcius; in extreme gevallen zijn zelfs temperaturen van -40º Celcius gemeten. Het hele jaar door is er kans op neerslag, gemiddeld valt er in een jaar 66 cm regen en meer dan 6 meter sneeuw.
 
LINKS
National Park Service
ParkVision
John and Ann Mahan Isle Royale Site
Foto’s Terragalleria
 
Links Contact Disclaimer