Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
City of Rocks State Park

© copyright hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

City of Rocks State Park bestaat uit een doolhof van kleine vulkanische rotsen, de grootsten daarvan zijn ongeveer 15 meter hoog.

De geologische geschiedenis van het park begon zo’n 35 miljoen jaar geleden, ten tijde van de enorme vulkaanuitbarsting die bekend staat als the Kneeling Nun Tuff Eruption. Ter vergelijking: deze vulkaanuitbarsting is 1.000 keer heftiger geweest dan de eruptie van Mount St. Helens in het jaar 1980. Het huidige City of Rocks State Park bevindt zich op ongeveer 30 kilometer afstand van de plek waar de eruptie plaatsvond. De lava en vulkanische assen waren, op het moment dat ze op deze plek neervielen, nog vloeibaar en bijzonder heet. Tijdens het afkoelingsproces versteenden de vulkanische materialen, daarbij ontstonden veel zogenaamde fractures, dat zijn scheuren in het gesteente. Gedurende de miljoenen jaren na de vulkaanuitbarsting heeft erosie het park gemaakt tot wat het nu is. De fractures hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld: er verzamelde zich regenwater in de scheuren, tijdens de koude winters bevroor dat water en zette daardoor uit, de scheuren werden daardoor langzaam aan steeds groter. Daarnaast bleken de fractures een ideale plek te zijn voor plantengroei, ook hierdoor werden de scheuren steeds groter. Wind- en watererosie zorgde voor de rest.
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
het park bezoeken

J© copyright hanz meulenbroekse rijdt het park aan de zuidzijde binnen, via een korte zijweg aan de rechterzijde kan je naar een uitkijkpunt rijden. Als je rechtdoor gaat kom je eerst bij het Visitor Center, daarna bereik je de rotsformaties. Tussen de rotsen groeien veel kleine bomen, cactussen en andere planten. Je vindt hier kleine dieren zoals konijnen, slangen en hagedissen. Daarnaast komt er ook een rijke verscheidenheid aan vogelsoorten voor, waaronder de bald eagle en de golden eagle.

De rotsen beslaan een oppervlakte van ongeveer 275 hectare, er loopt een weg rondom de rotsen heen. Er zijn geen wandelpaden aanwezig, maar je mag wel overal tussen de rotsen doorlopen en er overheen klimmen. Omdat het park zo klein is, kan je het in twee of drie uur heel goed bekijken. Langs de weg die rondom de rotsen loopt staan veel (deels schaduwrijke) picknicktafels, en er zijn kampeerplaatsen voor zowel tenten als RV’s. Gemiddeld trekt het park ongeveer 50.000 bezoekers per jaar, vooral tijdens de weekenden is het vaak erg druk.

Als je in het park kampeert, kan je op sommige dagen deelnemen aan een bijzondere activiteit. Onder begeleiding van amateur astronomen kan je, met behulp van een telescoop, de sterrenhemel bekijken. Dit deel van de Verenigde Staten is daarvoor bijzonder geschikt. Klik hier voor een overzicht van de dagen waarop de zogenaamde Star Party plaatsvindt

Routebeschrijving
De twee grootste plaatsen in de omgeving van City of Rocks zijn Deming en Silver City.

© copyright hanz meulenbroeksDe plaats Deming ligt aan Interstate 10, zestig mijl ten westen van de stad Las Cruces. Ga ter hoogte van Deming via State Route 180 in noordelijke richting. Na 24 mijl ga je rechtsaf, via State Route 61. De afslag naar het park ligt drie mijl verder.

Vanuit Silver City ga je via State Route 180 eerst in oostelijke en vervolgens in zuidelijke richting. De afslag State Route 61 (linksaf) ligt op 27 mijl afstand van Silver City. Drie mijl verder bereik je de afslag naar het park.
  
Openingstijden
Tijdens de maanden april tot en met oktober zijn de hekken geopend van 07.00 tot 21.00 uur, tijdens de overige maanden kan je het park binnenrijden van 07.00 tot 18.00 uur. Het Visitor Center is geopend van 08.00 tot 17.00 uur.

Toegangsprijs
De toegangsprijs bedraagt $ 5,- voor een auto met inzittenden (info 2016).

 
ONZE ERVARING
City of Rocks is niet ’n park waarvoor je speciaal naar dit deel van New Mexico moet gaan, maar het is wel een heel aardige tussenstop als je toch in deze buurt bent. Lekker een uurtje of twee tussen de rotsen doorlopen, we vonden het een hele leuke ervaring. We zijn op één dag eerst naar Gila Cliff Dwellings National Monument gegaan, en vervolgens naar City of Rocks State Park. Hoewel deze twee parken geen van beiden tot onze favorieten behoren, kijken we wel terug op een dag die ons heel goed is bevallen. Tip: City of Rocks is een echte aanrader als je met kinderen reist.
 
links

City of Rocks State Park
Gila Wilderness.com


Links Contact Disclaimer