Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Crack in the Wall

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Lake Havasu is een groot, langgerekt meer dat precies op de grens van de staten Californië en Arizona ligt. Jaarlijks komen er ongeveer 750.000 bezoekers, voornamelijk om te varen en te vissen. De belangrijkste plaats langs het meer is Lake Havasu City, een stad met ruim 52.000 inwoners. Net ten zuiden van de stad ligt het recreatiepark SARA (Special Activity Recreation Area), waar activiteiten zoals motor speedway, rodeo, schieten en boogschieten worden georganiseerd. Ook zijn er in het park diverse mountainbikeroutes en wandelpaden aangelegd. Het park is gratis toegankelijk.

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

In SARA-park ligt een 800 meter lange slot canyon met de naam Crack-in-the-Wall. (Soms wordt de canyon Crack-in-the-Mountain genoemd.) Vanaf de trailhead loop je via een wash door een landschap met lage heuveltjes naar het zuiden toe. De route wordt niet aangegeven, maar als je een van de lager gelegen paden volgt kom je vanzelf op de juiste plek uit.  Na ongeveer een halve mijl lopen zie je een grote cairn, op die plek splitst de route zich. Als je daar rechtdoor blijft lopen, kom je in het slotcanyon-gedeelte uit. Vrijwel direct bereik je een natural slide, een plek waar je over een gladde rotswand ongeveer 3 meter omlaag moet glijden/klimmen. Ter ondersteuning hangt daar een touw. Het mooiste slotcanyon-gedeelte ligt voorbij die slide.

Als je het einde van de slotcanyon bereikt kan je kiezen uit twee opties. Je kan via dezelfde route teruglopen naar de trailhead, je zal dan wel via de slide omhoog moeten klimmen. Je kan er ook voor kiezen om nog 1 mijl via de wash door te lopen, tot aan de oever van Lake Havasu. Vervolgens ga je via een hoger gelegen pad om de canyon heen, je komt dan uit bij de hierboven genoemde cairn.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
Route naar de trailhead
Rijd naar Lake Havasu City, deze stad ligt in het uiterste westen van de staat Arizona aan State Route 95. SARA Park ligt direct ten zuiden van de stad. Er loopt een weg door het park aan, beide uiteinden van die weg komen uit op State Route 95. Ga via de tweede afslag het park in (als je vanuit het zuiden komt is dit dus de eerste afslag). De naam van de weg is Dub Campbell Parkway, de weg wordt ook ooit Sara Parkway genoemd. Parkeer bij de eerste trailhead aan de linkerzijde van de weg. De parkeerplaats is duidelijk als trailhead herkenbaar, maar er staat geen bordje met de naam van de trail bij.
 
onze ervaring

Omdat we vanwege slecht weer onze planning noodgedwongen aan moesten passen, kwam de Crack-in-the-Wall Trail (die alleen op onze reservelijst stond) onverwacht in onze route terecht. Het bleek een leuk alternatief te zijn. Het is zeker geen top-bestemming, maar wel mooi om te gaan bekijken als je er toch in de buurt bent. De slide viel overigens qua moeilijkheidsgraad flink tegen, ik heb het niet aangedurfd om er naar beneden te gaan. Hans wel, alleen hij heeft dus het mooiste deel van de canyon gezien. Omdat het gesteente vanwege het regenachtige weer erg nat en glibberig was, bleek het zelfs voor hem lastig te zijn om weer omhoog te klimmen. Het tweede deel van de trail hebben we overgeslagen omdat ons dat minder interessant leek.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

Go Lake Havasu.com
Desert USA

 

Links Contact Disclaimer