Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Bean Hollow State Beach

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Bean Hollow State Beach is een klein strandpark net ten zuiden van San Francisco. Het ligt direct langs Highway 1 (Cabrillo Highway), ongeveer 17 mijl ten zuiden van Half Moon Bay en 30 mijl ten noordwesten van Santa Cruz. Het park heeft twee parkeerplaatsen, die ’s ochtends om 8 uur worden geopend en die bij zonsondergang worden afgesloten. Bij de zuidelijke parkeerplaats zijn toiletten aanwezig, er zijn ook een paar picknicktafels. De toegang tot het park is gratis. Voor zwemmen is het hier niet geschikt, het water is veel te koud en de stroming is gevaarlijk.

Direct beneden de zuidelijke parkeerplaats ligt een klein zandstrand, ook bij de noordelijke parkeerplaats kan je afdalen naar een smal stukje zandstrand. Beide zandstranden zijn van elkaar gescheiden door een prachtig rotsstrand. Het is mogelijk om via de rotsachtige ondergrond van het ene naar het andere zandstrand te lopen, dit kan alleen als het eb is. Lopen is niet overal even makkelijk, we raden daarom aan om te kiezen voor schoenen met stevige zolen. Je kan ook te voet van de ene naar de andere parkeerplaats gaan via een hoger gelegen pad; dit pad wordt weinig gebruikt en is op sommige plekken bijna helemaal overwoekerd door lage struiken. De afstand tussen de beide parkeerplaatsen is bij ons niet bekend, we schatten dat die afstand 1 à 2 kilometer bedraagt.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Het rotsstrand is heel afwisselend. Niet alleen tref je er verschillende types rotsen aan, maar ook getijdepoelen en boomstammen die door het water de kust op zijn gegooid. De hoge wand die het strandje begrenst (aan de zijde van Highway 1) is op veel plekken helemaal begroeid met kleurrijke wildflowers. Opvallend is de aanwezigheid van de zogenaamde Tafoni. Dat is de benaming voor heel veel kleine gaatjes in de rotswanden, die in grote groepen bij elkaar zitten. Wetenschappers vermoeden dat die gaten zijn ontstaan doordat water in de rotsen is gesijpeld, waarna door een chemische reactie het gesteente van binnenuit wordt uitgehold. Ondertussen vindt aan de buitenzijde ook nog de gewone erosie plaats, waardoor het gesteente rondom de gaten wegslijt en de gaten dus aan de buitenkant zichtbaar worden. De Tafoni zijn heel verschillend in grootte, je hebt gaten van slechts een millimeter groot maar er zijn er ook die een doorsnede van wel een meter hebben.

Als je Bean Hollow State Beach wilt gaan bezoeken is het wel belangrijk dat je vooraf nagaat wanneer het eb en vloed is. Het rotsstrand is namelijk alleen tijdens eb te bekijken. De juiste getijden vind je hier. Kies een locatie dicht bij Bean Hollow State Beach (bijvoorbeeld Half Moon Bay), kies vervolgens de juiste maand en de juiste dag, en druk op de knop “Get Tides”.

 
ONZE ERVARING
Ons bezoek aan Bean Hollow State Beach kan ik het beste beschrijven als een heel aangename verrassing. We hebben heus wel eens mooiere stukjes natuur gezien, het zou dan ook niet reëel zijn om dit kleine strandpark nu tot een van onze favorieten te benoemen. Maar toch…. we hebben het er geweldig goed naar onze zin gehad. We hadden een uurtje voor het park gepland, maar uiteindelijk hebben we er maar liefst vier prachtige uren doorgebracht. We hebben lekker lang rondgedwaald over het mooie rotsstrand, het was ook heerlijk om gewoon een tijdje ergens te gaan zitten om naar de branding te kijken, en naar de grote groep zeehonden die een heel rotsplateau in beslag hadden genomen. Ik denk dat heel veel mensen Bean Hollow State Beach zomaar – onwetend - voorbij rijden, wij hebben dat tijdens een eerdere vakantie ook al ooit gedaan. Maar ons advies is nu dus echt: stoppen en uitgebreid genieten!
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Links Contact Disclaimer