Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Coral Pink Sand Dunes State Park

© hanz  meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
     
omschrijving

© hanz  meulenbroeksIn het zuiden van Utah bevindt zich, op een hoogte van 1.800 meter, het duinenveld Coral Pink Sand Dunes, dat sinds 1963 de status van State Park heeft. Het duinenveld is 14 km² groot.

Het zand van het duinenveld bestaat uit korrels die – als gevolg van erosie – zijn losgeraakt van het in Utah veelvuldig voorkomend Navajo Sandstone. In de buurt van het State Park bevinden zich de dicht bij elkaar gelegen Moquith Mountains en de Moccasin Mountains. De harde wind, die kenmerkend is voor dit gebied, zoekt zich een weg door de smalle opening tussen de beide bergketens. Het tunneleffect zorgt ervoor dat de snelheid van de wind wordt versterkt tot het punt waarop zandkorrels omhoog worden gezogen en worden meegevoerd. Dit fenomeen wordt ook wel het Venturi Effect genoemd. Nadat de wind door de smalle tunnel is gegaan en een open vallei bereikt, neemt de kracht ervan flink af. De zandkorrels kunnen niet langer worden vastgehouden, en vallen dus neer. Op deze manier heeft zich, 10 tot 15 duizend jaar geleden, het duinenveld gevormd.

Het gebied kent relatief veel neerslag. Daardoor is er ruimschoots vegetatie aanwezig, zoals de ponderosa pine, duingrassen en veel wilde bloemen die vooral in juni tot bloei komen. In het park leven vooral kleine knaagdieren en veel insecten, waaronder de unieke Coral Pink Tiger Beetle die nergens anders ter wereld voorkomt.

Vanaf de parkeerplaats kan je direct de duinen inlopen. De duinen zijn niet erg hoog, 12 meter ongeveer, maar omdat de zandkorrels erg fijn zijn en je er dus diep in wegzakt, is het nog een flinke klim naar de top. Het grootste deel van het park is vrij toegankelijk, niet alleen voor voetgangers, maar ook voor off-road buggy’s.
 
praktische informatie (info 2016)

Waar
Het park ligt in het uiterste zuiden van de staat Utah, dicht bij de plaats Kanab.
Rijd vanuit Kanab via State Route 89 naar het noorden. Ga na ongeveer 8 mijl linksaf via de Hancock Road. Ruim 9 mijl verder bereik je een t-splitsing, ga hier linksaf. Het park ligt 2,5 mijl verder.
Als je vanuit Zion NP of Bryce NP komt, ga dan via State Route 89 naar het zuiden. Ga 3,5 mijl ten zuiden van Mount Carmel Junction rechtsaf via de Sand Dunes Road. Het park ligt ruim 11 mijl verder.

Openingstijden
Het park is het hele jaar door geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor een auto met inzittenden bedraagt $ 8,- per dag.

Voorzieningen
In het park is een moderne camping met toiletten, douches met warm water, picknicktafels en barbecues. Er is ook een Visitor Center, waar je eenvoudige snacks (chips en crackers) kunt kopen en waar water verkrijgbaar is. Er zijn diverse picknickplaatsen.

 
© hanz  meulenbroeks © hanz  meulenbroeks © hanz  meulenbroeks
 
ONZE ERVARING
Echt mooi vonden we het park niet, de zandduinen hadden – bij daglicht – niet echt iets speciaals te bieden. Maar tijdens zonsondergang bleek het toch heel aardig te zijn om hier rond te lopen, het zand kleurde prachtig okerrood en dat was echt heel mooi om te zien en te fotograferen. Onze tip is dan ook om het park niet overdag te bezoeken, maar tijdens zonsopgang of zonsondergang. Als je met jonge kinderen reist, is dit natuurlijk ook een leuke bestemming.
 
links

Utah State Parks
Utah.com
American SouthWest


 
Links Contact Disclaimer