Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Dry Falls en Glen Falls

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Nantahala National Forest is een natuurgebied dat ligt in het westen van de staat North Carolina. Copyright © www.ontdek-amerika.nlIn dit gebied liggen diverse watervallen, twee daarvan zijn Dry Falls en Glen Falls. Beide watervallen liggen dicht bij de plaats Highlands.

Dry Falls
Door Nantahala National Forest stroomt de vrij korte Cullusaja River, in deze rivier komen vier watervallen voor. De bekendste daarvan is de 20 meter hoge Dry Falls, het water valt via een overhangende rotswand naar beneden. De waterval dankt haar naam aan het feit dat je er achterdoor kan lopen zonder dat je nat wordt. Al zal dat in de praktijk niet vaak het geval zijn, vanwege het vele stuifwater zal je meestal wel enigszins nat worden. Alleen op dagen waarop de waterflow heel laag is, zal je daadwerkelijk droog kunnen blijven.
De parkeerplaats ligt direct langs Highway 64, op 3,5 mijl ten noordwesten van de plaats Highlands. Er bevinden zich daar toiletten. Er is een verhard pad aangelegd, je loopt eerst naar een viewing platform toe en je kan daarna nog verder lopen tot aan de waterval zelf. Dit kost hooguit enkele minuten. Het pad gaat voortdurend omlaag, maar is wel heel eenvoudig begaanbaar.

Glen Falls
Glen Falls ligt ten zuidwesten van Highlands. Neem vanuit die plaats NC Highway 106 in zuidelijke richting, volg die weg over een afstand van 1,7 mijl. Ga linksaf bij het bord ‘Glen Falls Scenic Area’, en ga meteen daarna rechts de gravelweg Glen Falls Road in. Deze eenvoudig begaanbare weg eindigt na ongeveer 1 mijl, daar bevindt zich een parkeerplaats.

De waterval bestaat uit drie delen. Vanaf de parkeerplaats loop je via een bospad omlaag, het hoogteverschil tijdens de trail bedraagt ongeveer 130 meter. Het pad is nergens echt steil, maar doordat er veel boomwortels en stenen in de bodem zitten is het oppervlak wel erg ongelijk. Bovendien kan het enorm modderig zijn. Goede schoenen zijn dan ook een must.

Na ongeveer 800 meter bereik je een houten viewing platform, vanwaar je Upper Glen Falls kan zien. Het water valt daar in twee delen ongeveer 21 meter omlaag, in de bovenste trap gaat het water steil omlaag, in de onderste trap stroomt het over een schuin aflopende rotswand nog verder naar beneden. Middle Glen Falls ligt een paar honderd meter verder, ook hier stroomt het water via een schuin aflopende rotswand omlaag. De hoogte van dit deel van de waterval bedraagt 18 meter. Lower Glen Falls is met z’n 4,5 meter minder indrukwekkend. Het water komt hier terecht in een heel klein meertje, er bevindt zich daar ook een smal stukje strand. Als je doorloopt tot aan Lower Glen Falls en vandaar terug naar de parkeerplaats, bedraagt de totale afstand van deze wandeling ongeveer 3 kilometer.
 
onze ervaring

Dry Falls hoort bij de mooiste watervallen die we tijdens onze Deep South reis hebben gezien, het totaalplaatje van de waterval en de ruige komvormige rotswand was schitterend. ’t Was er wel erg druk, de grote parkeerplaats stond bijna helemaal vol. Wij bezochten de waterval in de namiddag, voor fotografie was dat tijdstip helemaal verkeerd. ’t Zou fijn zijn geweest als we hier in de ochtend hadden kunnen zijn, of op een bewolkte dag. Maar ondanks de slechte omstandigheden hebben we wel erg van ons bezoek aan deze waterval genoten, als je van watervallen houdt is een bezoek aan Dry Falls echt een must.

Glen Falls was niet zo mooi als Dry Falls. Maar ook veel minder toeristisch, en dat vonden we juist een pluspunt. Via een modderig pad vol met boomwortels naar een waterval lopen, waarbij je slechts zo nu en dan iemand tegenkomt, bevalt ons nu eenmaal veel beter dan een ‘hike’ in een lange mensen-file via een netjes aangelegd verhard pad. Upper Glen Falls en Middle Glen Falls waren dan weliswaar geen toppers, maar we vonden het zeker wel de moeite van deze leuke wandeling waard. En we hebben ook nog even heerlijk zitten relaxen op het mini-strandje bij Lower Glen Falls. Dus ook hier luidt ons advies: als je van watervallen houdt, neem dan ook Glen Falls in je planning op.
 
links
Romantic Asheville (Dry Falls)
Romantic Asheville (Glen Falls)
 

 
Links Contact Disclaimer