Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Leslie Gulch (Owyhee Canyonlands)

©  copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Owyhee River
Owyhee River is een 557 kilometer lange rivier die begint in het noorden van de staat Nevada en die via het Owyhee Plateau verder stroomt door de staten Idaho en Oregon. Daar mondt de rivier uit in Snake River. In het stroomgebied van Owyhee River en de zijrivieren hebben zich veel diepe canyons gevormd, deels in Idaho en deels in Oregon. In 1984 werd een 193 kilometer lang gedeelte van de rivier tot beschermd gebied verklaard.

©  copyright www.ontdek-amerika.nlIdaho
In 2009 werd de beschermde status uitgebreid naar het stroomgebied in de staat Idaho, dit gebied staat bekend onder de naam Owyhee River Wilderness. De wilderness area is zeer ontoegankelijk, de weinige wegen die er lopen zijn onverhard en alleen maar begaanbaar (bij goede weersomstandigheden) met vierwielaangedreven auto’s. Er zijn geen trails, kampeerplaatsen of andere voorzieningen. De Owyhee River Wilderness wordt beheer door het Bureau of Land Management.

Oregon
In de staat Oregon staat het stroomgebied van de rivier bekend onder de naam Owyhee Canyonlands. Het bestaat uit verschillende delen, sommige daarvan zijn redelijk eenvoudig bereikbaar. We beschrijven hier slechts één deel van de Owyhee Canyonlands, een canyon met de naam Leslie Gulch.

Leslie Gulch
Owyhee Lake is een kunstmatig meer, dat is ontstaan nadat in het jaar 1932 een dam in Owyhee River werd gebouwd. Leslie Gulch ligt aan de oostzijde van dat meer, deze kloof is vernoemd naar de boer Hiram E. Leslie die hier in 1882 door de bliksem werd gedood. Leslie Gulch wordt omsloten door rotsformaties die bestaan uit tuff, dat is een steensoort die ontstaat op plaatsen waar as en puin die als gevolg van vulkanische erupties de atmosfeer in zijn geschoten, is neergedaald. De vulkanische explosies die hebben geleid tot de vorming van het rotslandschap rondom Leslie Gulch, hebben ruim 15 miljoen jaar geleden plaatsgevonden. Het landschap bestaat nu deels uit kale, steile hellingen, en deels uit kleurrijke rotstorens die door erosie een honingraatpatroon hebben gekregen. Tussen de rotsen door groeien veel struiken en planten, enkele van de plantensoorten komen vrijwel nergens anders voor. Het door de BLM beheerde gebied bestaat uit Leslie Gulch en diverse zijcanyons.

Oorspronkelijk leefden er veel bighorn sheep in Leslie Gulch. Zij verdwenen nadat er zich pioniers in dit gebied vestigden, deels omdat er op hen werd gejaagd en deels omdat de door de pioniers meegebrachte gedomesticeerde schapen ziektes verspreiden. ©  copyright www.ontdek-amerika.nlIn 1965 werd door de BLM een kudde van 17 bighorn sheep naar Leslie Gulch gebracht. De kudde heeft zich sindsdien sterk uitgebreid, er leven nu ongeveer 200 bighorn sheep in Leslie Gulch. Vooral in de vroege ochtend en de late avond heb je kans op deze dieren hier tegen te komen. Andere diersoorten die hier voorkomen zijn coyotes, bobcats, vleermuizen en vooral ook veel reptielen en vogels.

Leslie Gulch Road en zijcanyons
Door de kloof loopt een 7,5 mijl lange gravelweg. Bij goede weersomstandigheden kunnen alle voertuigen van deze weg gebruik maken.

Ruim 2 mijl nadat je Leslie Gulch bent ingereden, bereik je eerst (aan de linkerzijde van de weg) Upper Leslie Gulch. Je kan deze zijcanyon te voet ingaan, er loopt een pad met een lengte van 2,2 mijl de kloof in. Eventueel kan je daarna nog ongeveer een halve mijl verder lopen via een kleine slot canyon. Daarna ga je via dezelfde weg weer terug.

Direct voorbij Upper Leslie Gulch bereik je het begin van Dago Gulch (aan de linkerzijde van de weg). Vroeger liep er een weg door Dago Gulch. Je kan deze weg nog een klein stukje inrijden, tot aan een hek waar je kan parkeren. Vervolgens ga je te voet verder. Volg de oude weg over een afstand van 0,8 mijl, en ga vervolgens via dezelfde route terug. Aan een zijde van de kloof zie je diverse mooie spires (rotstorens), de andere zijde bestaat uit een gladde steile helling met zeer kleurrijke vulkanische assen.

©  copyright www.ontdek-amerika.nlDe derde (en meest bekende) zijcanyon heet Juniper Gulch. Deze kloof bevindt zich aan de rechterzijde van de weg, je bereikt de duidelijk aangegeven trailhead na 3,7 mijl. Je loopt via een zanderige wash de kloof in. Op gegeven moment lijkt het of je niet verder kan, doordat een rotsblok tussen de wanden ineengeklemd zit. Het is echter wel mogelijk om daar onderdoor te gaan. Omdat je – als je je beneden in de kloof bevindt – geen goed zicht hebt op de omgeving, is het beter om aan de linkerzijde omhoog te klimmen. Dit is mogelijk net vóór, en ook net na dat rotsblok. Eenmaal boven heb je een werkelijk schitterend zicht op het prachtige landschap. Er loopt een zanderig pad dat je nog een paar honderd meter kan volgen. Ga daarna via dezelfde route weer terug.

De vierde zijcanyon is Timber Gulch. Er loopt hier geen officiële trail, het begin van de kloof wordt dan ook niet aangeduid.

Kort voor het einde van de weg ligt de primitieve Slocum Creek Campground, er is een pit toilet en er zijn overdekte picknicktafels. Je kan hier gratis kamperen, reserveren is niet nodig. Direct voorbij de camping eindigt de weg bij Owyhee Reservoir, waar zich een boothelling bevindt.

Aanrijroute
Leslie Gulch ligt in het uiterste oosten van de staat Oregon. De aanrijroute begint in Idaho, bij de stad Marsing (nabij Boise).

Rijd vanuit Marsing via Main Street naar het westen, en ga na ongeveer 2 mijl linksaf via US Highway 95. Volg deze weg 19 mijl in zuidelijke richting, en ga nabij milemarker 5 rechtsaf. De afslag wordt met een bord aangegeven. Rijd nu via de McBride Creek Road de staat Oregon in, na ongeveer 8,5 mijl bereik je een T-splitsing. Ga daar linksaf, richting Succor Creek. Na 1,8 mijl ga je opnieuw linksaf, de Leslie Gulch Road op. Ongeveer 7 mijl verder rijd je vanzelf Leslie Gulch in. Nog eens 7,5 mijl verder eindigt de weg bij Owyhee Reservoir.

Vanaf het moment dat je US Highway 95 verlaat is de route onverhard. Bij goede weersomstandigheden zijn de wegen voor alle voertuigen begaanbaar. Delen van de route kunnen washboarded zijn. Na regen of sneeuw kan de conditie van de wegen slechter zijn, en heb je mogelijk een auto met vierwielaandrijving nodig.  

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!
 
©  copyright www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Het was geweldig! Leslie Gulch was een van de hoogtepunten van onze 2016-reis. De lange aanrijroute nam wel flink wat tijd in beslag, maar het was die moeite dubbel en dwars waard. Het moment waarop we de kloof voor ons zagen verschijnen was prachtig, vooral de vele kleuren in de rotswanden vonden we erg mooi om te zien. Uiteraard zijn we tot helemaal naar het einde van Leslie Gulch gereden, we hebben daar genoten van het zicht op Owyhee River en de rotswanden daarlangs. We hebben de Juniper Gulch Trail gelopen, en een deel van de Dago Gulch Trail. Vooral de Juniper Gulch Trail was een topper. De Dago Gulch Trail beviel ons aanmerkelijk minder goed, al maakte de terugweg – met onze blik weer richting Leslie Gulch – dat weer grotendeels goed. We zouden graag ook de Upper Leslie Gulch Trail hebben gelopen maar helaas, het was zo ontzettend warm dat we daarvan toch maar hebben afgezien.
 
links

Wildowyhee.org
Bureau of Landmanagement (PDF-file)

 

Links Contact Disclaimer