Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
North Umpqua Scenic Byway

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In de staat Oregon komen zeer veel watervallen voor. De bekendste watervallen liggen in de Columbia River Gorge. Ook nabij de North Umpqua Highway (State Route 138) kan je diverse mooie watervallen zien. Hieronder beschrijven we alleen de vijf watervallen die wij in 2013 zelf hebben bezocht. Het totale aantal watervallen in deze regio is veel groter, dicht bij de weg liggen bijvoorbeeld ook nog Susan Falls, Fall Creek Falls, Whitehorse Falls en Clearwater Falls. Voor een uitgebreid overzicht kan je terecht op de site van Waterfalls NorthWest (zie de link onderaan deze pagina).

 
route

In het zuidwesten van Oregon ligt de plaats Roseburg (bereikbaar via Interstate 5). Vanuit deze plaats loopt State Route 138 naar het oosten, het eerste deel van de weg heet NE Diamond Lake Boulevard, daarna verandert de naam naar North Umpqua Highway, en de laatste 14 mijlen wordt de weg East Diamond Lake Highway genoemd. De totale route is ruim 100 mijl lang, State Route 138 eindigt op een t-splitsing met Highway 97. Tijdens een groot deel van de route rijdt je langs de North Umpqua River. We beschrijven de weg hier van west naar oost. Onderweg kom je langs de volgende punten (de afstanden zijn bij benadering, gerekend vanaf Roseburg):

19 mijl : het plaatsje Glide (afslag Little River Road)
28 mijl : Susan Creek Falls
32 mijl : Fall Creek Falls
59 mijl : Toketee Falls
61 mijl : Watson Falls
66 mijl : Whitehorse Falls
70 mijl : Clearwater Falls
73 mijl : afslag naar Lemolo Lake
81 mijl : Diamond Lake
89 mijl : afslag naar de North Entrance van Crater Lake National Park
103 mijl : einde van de weg, bij Highway 97
 
de watervallen

Shadow Falls
© copyright  www.ontdek-amerika.nlAanrijroute:
Ga in de plaats Glide rechtsaf, via de Little River Road. Volg deze weg over een afstand van 6,5 mijl in zuidelijke richting, en ga dan rechtsaf via de Cavitt Creek Road. Blijf deze weg in westelijke richting volgen. De eerste 3 mijlen zijn verhard, verder bestaat het wegoppervlak uit gravel. De weg is eenvoudig begaanbaar, maar wel erg smal en bochtig. Houd daarom rekening met een lage gemiddelde snelheid. Na 11,5 mijl (gerekend vanaf het begin van de Cavitt Creek Road) bereik je de parkeerplaats. Die ligt aan de rechterkant van de weg, en wordt duidelijk aangegeven. Er is een pit toilet aanwezig.

Hike: Via een geleidelijk dalend pad loop je door het bos heen, de afstand tot aan de waterval bedraagt ongeveer 1 mijl (enkele afstand). De route is eenvoudig te volgen. Op gegeven moment zie je de waterval rechts van je liggen, het pad gaat dan eerst nog een stuk verder van de waterval vandaan en daarna via een switchback weer terug. Het pad eindigt bij een hek, vanaf dat punt kan je de waterval voor je zien liggen.

De waterval: Cavitt Creek stroomt hier door een smalle kloof, het water valt in een soort van kurketrekkervorm door de rotsspleet heen. De waterval kan het beste worden gefotografeerd in de ochtend (tot pm 12.00 uur) of namiddag (na pm 15.30 uur).

Onze ervaring:  We hadden gelezen dat Shadow Falls vrijwel altijd in de schaduw zou staan. Maar helaas bleek, toen wij er rond 2 uur ‘s middags arriveerden, de zon toch op het bovenste deel van de waterval te schijnen. Daardoor was het vrijwel onmogelijk om de waterval goed te kunnen fotograferen. We kunnen hier dan ook alleen het onderste gedeelte van de waterval laten zien. Verder zijn we zeer positief over deze ervaring, want Shadow Falls is echt bijzonder mooi. De waterval ligt best wel afgelegen, we verwachten dan ook niet dat veel mensen ons hier zullen gaan volgen. Maar als je juist een voorkeur hebt voor dit soort onbekende bestemmingen, dan is Shadow Falls zeker een aanrader.


© copyright  www.ontdek-amerika.nlToketee Falls
Aanrijroute:
Toketee Falls ligt ongeveer een halve mijl ten noorden van de North Umpqua Highway. De afslag ligt tussen milemarkers 58 en 59, en wordt duidelijk met een bord aangegeven. Houd op de splitsing links aan, de weg eindigt bij een ruime parkeerplaats waar een pit toilet aanwezig is.

Hike: De wandeling naar de waterval is ongeveer 0,3 mijl (550 meter) lang. Er zijn hoogteverschillen, maar dankzij aangelegde traptreden is de wandeling nergens moeilijk. De trail eindigt bij een metalen platform.

De waterval: Toketee Falls bestaat uit twee delen. Eerst valt het water 8,5 meter naar beneden, en komt terecht in een alcove die in de basalten rotsformatie is uitgeslepen. Van daaruit valt het water nog eens 26 meter verder omlaag. Onderaan ligt een grote waterpoel.
Het viewpoint is vrij hoog gelegen, het is niet mogelijk om naar de voet van de waterval af te dalen. Je kan de waterval het beste in de vroege ochtend fotograferen, of kort voor zonsondergang.

Onze ervaring:  Toketee Falls was, samen met de hieronder genoemde Lemolo Falls, de voornaamste reden dat we de lange rit over de North Umpqua Highway zijn aangegaan. Onze hoge verwachtingen werden helemaal waargemaakt, van de vele watervallen die we tijdens onze 2013-reis hebben gezien was Toketee Falls een van de allermooiste. Dit is een absolute must voor liefhebbers van watervallen!

Watson Falls
Aanrijroute: Watson Falls ligt aan de zuidzijde van de North Umqua Highway. De afslag ligt tussen de milemarkers 60 en 61, en wordt duidelijk aangegeven. Je bereikt de parkeerplaats al na een paar honderd meter. Er is een pit toilet aanwezig.

Hike: Vanaf de parkeerplaats loop je via een licht stijgend wandelpad terug in de richting van de zijweg. Steek de weg over, het pad gaat verder aan de overzijde. Ook daar blijft het pad vrijwel voortdurend stijgen, het is wel overal makkelijk begaanbaar. Je ziet de waterval al even voordat je het einde van het pad bereikt, als je via een houten brug een kreekje oversteekt. Het wandelpad is 0,3 mijl (550 meter) lang.

De waterval: Watson Falls is smal maar wel heel hoog: 89 meter om precies te zijn. © copyright  www.ontdek-amerika.nlHet is daarmee een van de hoogste watervallen van Oregon. De directe omgeving is dicht begroeid, daarom is het moeilijk om Watson Falls in z’n geheel te fotograferen.

Onze ervaring: De waterval zelf behoort niet tot onze favorieten, maar de trail er naar toe wel! Het kreekje naast het wandelpad is ontzettend mooi, met de vele kleine stroomversnellingen en de met groene mossen begroeide rotsblokken er in. En bij de parkeerplaats kan je heerlijk picknicken, direct naast het water.

Lemolo Falls
Aanrijroute: Ga dicht bij milemarker 73 linksaf via de verharde Forest Road 2610, er staat een bord waarop Lemolo Lake wordt aangegeven. Na 4,25 mijl ga je linksaf via de onverharde Thorn Prairie Road (FR 3401). Er staat een bord met de naam van deze weg, maar dat bord zie je pas nadat je linksaf bent gegaan. Na minder dan een halve mijl kan je rechtsaf via de Lemolo Falls Road, deze weg wordt aangeduid met een klein bordje waarop het wegnummer 800 staat. Volg deze weg over een afstand van 1,6 mijl, en ga dan opnieuw rechtsaf. Hier staan twee bordjes, waarop wegnummer 840 en Lemolo Falls worden aangeduid. Deze weg is heel erg smal, in het geval van een tegenligger zal een van beiden achteruit moeten rijden. Na 0,25 mijl kan je niet meer verder rijden, de weg is daar voor autoverkeer afgesloten. Aan de rechterzijde bevindt zich een ruime open plek waar je de auto kan parkeren.
Waypoint afslag Thorn Prairie Road =  N43 18 50.2  W122 12 10.8
Waypoint afslag Lemolo Falls Road =  N43 19 07.2 W122 12 32.1
Waypoint afslag smalle weg = N43 20 15.5 W122 13 29.9

Hike: Ga te voet verder via de smalle weg, je loopt hier geleidelijk omlaag. Na ongeveer 1/3 mijl houd je rechts aan, hier staat een bordje waarop de juiste richting wordt aangegeven. Een klein stukje verder ga je linksaf, ook hier staat een bordje. Je begint nu aan een smalle en behoorlijk steile afdaling. De waterval ligt dan op korte afstand rechts van je, maar je loopt in eerste instantie van de waterval vandaan en daarna met een grote bocht er weer naar toe. © copyright  www.ontdek-amerika.nlDe totale afstand van de parkeerplaats tot aan de waterval is ongeveer 1 mijl (1,6 kilometer). Als je het einde van het wandelpad bereikt, kan je via de schuin aflopende oever van de rivier nog een stukje naar beneden klimmen.
Waypoint rechtsaf: N43 20 42.4 W122 13 20.9
Waypoint waterval:  N43 20 49.3 W122 13.15.5

De waterval: De 50 meter hoge Lemolo Falls is een zeer krachtige waterval. Dankzij de aanwezigheid van de Lemolo Lake Dam, stroomopwaarts, is de waterstroom gedurende het gehele jaar door vrijwel gelijk. Door de kracht van het water ontstaat er veel spray, je kan de waterval daarom niet van dichtbij fotograferen. Gedurende een groot deel van de dag staat de zon op het water, je kan daarom het beste heel vroeg gaan (voor 8 uur ’s ochtends) of juist wat later in de namiddag.

Onze ervaring: De aanrijroute was makkelijker dan we vooraf hadden verwacht, alleen konden we het laatste stuk niet rijden omdat er een boomstam midden over het smalle pad lag. Dat was geen probleem, we zijn gewoon te voet verder gegaan. De hike was qua natuurschoon niet bijzonder (de hike naar de hierboven genoemde Watson Falls was aanmerkelijk mooier). Maar de waterval zelf….. wauw……. wat was die indrukwekkend! De brede waterstroom in het midden, met de smallere stroompjes ernaast. De rivier op  de voorgrond, het vele groen er omheen. We hebben ongelooflijk staan te genieten daar.

© copyright  www.ontdek-amerika.nlOpmerkingen: Lemolo Falls is niet altijd bereikbaar. Als er sneeuw ligt (en dat kan tot laat in de lente het geval zijn) dan zijn zowel de aanrijroute als het wandelpad onbegaanbaar. Als het droog is, dan is de aanrijroute heel eenvoudig. Maar houd er wel rekening mee dat het laatste gedeelte zo smal is, dat de takken de zijkanten van de auto zullen raken. Soms worden in deze omgeving beren of poema’s gezien, informeer vooraf (bijvoorbeeld bij het Lemolo Lake Resort) of het veilig is om naar de waterval toe te gaan.

Warm Spring Falls
Aanrijroute: Ga dicht bij milemarker 73 linksaf via de verharde Forest Road 2610, er staat een bord waarop Lemolo Lake wordt aangegeven. Volg de weg over een afstand van ruim 5 mijl. Je steekt de Lemolo Dam over, direct daarna ga je linksaf (Road 600). Na 3,2 mijl bereik je een t-splitsing, ga hier linksaf. Je rijdt nu over een eenvoudig begaanbare gravelweg (Road 680). Na 1,7 mijl kom je bij de parkeerplaats, die wordt duidelijk met een bord aangegeven.

Hike:  De wandeling naar Warm Spring Falls is heel eenvoudig. Het begin van de trail wordt met een bord aangegeven, je loopt meteen het bos in. Blijf gewoon steeds hetzelfde pad volgen, je bereikt Warm Springs Falls na iets minder dan een halve mijl lopen. Er zijn onderweg wat geleidelijke hoogteverschillen.
Waypoint linksaf Road 600:  N43 19 29.1 W122 11 42.0
Waypoint linksaf Road 680:  N43 21 36.4 W122 13 11.0
Waypoint parkeerplaats:  N43 21 30.3 W122 14 25.4

De waterval:  De trail eindigt bij een platform dat ongeveer op dezelfde hoogte ligt als de bovenzijde van de waterval. Je ziet dus hoe het water aan komt stromen, de poel waarin het water terechtkomt ligt 18 meter beneden je. Warm Spring Falls is naar verhouding vrij breed. Overdag en ’s avonds staat de waterval in de zon, je kan hier dus het beste in de vroege ochtend naar toe gaan.

Onze ervaring:  Alleen voor Warm Spring Falls zouden we niet naar zo’n ver weg gelegen plek zijn gegaan. Maar nu we er toch in de buurt waren, wilden we er toch wel graag even naar toe. Zoals we al verwachtten was het een mooie waterval, maar wel minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld Lemolo Falls en Toketee Falls.
 
accommodaTIE
Als je fotografie belangrijk vindt is een goede planning noodzakelijk, je wilt dan de belangrijkste watervallen immers in de vroege ochtend of in de late namiddag bezoeken. Vanwege het beperkte aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is dit niet eenvoudig. Wij hebben overnacht in het Lemolo Lake Resort, midden in het bos en direct naast Lemolo Lake. Dankzij de gunstige locatie konden we de twee belangrijkste watervallen op het juiste tijdstip zien (Lemolo Falls in de late namiddag, en Toketee Falls in de vroege ochtend). Onze kamer was schoon, maar wel heel eenvoudig ingericht en behoorlijk duur. Er zijn nog enkele andere overnachtingsmogelijkheden langs de North Umpqua River Highway: het Diamond Lake Resort, cabins van Umpqua’s Last Resort, het Dogwood Motel, en de bijzondere dure Steamboat Inn.
 
links

Waterfalls NorthWest
Oregon.com
Majestic Oregon 

 


Links Contact Disclaimer