Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Alabama Hills

     
Pdf Google Maps Fotoserie
     
KORTE OMSCHRIJVING

Niet veel toeristen zijn op de hoogte van het bestaan van het wonderlijke rotslandschap Alabama Hills, ten westen van het plaatsje Lone Pine in Californië. Je vindt hier een opeenstapeling van gladde, ronde rotsen die miljoenen jaren oud zijn. Water- en winderosie hebben in combinatie met de schurende werking van zand gezorgd voor de vreemde vormen van de rotsen; soms wordt dit omschreven als ‘potatoe-shaped’. De kartelige, hoge pieken van de Sierra Nevada op de achtergrond vormen een scherp contrast met de Alabama Hills.

Op 24 mei 1969 heeft het Bureau of Land Management een gebied van bijna 120 km² als recreatiegebied aangewezen. Het streven is om het landschap zoveel mogelijk in de natuurlijke staat te behouden.

De naam
De ongebruikelijke naam, Alabama Hills, is ontstaan tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1864 werd goud gevonden door een aantal sympathisanten van de zuidelijke Confederatie. Toen zij hoorden dat de kruiser Alabama meer dan 60 schepen van de noordelijke Unie had uitgeschakeld, kozen zij deze naam voor de claims op hun goudmijnen. De naam werd al snel daarna voor het hele gebied gebruikt.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Lathe Arch
 
BEZIENSWAARDIGHEDEN
De Alabama Hills liggen vlak bij het plaatsje Lone Pine, in het oosten van de staat Californië. Je kan Lone Pine bereiken via Highway 395. Neem in Lone Pine de Whitney Portal Road naar het westen, richting de Sierra Nevada.

Tuttle Creek Road
De Tuttle Creek Road is een smalle, verharde weg die door het zuidelijke gedeelte van de Alabama Hills loopt. Veel van de rotsformaties die je onderweg ziet, hebben namen gekregen, zoals Hannibal the Cannibal, Eagle, Viking en Polar Bear. Bij het Lone Pine Visitor Center (aan Highway 395, anderhalve mijl ten zuiden van Lone Pine) is een folder verkrijgbaar waarin een plattegrond is opgenomen, waarop deze rotsformaties staan aangegeven. Onderweg kom je nog langs een kleine woonwijk, waar onder andere een adobe-woning te zien is. Via de Lubken Canyon Road en de Horseshoe Meadow Road ga je terug naar de Whitney Portal Road. De totale route, heen en terug vanuit Lone Pine, bedraagt ongeveer 14 mijl.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Mobius Arch
 

Movie Flat
In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd het unieke landschap van de Alabama Hills ontdekt door Hollywood. Sindsdien zijn hier talloze filmscenes opgenomen, met sterren als John Wayne, Humphrey Bogart en – meer recent – Mel Gibson. Ook dienden de Alabama Hills als decor voor televisieseries als Lone Ranger en Rawhide, en voor veel commercials.

Via de Whitney Portal Road bereik je, na 2,8 mijl, de afslag naar de Movie Road. Dit is een onverharde weg die bij goede weersomstandigheden eenvoudig met een gewone personenauto berijdbaar is. De weg, die enkele mijlen lang is, loopt door het gebied dat Movie Flat wordt genoemd.

Via veel smalle, onverharde zijpaden kan je diep doordringen in het rotslandschap, je wordt dan helemaal omringd door de gladde rotsen in allerlei vormen en groottes. Er zijn geen wandelpaden aangelegd; toch is het hier heel goed mogelijk om, via de zandpaden of klimmend over de rotsen, de omgeving te verkennen.

 
 

In de Alabama Hills komen veel kleine natuurlijke rotsopeningen voor. De twee meest bekende arches zijn de vlak bij elkaar gelegen Mobius Arch en Lathe Arch, die je kan bereiken na een heel eenvoudige trail van ongeveer 400 meter (enkele afstand). De trailhead ligt aan de Movie Road: rijd deze weg op, en ga bij de Y-splitsing die je na 1,5 mijl bereikt rechtsaf. Parkeer direct daarna op de ruime parkeerplaats aan de linkerkant. Vanaf de parkeerplaats loop je in noordwestelijke richting, het pad wordt heel duidelijk door stenen gemarkeerd. Het pad buigt al snel af naar rechts, je gaat nu omlaag een droogstaande wash in. Ga aan de andere zijde de wash weer uit, blijf het pad volgen tot je om een groep rotsen heenloopt. De beide arches bevinden zich rechts van je in deze groep rotsen. Mobius Arch is het makkelijkst te vinden, als je er voorbij loopt kan je de arch over het hoofd zien, maar als je er voorbij loopt en vervolgens omkijkt is Mobius veel duidelijker te zien. Lathe Arch heeft twee natuurlijke rotsopeningen, een daarvan zit heel laag in de rots en is moeilijk te fotograferen, de andere opening zit hoog in de rots en is wel erg fotogeniek. Als je bij Mobius Arch staat, kan je Lathe Arch niet zien. Loop – met Mobius links van je – ongeveer 10 meter richting de Sierra Nevada Mountains. Je ziet Lathe Arch dan links van je, een beetje verborgen tussen de rotsen.

Whitney Portal Road
De 12 mijl lange Whitney Portal Road loopt voorbij de Alabama Hills steil de Sierra Nevada bergketen in. Onderweg kan je stoppen bij een aantal turnouts, je hebt dan een weids uitzicht over de vallei en de Alabama Hills beneden je. Voor je heb je een geweldig zicht op Mount Whitney, de hoogste berg van de 48 aaneengesloten staten van Amerika. Deze berg, die 4.418 meter hoog is, behoort tot Sequoia National Park. De weg eindigt bij een parkeerplaats, waar je een mooie waterval kan bezichtigen. De Whitney Portal Road is van laat in de herfst tot vroeg in de lente gesloten. 

 
ONZE ERVARING

In 2004 hebben we de Alabama Hills voor de eerste keer bezocht, en we vonden het schitterend! Vandaar dat we zes jaar later zijn teruggegaan, ook tijdens dit tweede bezoek waren we erg onder de indruk van dit prachtige rotslandschap. Vooral in het Movie Flat gebied hebben we erg veel tijd doorgebracht en enorm veel foto’s gemaakt. Via de zijpaden van de Movie Road zijn we tussen de rotsen doorgereden, en natuurlijk zijn we vaak gestopt en hebben we de mooiste plekken tussen en op de rotsen gezocht. Zo konden we alle details close-up te bekijken, zoals de vreemde randen van steen die op veel plaatsen tussen de rotsen zitten ingeklemd. En genieten van de weidse uitzichten over de opeengestapelde rotsen, met de Sierra Nevada op de achtergrond.

De Tuttle Creek Road was net wat minder indrukwekkend dan Movie Flat, maar nog steeds erg mooi om te bekijken. Het lijkt ons vooral voor kinderen erg leuk om – met behulp van de hierboven genoemde folder – te proberen de verschillende rotsen te herkennen. De Whitney Portal Road behoort weliswaar niet tot de Alabama Hills, maar deze steile weg mag je zeker niet overslaan als je in deze omgeving bent.
 
LINKS
Bureau of Land Management 
Openroad TV

 
Links Contact Disclaimer