Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Lafayette Cemetery

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving
Tijdens de eerste helft van de 19e eeuw ontstond in het zuiden van de staat Louisiana de plaats Lafayette City. Op 5 maart 1832 kreeg de stadsontwikkelaar Benjamin Buisson de opdracht om voor deze nieuwe stad de aanleg van een begraafplaats te plannen. Copyright © www.ontdek-amerika.nlAls locatie werd gekozen voor een plek tussen het Irish District en het Garden District. De inwoners van het Irish District waren arme eerste-generatie-immigranten, hoofdzakelijk afkomstig vanuit Ierland en vanuit Duitsland. Het Garden District was veel welvarender, hier woonden vooral Britse immigranten en Amerikanen die vanuit de noordelijke staten naar Louisiana waren gekomen. Veel van deze mensen hadden hun rijkdom vergaard in de bloeiende katoenhandel.

De begraafplaats werd in 1833 in gebruik genomen. Vanwege de moerassige ondergrond werden de doden vaak niet in gewone graven begraven, maar in bovengrondse tombes. Lafayette Cemetery was niet verbonden aan een bepaalde religie, er werden mensen begraven die tot verschillende geloofsrichtingen behoorden. Ook werd er niet – zoals in die tijd vaak gebruikelijk was – onderscheid gemaakt op grond van iemands ras. De begraafplaats werd door twee kruisende paden in vieren gedeeld. Die paden waren bedoeld voor de begrafenisstoet, en werden oorspronkelijk geplaveid met schelpen. Doordat het terrein omzoomd werd door bomen en er ook veel bloemen tussen de graven stonden, kreeg het een parkachtige uitstraling. De grote tombes op de begraafplaats zijn veelal van rijke families, de minder gefortuneerde mensen kozen vaak voor bijzetting in een wall vault. Dat zijn kleine tombes die samen een lange muur vormen. In totaal zijn er 496 van deze wall vaults op de begraafplaats aanwezig, en ongeveer 1100 grotere tombes. Verder zijn er ook enkele gemeenschapsgraven, bijvoorbeeld voor enkele vrijwillige brandweerorganisaties en het New Orleans Home voor ongeneeslijk zieken. Hoewel Lafayette Cemetery qua oppervlakte vrij klein is zijn er wel veel mensen begraven, naar schatting zijn het ongeveer 7000. Veel van de tombes en graven zijn in de loop der tijd vervallen geraakt, sinds het jaar 1979 is de non-profit organisatie Save Our Cemeteries bezig met restauratiewerkzaamheden.

Op gegeven moment werd Lafayette City geannexeerd door New Orleans, de begraafplaats wordt sindsdien beheerd door het bestuur van deze stad. Het staat nu bekend onder de naam Lafayette Cemetery nr. 1, dit om het te onderscheiden van de op korte afstand gelegen begraafplaats Lafayette Cemetery nr. 2. Incidenteel vinden er nog begrafenissen plaats. Ook is de begraafplaats al diverse malen als decor gebruikt in films, televisieseries of videoclips.
 
praktische informatie

Lafayette Cemetery Nr. 1 ligt in de stad New Orleans, ongeveer 10 blokken ten noorden van de Mississippi River. De afstand van het bekende toeristische centrum van New Orleans (French Quarter) tot aan Lafayette Cemetery bedraagt ruim 2 mijl.

De begraafplaats ligt tussen vier straten in. Aan de oostzijde ligt Washington Avenue, aan de zuidzijde bevindt zich Coliseum Street, ten westen van de begraafplaats ligt Sixth Street, en aan de noordzijde ligt Prytania Street. De begraafplaats heeft geen eigen parkeergelegenheid. Je kan wel in de nabije omgeving parkeren, er staan parkeermeters langs de weg. Houd er daarbij wel rekening mee dat het druk kan zijn, er zullen niet altijd vrije plaatsen beschikbaar zijn.

Je kan de begraafplaats op eigen gelegenheid bezoeken, de toegang is gratis. Het is ook mogelijk om een anderhalf uur durende tour te boeken.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
’t Zal vast niet ieders idee van een mooie vakantiebestemming zijn, een kerkhof bezoeken in de stromende regen. Maar man o man….. wat hebben wij intens genoten van ons bezoek aan Lafayette Cemetery!! We hebben geruime tijd daar rondgelopen, via de smalle straatjes met aan weerszijden de oude en vaak deels vervallen graftombes. We hebben vaker kerkhoven bezocht, vooral Mount Hope Cemetery in de staat New York heeft ook veel indruk op ons gemaakt. De sfeer van deze beide begraafplaatsen is wel heel anders, op Mount Hope Cemetery is alles veel beter onderhouden en tref je veel prachtige beelden aan. Lafayette Cemetery was veel meer spooky, het gaf ons het gevoel dat we jaren terug in de tijd waren gegaan. Als je van dit soort bestemmingen houdt, dan is een bezoek aan Lafayette Cemetery een absolute must. En dan maar hopen dat je dat, net zoals wij, op een regenachtige dag kan doen!
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS

Save Our Cemeteries
Free Tours by Foot

 

 
Links Contact Disclaimer