Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Canyon X

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Pdf   Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan. Bij de plaats Page in Arizona liggen – op het grondgebied van de Navajo Indianen – een aantal slot canyons die voor toeristen zijn opengesteld. Upper Antelope Canyon en Lower Antelope Canyon worden de laatste jaren heel druk bezocht, maar Canyon X is bij de meeste toeristen nog niet bekend.

Hoe de naam Canyon X is ontstaan is niet precies bekend, er zijn verschillende theoriën in omloop. Een daarvan duidt op het bovenaanzicht van de canyon, die uit verschillende takken bestaat. Als je met een vliegtuigje over de canyon heen vliegt kan je zien dat de delen van de canyon samen min of meer de letter X vormen. 

Het is niet toegestaan om Canyon X zelf te bezoeken, je kan er alleen naartoe met een gids die toestemming heeft om het Navajo grondgebied te betreden. Tot voor kort werden tours naar Canyon X aangeboden door Overland Canyon Tours, maar dit bedrijf bestaat inmiddels niet meer. Waarschijnlijk zal het binnenkort mogelijk zijn om met een gids van Slot Canyon Hummer Adventures Tours naar Canyon X te gaan, nadere informatie over prijzen en de duur van de tour ontbreken op dit moment nog (info januari 2016).

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
de tour

Copyright © www.ontdek-amerika.nlVanuit Page rijd je via Highway 98 naar het zuidoosten, richting Kaibito. Na 16 mijl verlaat je de verharde weg, je gaat nu verder over het grondgebied van de Navajo Indianen via slecht begaanbare onverharde wegen.

Vanaf de parkeerplaats ga je te voet naar de ingang van het eerste deel van Canyon X. Je moet hiervoor afdalen via een enigszins steile en met rotsblokken bezaaide helling, dit zal voor de meeste mensen geen probleem zijn. Al na enkele minuten lopen bereik je de grotachtige ingang van Canyon X. Er valt hier geen licht via de bovenzijde naar binnen, je hebt dan ook even tijd nodig om je ogen aan het donker te laten wennen. Direct voorbij de grot kom je in het bijzonder mooie slot canyon gedeelte uit, de wanden zijn grillig gevormd en bestaan uit een heel donker gesteente, op sommige plekken zijn de wanden maar liefst 45 meter hoog. Wat ook opvalt zijn de vele breuklijnen, en de lange sleuven die van boven naar beneden lopen. De canyon is vrij kort, na ongeveer 100 meter sta je alweer buiten. Tijdens het tweede deel van de tour bezoek je een van de andere takken van Canyon X, dit gedeelte is nog korter (± 50 meter) en ook wat minder indrukwekkend.
 
ONZE ERVARING

Het gebeurt niet vaak dat we met een vervelend gevoel terugkijken op iets dat we in de USA hebben gezien of gedaan. Maar over ons bezoek aan Canyon X kunnen we echt niet positief zijn, de schuld daarvoor ligt geheel bij Overland Canyon Tours. We hebben een lange rij met klachten over deze organisatie. (Update 2016: Overland Canyon Tours bestaat niet meer!)

De informatie die we kregen bij het kantoor in Page was ver onder de maat, de vrouw daar aan de balie kon ons (behalve de prijs en de tijdsduur) niets over de canyon vertellen. Copyright © www.ontdek-amerika.nlWe hebben ons daarom maar gebaseerd op de informatie die op de website van Overland Canyon Tours stond vermeld, we lazen daar dat we – als we voor de fotografietour zouden kiezen – zouden worden vergezeld door een ervaren slotcanyonfotograaf. Dit gaf bij ons de doorslag om voor deze duurdere tour te kiezen, maar helaas, de informatie bleek niet correct te zijn. De gids die ons vergezelde wist helemaal niets van fotografie, en zij was ook duidelijk niet van plan om iets extra’s te bieden, bijvoorbeeld door informatie of tips over de omgeving te geven. Wat ons bijzonder tegenviel was de lengte van de canyon: de twee takken die we hebben bezichtigd waren samen ongeveer 150 meter lang, we hadden hiervoor ongeveer 4½ uur de tijd en dat was dus echt véél te veel. Dat de Chevrolet waarin we naar de canyon zijn gereden oud, smerig en rommelig was zou ons normaal gesproken niet zo veel hebben uitgemaakt. Maar als je dan toch al ontevreden bent, dan ga je je ook aan zoiets ergeren. Wat vervelender was: we kregen slechts één flesje koud water per persoon uitgereikt, en dat is toch echt te weinig voor een zes uur durende tour. Bij Slot Canyon Hummer Adventures kregen we (ongevraagd) zowel voor als na de tour de gelegenheid om van het toilet gebruik te maken. Die gelegenheid kregen wij van Overland Canyon Tours niet, zelfs niet toen we daarom vroegen.
 
Via email hebben we een klacht ingediend, daarop kregen we geen reactie. We hebben vervolgens opnieuw een email gestuurd, in eerste instantie weer zonder resultaat. Geruime tijd later ontvingen we onverwacht toch nog een reactie van de eigenaar van Overland Canyon Tours, waarin hij aangaf dat hij onze klacht zou bekijken en erop terug zou komen. Dat is inmiddels alweer maanden geleden, we hebben niets meer van hem vernomen.

Natuurlijk moeten we ook nog iets over de canyon zelf schrijven: ja, Canyon X is, dankzij de hoge, grillige wanden die uit heel donker gesteente bestaan, erg mooi om te zien. Als we inderdaad – zoals we hadden verwacht – door een deskundige fotograaf zouden zijn begeleid, dan zou dit ongetwijfeld een hele mooie ervaring zijn geweest.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Links Contact Disclaimer