Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Bodie State Historic Park

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
KORTE OMSCHRIJVING

Bodie is een verlaten goudzoekersstad in Californië, een zogenaamde ghost town. Van de oorspronkelijke bebouwing is nog ongeveer 5% in tact. Het stadje is in 1962 uitgeroepen tot State Historic Park, en het wordt nu beschermd tegen verder verval. Er staan nog ongeveer 200 gebouwen, en Bodie is daarmee een van de best bewaarde spookstadjes van de Verenigde Staten.

Bodie is vernoemd naar Waterman S. Bodey (ook wel William S. Bodey genoemd), die hier in augustus 1859 goud ontdekte. Lang heeft hij niet in het naar hem genoemde plaatsje gewoond; hij overleed op 20 november van hetzelfde jaar. Op dat moment woonden er ongeveer 20 goudzoekers in het plaatsje. Na de bouw van de Standard Mill groeide de bevolking explosief, in 1879 telde Bodie ongeveer 10.000 inwoners. Het leven was er rauw en hard, Bodie had met z’n grote aantallen schietpartijen en overvallen een erg slechte reputatie. Ook de moeilijke weersomstandigheden maakten het leven in het stadje erg zwaar. Tijdens de hoogtij-jaren verwerkte de Standard Mill voor een waarde van $ 14.000.000,- aan goud en zilver, maar na het jaar 1892 werden de opbrengsten steeds minder. Op 25 juli 1892 ging een groot deel van de huizen en andere gebouwen verloren tijdens een grote brand. Op 23 juni 1932 vernietigde een tweede grote brand opnieuw een belangrijk deel van de stad. De laatste bewoners verlieten Bodie in de jaren ’40 van de vorige eeuw.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
BEZIENSWAARDIGHEDEN
In het grootste deel van Bodie kan je zonder begeleiding rondlopen. De verschillende gebouwen zijn genummerd, en in de brochure die je bij de ingang voor $ 2,- kan kopen staat beschreven wie er in de huizen hebben gewoond, en welke functie de andere gebouwen hadden. Zo kan je bijvoorbeeld de Methodist Church (1882), de Town Jail en The School House (1879) bekijken. Bij de meeste gebouwen mag je niet naar binnen, maar je kan vaak wel via de ramen naar (de overblijfselen van) het interieur kijken. Andere bezienswaardigheden zijn het oude kerkhof, en de restanten van een aantal oude auto’s (oa. een Ford T-model).

© copyright www.ontdek-amerika.nlHistory Talk
Tijdens het zomerseizoen kan je een door een Ranger begeleide wandeling door Bodie maken, dit wordt de History Talk genoemd. De duur van deze wandeling is 45 minuten, en deelname is gratis. De wandeling begint om 10.15 uur bij de Methodist Church.

Bodie Video
Deze video, die de prestigieuze  Emmy Award heeft gewonnen, wordt elke dag om 12.15 uur gedraaid in the Red Barn. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Standard Mill tour
De oorspronkelijke Standard Mill werd gebouwd in 1861, maar ging verloren tijdens een brand in 1898. De fabriek werd het jaar daarop herbouwd. De Standard Mill mag alleen onder begeleiding van een Ranger worden bezocht. Je kan kaartjes kopen bij het Museum tot uiterlijk 10 minuten voor de aanvang van een tour, een kaartje kost $ 8,- voor volwassenen, en $ 4,- voor kinderen (prijzen 2008). De tour duurt 1 uur, en je krijgt veel informatie over het leven van de mijnwerkers, en de manier waarop het goud werd verwerkt. De rondleidingen vinden alleen plaats tijdens de zomermaanden, dagelijks om 12.00 uur en 14.00 uur.

Museum
The Miners Union Hall, gebouwd in 1878, was een belangrijke plaats voor het sociale leven in Bodie. Hier werden bijvoorbeeld Christmas parties georganiseerd, en het jaarlijkse Fourth of July Grand Ball. In het gebouw is nu een gratis toegankelijk museum gevestigd. Je vindt hier een schitterende collectie oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en brieven. Het museum is alleen tijdens het zomerseizoen geopend.
 
WAAr

Bodie ligt in het oosten van de staat Californië, ongeveer op dezelfde hoogte als Yosemite National Park. De toegangsweg naar Bodie begint aan de US-395, 19 mijl ten noorden van de plaats Lee Vining, 7 mijl ten zuiden van de plaats Bridgeport.

De Bodie Road is 13 mijl lang; de eerste 10 mijl daarvan zijn verhard. De laatste 3 mijl bestaat uit een breed, onverhard pad dat op sommige plaatsen behoorlijk washboarded (hobbelig) kan zijn.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
© copyright www.ontdek-amerika.nl
© copyright www.ontdek-amerika.nl
 
OPENINGSTIJDEn

Het park is in principe het hele jaar door geopend. De toegangsweg is echter vaak voor auto’s gesloten, je kan het park tijdens de winter en een groot deel van de lente alleen bereiken met skis of met een snowmobile. Het wordt daarom aangeraden om buiten de zomermaanden vooraf bij de Mono County Sheriff’s Office in Bridgeport informatie in te winnen over de toestand van de weg, en de weersverwachting. Tijdens de zomermaanden is het park open van 08.00 uur tot 18.00 uur, tijdens de overige maanden van 09.00 uur tot 16.00 uur. De openingstijden kunnen zonder voorafgaande aankondiging gewijzigd worden.

 
TOEGANGSPRIJs
De toegangsprijs (informatie 2016) bedraagt $ 7,- per persoon. Voor $ 2,- extra ontvang je een uitgebreid informatieboekje. Bij deze prijs is een eventuele rondleiding door de Standard Mill niet inbegrepen; deze tour kost $ 8,- voor volwassenen en $ 4,- voor kinderen.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARINg

Wij hebben Bodie bezocht in augustus 2004. Bij toeval, het spookstadje zat eigenlijk niet in de door ons geplande route. We waren dan ook niet voorbereid op wat ons te wachten stond, en onze verwachtingen waren niet al te hoog gespannen. We dachten in een uurtje wel klaar te zijn. Maar dat viel dus heel anders uit! Bodie was niet alleen veel groter dan we verwachtten, maar vooral ook veel mooier. De sfeer van het stadje is heel goed bewaard gebleven, géén commerciële eettenten en souvenirwinkeltjes, géén als cowboys verklede mannen die shoot-outs naspelen, nee, gewoon puur en alleen de oude gebouwen en voorwerpen. We vonden het ontzettend mooi om hier rond te lopen, en binnen te kijken door de ramen naar de vervallen interieurs. En in het kleine, maar werkelijk schitterende museum alleen hadden we best al een uur door kunnen brengen. Tijdens ons tweede bezoek, in mei 2010, lag er nog veel sneeuw in de straten van Bodie. Veel plekken waren daardoor slecht toegankelijk, ook de faciliteiten waren zo vroeg in het seizoen nog gesloten.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS

Friends of Bodie
Photo’s Terragalleria
Bodie State Historic Park


Links Contact Disclaimer