Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Monarch Cave

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Native Americans die vroeger leefden in het Four Corners gebied in het zuidwesten van de USA worden vaak Ancestral Puebloans of Anasazi genoemd. De bloeitijd van deze cultuur viel in de periode 100 tot 1600. De Anasazi bouwden hun woningen vaak in hoge, overhangende rotswanden; dit soort rotswoningen wordt aangeduid met de verzamelnaam Cliff Dwellings. In het zuidwesten van Amerika bestaan nog veel van deze cliff dwellings, soms zijn ze nog in goede staat, soms zijn ze ook zeer ver vervallen. De bekendste cliff dwellings zijn te vinden in Mesa Verde National Park in de staat Colorado.

Cedar Mesa is de naam van een plateau in het zuidoosten van de staat Utah, en ook daar vind je nog veel cliff dwellings. Een daarvan is de kleine Monarch Cave Ruin aan de Comb Ridge. De ruïne ligt in een grote alcove aan het einde van een box canyon (dat is een canyon die aan één kant door een rotswand wordt afgesloten). De muren die naar de canyon zijn gericht, staan nog deels overeind. Op het moment dat je er naar toe loopt, lijkt het dan ook of de Cliff Dwelling zich nog in heel goede staat bevindt. Als je dichterbij komt zie je echter dat de achterliggende muren grotendeels vervallen zijn. Rondom de ruïne tref je petroglyphs aan in de kleuren roodbruin, wit, geel en zelfs groen. Het meest bijzondere is de kitchen area, met de metate als belangrijkste blikvanger. Een metate is een steen waar graan op werd gelegd, dat vervolgens met een kleinere steen (een mano) werd fijngemalen. In het jaar 1892 werd Monarch Cave bezocht door mensen van The Illustrated America Exploring Expedition, zij hebben de inscriptie “Monarch’s Cave 1892” op de rotswand achtergelaten. Er bestaat nog een foto van de ruïne die destijds door hen is gemaakt.
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
praktische informatie

Permit
De toegang is gratis, je hebt geen permit nodig.

Aanrijroute
© copyright  www.ontdek-amerika.nlDe Butler Wash Road is een 21 mijl lange onverharde weg waarvan het noordelijke uiteinde uitkomt op State Route 95, en het zuidelijke uiteinde op State Route 163. Bij goede weersomstandigheden is de weg begaanbaar voor alle voertuigen. De weg loopt pal langs de heuvelrug Comb Ridge af, in dit gebied bevinden zich diverse Cliff Dwellings.

Als je vanuit de plaats Blanding komt, ga dan 4 mijl naar het zuiden via State Route 191. Op de splitsing met State Route 95 ga je rechtsaf, in westelijke richting. Volg State 95 over een afstand van ongeveer 9 mijl, de afslag naar de Butler Wash Road bevindt zich dicht bij milemarker 112.
Via de Butler Wash Road (wegnummer 230) rijd je naar het zuiden. Na 0,3 mijl kom je bij een splitsing, houd hier rechts aan. Na 11,2 mijl kom je opnieuw bij een splitsing, ook hier ga je rechtsaf. Nog eens 2,7 mijl verder bereik je een korte, smalle zijweg, ga hier rechtsaf. (Let op: er liggen twee korte zijwegen heel dicht bij elkaar, neem daarvan de eerste). Parkeer de auto op de kleine parkeerplaats aan het einde van deze zijweg. Waypoint trailhead:  N37° 21' 31", W109° 37' 51"

De hike
Lengte:  1,2 km heen en 1,2 km terug
Vanaf de parkeerplaats loop je door een gebied met veel struiken en bomen in westelijke richting. Daal af in de droogstaande kreek Butler Wash en klim aan de andere kant weer omhoog. Volg daarna een duidelijk, makkelijk begaanbaar pad tot je de ruïne halverwege in de rotswand boven je ziet. Je kan hier vrij eenvoudig omhoog klimmen, daarna loop je via een schuine rotswand naar de ruïne toe (dit gedeelte is mogelijk wat lastig voor mensen met hoogtevrees). Waypoint Monarch Cave N37° 21' 30", W109° 38' 34"

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Afgaande op de beschrijvingen die we op internet hadden gevonden dachten we dat het heel eenvoudig zou zijn om het pad naar Monarch Cave te vinden. In de praktijk bleek dat tegen te vallen. Aan de Butler Wash Road liggen twee korte zijwegen heel dicht bij elkaar, wij hebben de meest zuidelijke van die twee gekozen maar waarschijnlijk zou het beter zijn geweest als we de meest noordelijke hadden genomen. We kwamen uit op een rotsplateau aan het begin van de canyon, maar daar zaten we verkeerd. Na enig zoek- en klimwerk vonden we het pad uiteindelijk toch, het bleek (als we richting Comb Ridge keken) een stuk verderop rechts van ons te liggen.

We waren blij dat we – ondanks de wat lastige start – toch hebben doorgezet. Want Monarch Cave is ons zeer goed bevallen, vooral de vele details die hier te zien waren vonden we erg mooi. Zoals de overgebleven stukken hout en restanten van het plafond, waardoor de constructie van het vervallen bouwwerk nog goed zichtbaar waren. En de metate en vele potscherven in de kitchen area. Ook de gekleurde petroglyphs waren heel apart.
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
links
American SouthWest
 

Links Contact Disclaimer
j