Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Air Force Academy Chapel

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In de staat Colorado bevindt zich een militaire school, waar de officieren voor de Amerikaanse luchtmacht worden opgeleid. Het enorme terrein waarop de United States Air Force Academy is gevestigd, is toegankelijk voor toeristen. Jaarlijks wordt het door meer dan 1 miljoen mensen bezocht.

Een belangrijke trekpleister is de Air Force Academy Chapel, een gebedshuis waarin meerdere religies elk hun eigen ruimte hebben. De bouw ervan startte in 1959, en werd voltooid in het jaar 1963. Het gebouw is 85 meter lang en 26 meter breed. Het bestaat uit 17 spitse punten die ongeveer 45 meter hoog zijn, en die staan opgesteld als een groep gevechtsvliegtuigen die samen de lucht ingaan. Bij de bouw werden vooral de materialen aluminium, glas en staal gebruikt. De bouw van de Chapel kostte 3,5 miljoen dollar, het interieur werd bekostigd vanuit donaties van organisaties en particulieren.

© copyright www.ontdek-amerika.nlHet ontwerp van architect Walter A. Netsch jr  (1920–2008) werd destijds als erg controversieel beschouwd, maar tegenwoordig wordt het juist gezien als een belangrijke voorbeeld van de moderne architectuur. In 1996 kreeg het de prestigieuze Twenty-Five Year Award, een prijs die jaarlijks wordt toegekend door The American Institute of Architects aan bouwwerken die, 25 tot 35 jaar na de voltooiïng, nog steeds een belangrijke plaats in de wereld van de architectuur innemen. In 2004 kreeg het gebouw de status van National Historic Landmark.

De grootste gebedsruimte is die voor de Protestanten, er is hier plaats voor 1200 mensen. Voor de opvallende glas-in-lood-ramen zijn acht verschillende kleuren gebruikt, die lichter worden naarmate je dichter bij het altaar komt. Boven het altaar hangt een 14 meter hoog aluminium kruis, dat de vorm heeft van een propellor. Ook het ontwerp van de kerkbanken is geïnspireerd door de luchtmacht, de zijkanten van die banken hebben de vorm van de propellor  van vliegtuigen die werden gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Boven de ingang van de gebedsruimte, aan de achterzijde, hangt het door de Holtkamp Organ Company ontworpen kerkorgel.

Op de benedenverdieping zijn drie kleinere gebedsruimten gevestigd, voor de Katholieken, voor de Joden en voor de Boeddhisten. De Katholieke kapel biedt plaats aan 500 mensen, de voornaamste blikvanger hier is de mozaïekmuur achter het altaar. Op de zijwanden hangen 14 afbeeldingen van de Kruisweg, uitgesneden in marmer. Een aparte ingang geeft toegang tot de Joodse en de Boeddhistische gebedsruimten. Nog een verdieping lager vind je een gebedsruimte voor Moslims en twee algemene samenkomstruimtes.

 

praktische informatie (info 2016)

Waar
Je kan de United States Air Force Academy bereiken via Interstate 25. Bezoekers zijn verplicht om gebruik te maken van de North Gate, neem daarvoor Exit 156B. De North Gate bevindt zich 14 mijl ten noorden van de stad Colorado Springs, en 56 mijl ten zuiden van het centrum van de stad Denver.

Beveiliging
Als je het terrein oprijdt kan er een veiligheidscontrole plaatsvinden, zorg ervoor dat je je paspoort bij de hand hebt.

Entreeprijs
De toegang tot zowel het terrein als de Chapel is gratis. Een donatie wordt op prijs gesteld.

Openingstijden
De Chapel is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondagen kan je het gebouw bezichtigen tussen 13.00 en 17.00 uur.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

© copyright www.ontdek-amerika.nlNormaal gesproken dwalen we rond in canyons, of tussen prachtige hoodoos. Ons bezoek aan de Air Force Academy Chapel is dan ook iets dat behoorlijk afwijkt van onze gebruikelijke manier van rondreizen. Nou, dit soort uitstapjes mogen van ons in de toekomst gerust veel vaker op het programma komen, want we vonden het echt prachtig om dit fotogenieke gebouw te bekijken. Dit is een aanrader voor iedereen die van architectuur of van fotografie houdt.

De buitenzijde was al heel apart om te zien, en binnen was het vooral de Protestantse gebedsruimte die veel indruk op ons maakte. De Katholieke gebedsruimte stak daar wat karig bij af. Voor ons was het de eerste keer dat we een Joodse en een Boeddhistische gebedsruimte hebben gezien; beide ruimtes waren in fotografisch opzicht minder interessant dan de Protestantse gebedsruimte, maar we vonden het wel een leuke ervaring om ook daar even rond te kijken.
links

Facebook United States Air Force Academy Cadet Chapel
Wikipedia


Links Contact Disclaimer