Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Anza Borrego Desert State Park

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
       
omschrijving

De Sonora Desert is een woestijngebied dat zich deels in Mexico bevindt, en deels in de Amerikaanse staten Californië en Arizona. Binnen dit woestijngebied ligt Anza Borrego Desert State Park; het heeft een oppervlakte van 2.625 km² en is daarmee het grootste staatspark in het zuidwesten van Amerika. Het park is vernoemd naar de Spanjaard Juan Bautista de Anza, die in 1775 een ontdekkingsreis door de Sonora Desert ondernam, en naar het langhoornschaap dat veel in het park voorkomt, de Spaanse naam voor dit schaap is Borrego.

Het park wordt aan drie zijden omgeven door ruige bergketens, ten westen van het park ligt – op zeeniveau – de grote Salton Sea. Omdat de bergketens deels tot het grondgebied van het park behoren zijn de hoogteverschillen binnen de parkgrenzen aanzienlijk, het hoogste punt bevindt zich op 1.890 meter hoogte terwijl het laagste punt op zeeniveau ligt. Het park is dus min of meer komvormig, en binnen in deze kom kan de temperatuur bijzonder hoog oplopen: tijdens de zomermaanden wordt regelmatig de 50° Celcius gehaald. Het droge, hete klimaat heeft een landschap gecreëerd dat bestaat uit talrijke rotsformaties, dorre badlands en droge washes die op het eerste gezicht wat kleurloos lijken, maar die bij nader inzien bijzonder veel verschillende tinten blijken te bevatten. Er bevinden zich ook diverse natuurlijke waterbronnen en oases in het park.

Midden in het park ligt de plaats Borrego Springs, deze plaats is overigens geen onderdeel van het park zelf. In het centrum van Borrego Springs ligt een grote rotonde, die The Christmas Circle wordt genoemd, routebeschrijvingen beginnen vaak vanuit dit punt.
 
activiteiten

Wildflowers bekijken
Het park is op z’n mooist in de vroege lente, omdat dan de wildflowers in bloei staan. Eén keer in de vijf à tien jaar, onder ideale omstandigheden (d.w.z. een winter met gematigde temperaturen en precies de juiste hoeveelheid neerslag), zijn er zelfs spectaculair veel kleurrijke bloemen in het park te bewonderen. Het wildflower-seizoen is zeer populair, er komen erg veel bezoekers op af en het kan dan moeilijk zijn om in of dicht bij het park een overnachtingsplaats te vinden. Het wildflower-seizoen duurt meestal maar heel kort, vooral in de laag gelegen gebieden zijn de bloemen al snel uitgebloeid.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDirtroad rijden
Het woestijngebied in en rondom het park is bijzonder populair bij off-road drivers. Je ziet hier dan ook veel cross-motoren, All Terrain Vehicles (ATV’s) en dergelijke. De totale lengte van de dirtroads in het park samen bedraagt 500 mijl (800 kilometer). Sommige dirtroads zijn normaal gesproken ook geschikt voor SUV’s, maar wash-outs en rock falls kunnen de wegen ook van de ene op de andere dag ontoegankelijk maken. Informeer dus altijd vooraf naar de actuele omstandigheden.
Opmerking:  Een huurauto is op een onverharde weg niet verzekerd, eventuele schade en sleepkosten worden niet vergoed.

Uitkijkpunten
De twee meest bekende uitkijkpunten in het park zijn de Carrizo Badlands Overlook en Fonts Point.
De Carrizo Badlands Overlook ligt aan een onverharde zijweg van State Route 2, net ten zuiden van de Sweeney Pass. De afstand van Borrego Springs tot aan dit uitkpunt bedraagt ongeveer 55 mijl.
Ook Fonts Point ligt aan een onverharde weg. Rijd vanuit Borrego Springs via State Route 22 naar het oosten, ongeveer een halve mijl voordat je milepost 30 bereikt ga je rechtsaf via de Fonts Point Wash. Dit is een brede en zeer zanderige route. Na 3,8 mijl bereik je de parkeerplaats, het is vandaar een klein stukje lopen naar het uitkijkpunt.

Hiken
Copyright © www.ontdek-amerika.nlIn het park liggen diverse trails die een gezamenlijke lengte van ongeveer 110 mijl hebben. Gedurende een groot deel van het jaar zal het voor de gemiddelde bezoeker veel te warm zijn om lange wandelingen te maken, tijdens de zomermaanden zullen ook de kortere hikes vanwege de hoge temperatuur al vrij zwaar zijn. Enkele voorbeelden van de wat minder lange hikes zijn:

 • Borrego Palm Canyon Trail
  Afstand:  3 mijl  (4,8 kilometer)
  Moeilijkheidsgraad:  gemiddeld
  Route naar de trailhead:  Ga vanuit de Christmas Circle in Borrego Springs via Highway 22 in westelijke richting. Na ongeveer 1 mijl ga je rechtsaf, volg het bord dat de richting wijst naar de Borrego Palm Canyon Campground. Aan het westelijke uiteinde van de camping bevindt zich een parkeerplaats, vanwaar de trail begint.
  De trail: Borrego Palm Canyon is de op twee na grootste palm oase in de staat Californië. De oase bevindt zich in een rotsachtige V-vormige kloof. Tijdens de hike naar deze oase loop je door een droogstaande wash, de kloof is eerst nog vrij breed maar wordt smaller naarmate je verder komt. Je gaat geleidelijk omhoog, het hoogteverschil bedraagt ruim 150 meter. De woestijnvegetatie is erg mooi, je ziet veel verschillende planten en je hebt ook kans om hier langhoornschapen tegen te komen. Tot het moment dat je de oase bereikt, is er vrijwel geen schaduw.

 • Trail to Yaqui Well
  Copyright © www.ontdek-amerika.nlAfstand:  2 mijl  (3,2 kilometer)
  Moeilijkheidsgraad:  eenvoudig
  Route naar de trailhead: Ga vanuit The Christmas Circle in Borrego Springs naar het zuiden via de Borrego Springs Road (S3). Na 5,6 mijl bereik je een Y-splitsing, houd hier rechts aan. Je bevindt je nu op de Yaqui Pass Road (S3). Na 7 mijl kom je bij de Tamarisk Grove Campground, de trailhead bevindt zich tegenover die camping. Parkeer de auto bij de camping, en steek de weg over.
  De trail:  Je loopt door een gebied met veel typererende woestijnvegetatie, zoals de cactus Jumping Cholla, ironwood en desert mistletoe. In het begin is het pad rotsachtig, en komen er kleine hoogteverschillen voor. Later wordt de trail zanderig en vlak. Het doel van de hike is de natuurlijke waterbron Yaqui Well, die het hele jaar door water bevat. In dit gebied komen dan ook veel dieren voor, vooral vogels. Om de dieren te beschermen is een gedeelte met hekken afgezet.  Het is ook mogelijk om met de auto naar de bron te rijden, via de Yaqui Well Campground Road. 

 • Elephant Tree Discovery Trail
  Afstand:  1,5 mijl  (2,4 kilometer)
  Moeilijkheidsgraad:  eenvoudig
  Route naar de trailhead: Rijd via highway 78 naar het plaatsje Ocotillo Wells, ga daar via de Split Mountain Road naar het zuiden. Na 5,9 mijl ga je rechtsaf via de Elephant Trees Road, die onverharde weg volg je dan nog 1 mijl tot aan de trailhead. Bij de Copyright © www.ontdek-amerika.nltrailhead ligt een folder met informatie over de planten die je tijdens deze eenvoudige wandeling kan zien.
  De trail:  Een Elephant Tree is een vrij zeldzame boom die bijzonder goed bestand is tegen het droge woestijnklimaat. De bomen worden niet hoog (gemiddeld 4 meter) en hebben een lichtgrijze tot witte schors. De stam is laag en breed, de takken waaieren vanuit de stam in alle richtingen uit. Langs de Elephant Tree Discovery Trail staat nog één exemplaar, verder vind je hier nog veel andere typische woestijnvegetatie. Dit gebied is een van de eerste waar in de vroege lente de wildflowers in bloei staan.

 • Wind Caves Trail
  Afstand: ongeveer 2 mijl (3,2 kilometer)
  Moeilijkheidsgraad:  gemiddeld
  Route naar de trailhead: Rijd via highway 78 naar het plaatsje Ocotillo Wells, ga daar via de Split Mountain Road naar het zuiden. Na 10,8 mijl ga je rechtsaf, de onverharde Fish Creek Wash in. Nadat je 5,1 mijl door deze zanderige wash bent gereden, bereik je de trailhead.De juiste plek wordt met een bordje aangegeven (aan de linkerzijde).
  De trail: De trail is vrij steil, je loopt bijna voortdurend omhoog tot aan de plek (0,6 mijl vanaf de trailhead) vanwaar je de Wind Caves kan zien liggen. De Wind Caves is de verzamelnaam van een groep lage rotsen die bestaan uit een poreus gesteente; in de rotsen zijn door winderosie veel gaten ontstaan. Tijdens de hike heb je een erg mooi uitzicht over de Carrizo Badlands.

 • Elephant Knees Trail
  Afstand: ongeveer 1 mijl (1,6 kilometer) – tot aan de voet van Elephant Knees en terug
  Moeilijkheidsgraad:  gemiddeld
  Copyright © www.ontdek-amerika.nlRoute naar de trailhead: De aanrijroute is gelijk aan die van de Wind Caves Trail. Rijd de trailhead van de Wind Caves Trail voorbij, al snel zie je links – op ongeveer een halve mijl afstand – de rotsformatie Elephant Knees. Er is geen officiële trailhead, parkeer de auto gewoon langs de kant van de wash.
  De trail:  Er loopt een pad richting de Elephant Knees. Als je dit pad niet ziet liggen, kan je ook zelf je weg zoeken door de smalle washes en over de glooiende heuvels. Als je aan de voet van Elephant Knees staat, heb je 360° rondom je uitzicht over een prachtig rotslandschap. Het is mogelijk om via een pad helemaal tot aan de top van Elephant Knees te klimmen, vanwege het hoogteverschil is dit vrij zwaar.

 • The Slot
  Afstand:  1 mijl  (1,6 kilometer)
  Moeilijkheidsgraad: eenvoudig  
  Route naar de trailhead:  Neem Highway 78 van het plaatsje Julian naar Ocotillo Wells. Ongeveer 5 mijl ten westen van Ocotillo Wells (dicht bij milemarker 87) begint de onverharde zijweg Buttes Pass Road, die in noordelijke richting gaat. Let op: de weg wordt slecht aangegeven, zeker als je vanuit het oosten komt is de afslag makkelijk te missen. Volg de Buttes Pass Road gedurende ongeveer 1 mijl, houd bij de afslag links aan. Volg de dirtroad vanaf die afslag nog eens 0,7 mijl, en parkeer dan de auto op de open plek waar de weg een bocht naar links maakt. Er staan geen borden o.i.d. waaraan je kan zien dat hier de trailhead is.
  De trail:  Vanaf de open plek gaat een helling steil omlaag, ga via die helling naar beneden. Ga vervolgens linksaf een smalle canyon in, die The Slot wordt genoemd. Over een afstand van ongeveer een halve mijl is dit een echte slotcanyon, met passages die soms niet meer dan 1 meter breed zijn. De canyon zit vol bochten, en op sommige plekken hangen er aan de bovenzijde rotsblokken tussen de wanden ingeklemd. Na ongeveer 0,5 mijl wordt de canyon plotseling breder, je hebt dan het mooiste gedeelte gehad. Draai om, en ga via dezelfde weg terug.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
praktische informatie

Anza Borrego Desert State Park ligt in het uiterste zuiden van de staat Californië, tussen de stad San Diego en de Salton Sea. Je kan het park op veel manieren bereiken, de belangrijkste aanrijroutes zijn Highway S22, Highway S78 en Highway S2.

Afstanden
Van San Diego naar Borrego Springs:  90 mijl  (1.30 uur)
Copyright © www.ontdek-amerika.nlVan Los Angeles naar Borrego Springs:  150 mijl  (2.30 uur)
Van Mecca naar Borrego Springs:  52 mijl  (0.55 uur)

Entreegeld
Het park is gratis toegankelijk.

Voorzieningen
In de plaats Borrego Springs zijn diverse motels en campings aanwezig. Ook vind je hier andere voorzieningen zoals winkels en tankstations. In het park zelf zijn veel primitieve campingplaatsen.

Het Visitor Center, dat vanwege de hitte deels onder de grond is gebouwd, ligt net ten westen van het centrum van Borrego Springs, aan het uiteinde van de Palm Canyon Road. Van oktober tot en met april is het Visitor Center dagelijks geopend, gedurende de overige maanden is het alleen geopend tijdens het weekend en tijdens feestdagen.

Weersomstandigheden
Tijdens de zomer is het extreem heet in het park, het gebeurt regelmatig dat Borrego Springs de warmste plek in heel de Verenigde Staten is. De gemiddelde temperatuur in juli bedraagt 41° Celcius, de hoogste temperatuur die ooit is gemeten is 51,7° Celcius. Tijdens de wintermaanden wordt het overdag gemiddeld 20° Celcius, vanaf het begin van de lente loopt de middagtemperatuur al gauw op naar 30° Celcius of meer. Het klimaat is ook bijzonder droog, gemiddeld valt er slechts 16 centimeter neerslag per jaar.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
ONZE ERVARING

We hebben gemengde gevoelens, als het gaat om Anza Borrego Desert State Park. Het moment dat we aan de voet van de rotsformatie Elephant Knees stonden, en aan alle kanten werden omringd door een desolaat rotslandschap en absolute stilte, was bijzonder indrukwekkend. Ook de andere plekken die we hebben bezocht – the Slot, Fonts Point en de Arroyo Salado Wash – vonden we mooi. Maar het park is erg groot, en tussen de mooie plekken in ligt veel troosteloze leegte.
We hebben natuurlijk nog maar een heel klein beetje gezien van wat het park te bieden heeft. Maar de plekken die ons het meest aanspreken zijn niet echt makkelijk bereikbaar, Anza Borrego is naar ons gevoel niet echt voor de gemiddelde toerist maar meer iets voor avontuurlijke off-road drivers die gebruik maken van cross-motoren en ATV’s. Wij houden het na dit ene mooie bezoek dan ook voor gezien, we verwachten niet dat we hier nog terug zullen komen.

Natuurlijk moet ik hier wel even bij vermelden dat we het populaire wildflower-seizoen net hebben gemist, misschien zou onze mening over het park anders zijn als we het met al die prachtige kleurrijke bloemen zouden hebben gezien.
 
LINKS

California State Parks
Desert USA
Wikipedia
ABDNHA – your guide to the Anza Borrego Desert
American SouthWest


Links Contact Disclaimer