Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
The Great Gallery - Horseshoe Canyon (Canyonlands NP)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Pdf Google Maps Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

The Great Gallery is de naam van een van de meest indrukwekkende verzamelingen pictographs (geschilderde rotstekeningen) en petroglyphs (in de rotswand gekraste tekeningen) die ooit in de USA zijn gevonden. De tekeningen staan op een rotswand in Horseshoe Canyon in Canyonlands National Park. Horseshoe Canyon is een apart onderdeel van dit park, het ligt ten westen van de Colorado River, in de San Rafael Desert.

Een rotswand met daarop een groep pictographs en/of petroglyphs, wordt een paneel genoemd. In Horseshoe Canyon zijn meerdere panelen gevonden, The Great Gallery is daarvan veruit de bekendste. Dit paneel is 61 meter breed en 4,6 meter hoog, de laagste tekeningen bevinden zich 5 à 6 meter boven de bodem van de canyon. Je ziet hier 20 levensgrote mensachtige figuren en tal van kleinere figuren, vooral in de kleuren rood, bruin en wit. De meest opvallende figuur is The Holy Ghost.

Behalve de panelen zijn er ook andere archeologische vondsten gedaan, zoals gebruiksvoorwerpen en de restanten van woningen. De oudste menselijke sporen zijn ongeveer 10.000 jaar geleden ontstaan, toen jagers door dit gebied zijn getrokken. Hoe oud de rotstekeningen zijn is niet nauwkeurig vast te stellen, het is vooral de stijl waarin ze zijn geschilderd die enigszins aanduidt wanneer de tekeningen zijn gemaakt. Typerend voor de hier veel voorkomende Barrier Canyon Style zijn de grote, enigszins tapsgewijs gevormde mensachtige figuren zonder armen en benen. Deze stijl werd veel gebruikt door de Archaic People, dat zijn nomaden die zich in de periode van 2.000 jaar voor tot 500 jaar na het begin van onze jaartelling, tijdens het jachtseizoen tijdelijk in Horseshoe Canyon vestigden.

Later hebben ook de Fremont en de Anasazi People in deze omgeving gewoond, ook zij hebben hun sporen achtergelaten, zij het in mindere mate dan de oude jagers. Omstreeks het jaar 1300 hebben zij Horseshoe Canyon weer verlaten. Ook de blanken hebben de canyon op gegeven moment ontdekt, laat in de 19e eeuw was dit een belangrijke schuilplaats voor voortvluchtige outlaws zoals Butch Cassidy. In het begin van de vorige eeuw namen ranchers Horseshoe Canyon in gebruik, dankzij de aanwezigheid van water bleek het een goede plaats te zijn om vee te hoeden.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 
de rit naar de trailhead

Horseshoe Canyon ligt in de San Rafael Desert (in het oosten van de staat Utah), en is alleen bereikbaar via lange, onverharde wegen.
Let op
:
het is niet mogelijk om rechtstreeks vanuit het Island in the Sky District of vanuit The Needles District naar Horseshoe Canyon te rijden! De twee dichtstbijzijnde plaatsen zijn Green River en Hanksville.

Route naar de parkeerplaats
Copyright © www.ontdek-amerika.nlAls je vanuit Hanksville komt, neem dan State Route 24 in noordelijke richting. Na ongeveer 16 mijl ga je rechtsaf, tussen de milemarkers 136 en 137, een onverharde weg op. De afstand van de afslag tot aan de parkeerplaats bedraagt 30 mijl, de route wordt met borden aangegeven. Op de parkeerplaats is een toilet aanwezig.

Als je vanuit Green River komt, rijd dan eerst naar het centrum van deze plaats. Vanaf Main Street ga je Long Street in. Volg deze straat over een afstand van ongeveer 0,3 mijl in zuidelijke richting, daarna maak je een flauwe bocht naar links, je rijdt dan verder via Green River Avenue. Nog eens 0,2 mijl verder ga je rechtsaf, de Airport Road op. Je rijdt nu onder de Interstate door, de weg wordt al snel onverhard. Houd links aan, de juiste weg naar Horseshoe Canyon wordt met een bord aangegeven. Blijf de onverharde weg volgen over een afstand van 42 mijl, en neem dan de zijweg naar links. De parkeerplaats ligt ongeveer 5 mijl verder. De rit van Green River naar Horseshoe Canyon duurt ongeveer 1½ uur.

Bij normale weersomstandigheden zijn de hierboven genoemde onverharde wegen goed begaanbaar, ook voor gewone personenauto’s. High clearance is niet nodig. Bij regen kunnen de wegen echter tijdelijk onbegaanbaar worden, en na dagen met veel wind kan het zijn dat er zandophopingen op de wegen liggen.
Let op:
de verzekering van een huurauto is op onverharde wegen niet geldig, eventuele schade wordt niet vergoed.

De hike naar the Great Gallery
Lengte:  11 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil:  230 meter

Vanaf de parkeerplaats loop je via een geleidelijk dalend rotsachtig pad naar beneden, de canyon in. Tijdens het tweede deel van de afdaling is de ondergrond erg zanderig. Het pad waarover je naar beneden loopt is 2,4 kilometer lang, de afdaling neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Eenmaal op de bodem van de canyon ga je rechtsaf, volg de zanderige wash. Je loopt nu grotendeels over vlak terrein, en de route is zeer eenvoudig te volgen. Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe ondergrond is op veel plaatsen wel erg zanderig, waardoor het lopen zwaar kan zijn. Je kan de meest zanderige gedeeltes vermijden door niet te veel in het midden van de canyon te lopen. Er zijn lange stukken waar je in de zon loopt, maar dankzij de aanwezigheid van veel cottonwood trees kom je ook regelmatig schaduwrijke stukken tegen.

Vanaf het moment dat je de bodem van de canyon bereikt, is het nog ongeveer 3 kilometer lopen tot aan the Great Gallery. Onderweg kan je nog drie andere panelen bekijken, de juiste plekken worden met bordjes aangeduid. Het eerste paneel dat je tegenkomt heet the High Panel, de tekeningen zitten hier hoog op de rotswand aan je linkerzijde. Het tweede paneel, the Horseshoe Shelter, zit daar schuin tegenover op de rotswand aan je rechterzijde. Deze plek is vroeger bewoond geweest, behalve de rotstekeningen zijn hier ook enkele kamers en diverse gebruiksvoorwerpen gevonden. Ongeveer 1 kilometer nadat je de eerste twee panelen bent gepasseerd zie je aan je rechterzijde een overhangende rotswand; aan de onderzijde daarvan kan je het derde paneel bekijken: the Alcove Site. Daarna is het nog eens zo’n 2 kilometer lopen tot je the Great Gallery bereikt.

Bij het eindpunt staat een uit rotsplaten opgebouwd bankje, vanaf dat bankje heb je prima zicht op The Great Gallery. De National Park Service heeft hier twee kleine metalen bakken geplaatst, met daarin een verrekijker, een boekje met archeologische informatie, en een schriftje waarin je je eigen ervaring kan noteren. Je kan tot direct onder de rotswand lopen waarop de tekeningen staan, dus ook zonder verrekijker kan je alle details heel goed waarnemen.
 
ONZE ERVARING

Vooraf twijfelden we of The Great Gallery wel iets voor ons zou zijn, we hebben nu eenmaal niet iets speciaals met rotstekeningen. Maar het gevoel dat we toch echt iets heel indrukwekkends zouden missen als we deze plek over zouden slaan, werd tijdens onze voorbereidingen langzaam aan steeds sterker. Zijn wij even blij dat we daarom tóch besloten om een dag voor The Great Gallery vrij te maken, ons bezoek aan deze plek is een van de hoogtepunten van onze vakantie geworden. Prachtig om naast al het overweldigende natuurschoon ook dit stukje cultuur te ervaren, echt eens iets heel anders en minstens net zo mooi! Overigens is niet alleen The Great Gallery de moeite waard, ook de hike door Horseshoe Canyon is ons prima bevallen. Alleen dat laatste stukje, van de bodem van de canyon terug naar boven, dat was wel even behoorlijk pittig!

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

National Park Service
Utahtrails.com
Climb-Utah.com


Links Contact Disclaimer