Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Grand Falls

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Grand Falls is een 56 meter hoge waterval in het noorden van de staat Arizona, op ongeveer 30 mijl ten noordoosten van de stad Flagstaff. De waterval is zeer breed, het water valt in diverse trappen naar beneden en komt dan terecht in de Little Colorado River. Wat de waterval heel speciaal maakt is het feit dat tezamen met het water ook veel modder mee stroomt, waardoor het water lichtbruin tot zelfs donkerbruin van kleur wordt. Grand Falls heeft dan ook twee bijnamen, soms wordt de naam Mud Falls gebruikt en nog vaker zie je de naam Chocolate Falls voorbijkomen.

De tijd die geschikt is om de waterval te gaan bekijken is vrij beperkt. Gedurende de maanden maart en april (en soms ook nog tijdens het begin van de maand mei) is de waterstroom op z’n mooist, dankzij het smelten van de sneeuw in de White Mountains. In de overige maanden valt er maar heel weinig water naar beneden, of is de waterval zelfs helemaal droog. In de jaren dat er weinig sneeuw valt is het verschijnsel ook minder indrukwekkend. Als je ongeveer halverwege de middag naar Grand Falls gaat, staat de waterval het beste in het licht. Later in de middag zal de rotswand tegenover de waterval schaduw op het water geven. Klik hier voor een extra grote foto van Grand Falls.

Permit
De waterval ligt op het grondgebied van Navajo Nation, officieel heb je een permit nodig om dat gebied in te gaan. Wij hebben via email bij de betreffende instantie geïnformeerd waar wij een permit zouden moeten halen, maar daarop hebben we geen reactie gekregen. Ook navraag in het plaatsje Cameron leverde geen duidelijkheid op. Wij zijn dan ook zonder permit naar Grand Falls gereden.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Aanrijroute
Ga vanuit Flagstaff via Interstate 40 naar het oosten.
Neem na 15 mijl exit 211, richting Wiwona.
Volg deze weg (CR-510) in noordelijke richting over een afstand van 2,3 mijl
Ga rechtsaf via de Leupp Road, en volg die over een afstand van 20,3 mijl.
Ga dan linksaf via de onverharde Indian Road 6910 (tussen de milemarkers 5 en 6).
Grand Falls ligt ruim 9 mijl verder.

Er zijn twee uitkijkpunten vanwaar je de waterval kan zien. Aan het einde van Indian Road 6910 kom je uit op een parkeerplaats vanwaar je Grand Falls vanaf de zijkant kan zien. Het is mooier om kort voor het einde van de aanrijroute linksaf te gaan via een smal zijpad, je komt dan uit bij een uitkijkpunt vanwaar je de waterval recht voor je ziet. Vanaf daar kan je ook nog (aan de linkerzijde) omlaag klimmen, waardoor je aan de voet van de waterval uitkomt.

Waypoints
Afslag CR-510 =  W35 12.08  N111 24.25
Afslag Leupp Road  =  W35 13.04  N111 26.22
Afslag Indian Road 6910  =  W35 19.10  N111 16.29
Afslag zijpad  =  W35 25.30  N111 11.37
Grand Falls  =  W35 25.39  N111 12.03
 
Toestand van de weg
Soms wordt aangeraden om alleen met een 4W-drive auto van Indian Road 6910 gebruik te maken. Op het moment dat wij daar reden was dat niet nodig, een SUV met high clearance was ruimschoots voldoende. Uiteraard kan de conditie van de weg na sneeuw of regenval slechter zijn. Voor het smalle zijpad is high clearance absoluut noodzakelijk, gezien de korte afstand is het ook mogelijk om dit gedeelte te voet te doen.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Zeker een uur hebben we op onze Walmart stoelen op het uitkijkpunt recht voor de waterval gezeten. Een heerlijk rustmoment tijdens onze drukke vakantie. Geen van beiden hadden we behoefte om af te dalen naar de rivier, we waren dik tevreden met ons mooie plekje hier. Eerlijkheidshalve moeten we wel vermelden dat de hoeveelheid modder in het water wat tegenviel. Op sommige foto’s van Grand Falls is het water helemaal, van links tot rechts, diep donkerbruin van de modder, wij zagen echter alleen maar een lichtbruine modderstroom in delen van de waterval. Maar ook al was het voor ons dus geen pure chocolade, maar slechts melkchocolade, we hebben toch ongelooflijk genoten. Als je in de juiste tijd van het jaar in de omgeving van Flagstaff bent, dan raden we van harte aan om dit prachtige natuurverschijnsel in je planning op te nemen.
 
links

Navajo Nation Park & Recreation
World of Waterfalls

 

Links Contact Disclaimer