Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
 
Voyageurs National Park

© nps.gov

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
Grootte : 882 km² (waarvan 543 km² land en 339 km² water)
Nationaal park sinds : 8 april 1975
Aantal bezoekers in 2012 : 214.841

Voyageurs National Park bestaat voor een groot deel uit water, en het is dan ook vooral een park voor bootliefhebbers. Anders dan de meeste andere parken bevat Voyageurs geen opvallende bezienswaardigheden; de voornaamste reden om hier een bezoek te brengen bestaat dan ook uit het varen temidden van de vele eilanden met hun mooie rotsachtige kustlijnen en dichte bossen.

 
© hanz meulenbroeks
 
BEREIKBAARHEID
Voyageurs National Park ligt in het uiterste noorden van de staat Minnesota. Over een afstand van 55 mijl loopt de noordgrens van het park gelijk aan de grens met Canada. Vanuit het zuiden kan je het park bereiken via Highway 53, vanuit het westen via Highway 11. Een groot deel van het park bestaat uit water, er lopen dan ook nauwelijks wegen in het park zelf. De meeste trails en campings zijn per boot bereikbaar. De drie Visitor Centers zijn wel met de auto bereikbaar.
 
Toegangsprijs
Het park is gratis toegankelijk. Als je gebruik wilt maken van een camping, wordt daarvoor meestal wel een fee gevraagd.
 
Afstanden naar het park
- Daluth
- St. Paul
- Minneapolis
- Grand Forks (North Dakota)
- Fargo (North Dakota)
- Winnipeg (Canada)
144 mijl
264 mijl
268 mijl
228 mijl
250 mijl
244 mijl
-
-
-
-
-
-
232 km
425 km
430 km
367 km
400 km
392 km
-
-
-
-
-
-
3.00 uur
5.00 uur
5.10 uur
4.50 uur
5.45 uur
5.00 uur
 
 
 
GESCHIEDENIS

Het gebied werd duizenden jaren geleden al doorkruist door nomadenstammen die op zoek waren naar vis en planten. Waarschijnlijk gaat het hier om afstammelingen van het volk dat vanuit Azië via de Bering Straat naar Noord Amerika is getrokken. Later werd het gebied bewoond door diverse Indianenstammen, waaronder de Cree, de Monsoni, de Assiniboin en de Ojibwe. © nps.gov In het park zijn veel archeologische vondsten gedaan die onderzoekers hierover meer inzicht hebben verschaft; verschillende van deze archeologische sites zijn opgenomen in het National Register of Historic Places.
Waarschijnlijk was de Franse ontdekkingsreiziger Jacques de Noyon de eerste Europeaan die het gebied heeft bezocht; hij overwinterde in 1688 nabij Rainy River. Als gevolg van de Europese vraag naar bevervellen trokken bonthandelaren hier naar toe; zij maakten gebruik van grote berkenhouten kano’s die werden bestuurd door Frans-Canadese kanovaarders die Voyageurs werden genoemd. Met behulp van de kano’s werden bont en andere goederen vervoerd tussen Montreal en het noordwesten van Canada. De voornaamste inwoners waren op dit moment de Ojibwe Indianen; zij speelden een belangrijke rol bij de levering van voedsel, bontvachten en kano’s, en ze traden ook op als gidsen voor de Europese handelaren.
Gedurende het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw kwam het gebied in handen van grote houtindustrieën. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar water van de houtzagerijen, werden er diverse dammen gebouwd. Een andere belangrijke bron van inkomsten was de commerciële visserij.
Al tijdens het laatste decennium van de 19e eeuw ontstond het idee om het merengebied in Noord Minnesota te beschermen, door er de status van Nationaal Park aan toe te kennen. Toch heeft het nog tot 1975 geduurd voordat Voyageurs daadwerkelijk een Nationaal Park werd.

MEREN EN EILANDEN

© nps.gov Binnen de parkgrenzen bevinden zich ruim 30 meren en ongeveer 900 eilanden. De rotsen waaruit de eilanden bestaan, zijn bijzonder oud. Ze zijn aan de oppervlakte gekomen tijdens ten minste vier periodes waarin gletsjers de bovenliggende lagen hebben weggesleten. Bovenop de rotslagen ligt een dunne vruchtbare laag, waardoor zich hier een rijk planten- en dierenleven heeft kunnen ontwikkelen. De meest voorkomende begroeiïng bestaat uit naaldbomen, maar er zijn ook andere boomsoorten zoals espen en berken. Welke dieren je aantreft in het park, is sterk afhankelijk van het seizoen. In de zomer kan je beren, herten of eekhoorns tegenkomen, en leven er erg veel vogels in dit gebied. In de winter zijn deze dieren of tijdelijk weggetrokken, of in winterslaap. Het is dan de periode dat bijvoorbeeld wolven en sneeuwhazen meer actief zijn. In totaal komen er zo’n 275 verschillende soorten zoogdieren voor, de bever is daarvan een van de voornaamste.

De grootste landpartij van het park is het schiereiland Kabetogama Peninsula, een gebied van meer dan 300 km² zonder wegen. Het bestaat uit rotsachtige heuvelruggen, met dicht begroeide bossen, veen- en moerasgebieden. Aan de zuidzijde van Kabetogama Peninsula (aan de noordelijke oever van Kabetogama Lake) ligt boven op een kleine heuvel de Ellsworth RockGarden. Deze rotstuin is tijdens de periode 1944 tot 1965 aangelegd door een man uit Chicago, E.J. Ellsworth. Je kan hier een groot aantal vreemd gevormde rotssculpturen bezichtigen, temidden van veel mooie bloemen.

De vier grootste meren zijn Rainy Lake, Namakan Lake, Kabetogama Lake en Sandy Point Lake. Rainy Lake ligt aan de noordzijde van het park; het is 60 mijl lang en – op het breedste punt – 12 mijl breed. De Canadese grens loopt dwars door het meer heen, de noordelijke kustlijn bevindt zich in de Canadese provincie Ontario. Boten kunnen te water worden gelaten nabij het Rainy Lake Visitor Center, je kan deze plek met de auto bereiken. De wind heeft vaak vrij spel op Rainy Lake, en het water is daardoor soms behoorlijk ruw. Het is dan ook belangrijk dat je – als je hier een kano- of boottocht wilt maken - de weersomstandigheden goed in de gaten houdt.

© nps.gov Aan de oostzijde van het park loopt de smalle waterweg American Channel; de Canadese grens loopt door dit water heen. Voorheen waren Rainy Lake en Namakan Lake via American Channel met elkaar verbonden, maar de waterweg wordt nu door een dam afgesloten. Nabij de dam bevindt zich het enige hotel van het park, Kettle Falls Hotel. Het werd gebouwd kort voor de eerste Wereldoorlog, en was oorspronkelijk vooral bestemd voor houthakkers die in dit gebied werkten. Later werd het populair bij beroemde mensen zoals Rudolph Valentino, Ginger Rogers en Charles Lindbergh. De National Park Service heeft het hotel gedurende de jaren ’80 ingrijpend gerenoveerd. Namakan Lake ligt aan de oostzijde; het is 17 mijl lang en maximaal 3 mijl breed. Ook van dit meer ligt de noordelijke kustlijn in Ontario. Omdat Namakan Lake veel meer beschut ligt dan Rainy Lake, is het erg geschikt voor het maken van kano- en boottochten. Het meer is echter niet met de auto bereikbaar, je kan hier alleen via een van de andere wateren komen.

In het uiterste zuidoosten komt Namakan Lake uit bij een zeer smalle doorgang, de Namakan Narrows. Via die doorgang kom je uit in het veel kleinere Sandy Point Lake, dat 7½ mijl lang en 2½ mijl breed is. Aan de zuidzijde is dit meer bereikbaar via het buiten het park gelegen Crane Lake; in de gelijknamige plaats aan de zuidelijke oever kan je boten te water laten.

Kabetogama Lake is met een lengte van 15 mijl en een breedte van 4 mijl het op een na grootste meer van het park. Het ligt in het zuidwesten van het park, boten kunnen te water worden gelaten nabij het Kabetogama Lake Visitor Center (per auto bereikbaar). Dit meer is vooral populair bij vissers.

ACTIVITEITEN

Wandelen
De meeste wandelpaden kunnen alleen na een boottocht worden bereikt. Er zijn echter ook een aantal korte paden die per auto bereikbaar zijn. Nabij het Rainy Lake Visitor Center begint de Oberholtzer Trail (totaal 3,2 km), door een bosgebied en langs de rand van een moeras. Je hebt daar een goed uitzicht op de Black Bay Narrows. Bij het Visitor Center is een brochure met een beschrijving over dit gebied beschikbaar.
De 4 km lange Echo Bay Trail begint bij het Kabetogama Lake Visitor Center, het brede wandelpad loopt door een gebied waar veel vogels voorkomen.
Aan de Ash River Visitor Center Road beginnen een aantal korte wandelpaden, die eindigen bij uitkijkpunten. De Kabetogama Lake Overlook Trail en de Beaver Pond Overlook Trail zijn allebei 320 meter lang (enkele afstand), en de Voyageurs Forest Overlook Trail heeft een totale lengte van 800 meter.
Bij de parkeerplaats van het Ash River Visitor Center begint de 4 km lange Blind Ash Bay Trail. Dit pad gaat door een bosgebied, en komt uit bij een uitzichtpunt over Blind Ash Bay. Op de Kabetogama Peninsula zijn veel wandelmogelijkheden, om de diverse trailheads te bereiken heb je wel een boot nodig. Je kan overnachten op een van de backcountry campings.

Varen
Met het grote aantal meren en waterwegen, is varen absoluut de voornaamste activiteit in het park. De National Park Service stelt kano’s en roeiboten beschikbaar, de huur ervan kost $ 10,- per dag. De kano’s en roeiboten zijn echter niet verkrijgbaar bij de Visitor Centers of bij andere met de auto bereikbare plaatsen, je zal eerst met een eigen boot of met een watertaxi naar een van de Boat Locations moeten gaan. Tijdens de winter zijn de meeste meren dichtgevroren; het vaarseizoen duurt ongeveer van begin mei tot eind november.

Rainy Lake Ice Road
Tijdens de wintermaanden is het water van Rainy Lake stevig dichtgevroren. Je kan dan, beginnend bij het Visitor Center, met de auto langs een deel van de noordzijde van de Kabetogama Peninsula rijden. Het ijs wordt hiervoor over een afstand van zeven mijl schoongehouden. De maximale snelheid bedraagt 30 mijl per uur, en het is verboden om van de Rainy Lake Ice Road af te wijken. De auto’s die gebruik maken van de ijsweg mogen maximaal 3.175 kg wegen. Bij slechte weersomstandigheden, en als het ijs in slechte toestand verkeert, wordt de Rainy Lake Ice Road afgesloten.

Winteractiviteiten
Tijdens de winter kan je skieën of tochten maken op sneeuwschoenen. Er zijn daarvoor diverse trails aangelegd. Bij het Rainy Lake Visitor Center kan je skies en sneeuwschoenen huren. In speciaal daarvoor aangewezen gedeeltes van het park mag je gebruik maken van snowmobiles.

© nps.gov

© nps.gov © nps.gov
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Voyageurs heeft een landklimaat met korte zomers en lange, koude winters. Tijdens de zomermaanden ligt de temperatuur meestal tussen 16º en 26º Celcius, gedurende de winter vriest het vrijwel altijd, het wordt dan -18º tot -7º Celcius.

Click for Voyageurs National Park, Minnesota Forecast

Actuele tijd en temperatuur in graden Celsius en Fahrenheit
Accommodatie

© nps.gov Campings
In het park zijn meer dan 200 plaatsen waar je met de boot kan aanleggen en/of een tent kan opzetten. Op een gedeelte daarvan mag je ook overnachten. Je moet hiervoor wel vooraf reserveren. Klik hier voor meer informatie.

Hotels
Het enige hotel binnen de parkgrenzen is het Kettle Falls Hotel. Het hotel, dat alleen per boot of per watervliegtuig bereikbaar is, is geopend van mei tot oktober.

VOORZIENINGEN

Rainy Lake Visitor Center
Direct aan de Canadese grens ligt de plaats International Falls. Als je vanuit deze plaats State Route 11 neemt, in oostelijke richting, dan bereik je na 12 mijl het Rainy Lake Visitor Center. Dit Visitor Center is van half mei tot september dagelijks geopend, en tijdens de overige maanden is het geopend van woensdag tot en met zondag. In het Visitor Center vind je een museum, een seizoensgebonden tentoonstelling, een giftshop, een boekwinkel, en een informatiedesk. Je kan hier ook een parkfilm bekijken. Nabij het Visitor Center kunnen boten te water worden gelaten.

© nps.govKabetogama Lake Visitor Center
Het Kabetogama Lake Visitor Center is bereikbaar via Highway 53. Ongeveer 24 mijl ten zuiden van International Falls begint een zijweg (State Route 122). Je bereikt het Visitor Center na ongeveer 3 mijl, het ligt aan de oever van Kabetogama Lake. Het Visitor Center is enkele maanden per jaar geopend, van mei tot oktober. Er is parkeergelegenheid voor auto’s met trailers. De weg loopt nog enkele mijlen verder in noordwestelijke richting, naar de Woodenfrog Campground (buiten het park gelegen).

Ash River Visitor Center
Dit Visitor Center is bereikbaar via Highway 53. Ongeveer 30 mijl ten zuiden van International Falls begint een zijweg (State Route 129). Ga 8 mijl verder op de splitsing linksaf, je bereikt het Visitor Center dan na nog eens 3 mijl rijden. De route wordt met borden aangegeven. Het Ash River Visitor Center is enkele maanden per jaar geopend, van mei tot oktober. Er zijn drie grote parkeerplaatsen voor auto’s met trailers, je kan hier boten te water laten.

Overige voorzieningen
In het park zelf zijn weinig voorzieningen voor de bezoekers. Je kan wel goed terecht in de plaatsen rondom het park (Rainy Lake, Kabetogama, Ash River en Crane Lake). Daar zijn voldoende hotels, motels, campings, restaurants, winkels en bootverhuurmaatschappijen gevestigd.

LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

ParkVision
Foto’s Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer