Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate

Old Sheldon Church Ruins

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Binnen elke parochie staat een centraal kerkgebouw, de parish church. Als die parish church niet voor alle parochianen makkelijk bereikbaar is wordt soms binnen dezelfde parochie een extra kerkgebouw geplaatst, zo’n extra kerkgebouw wordt dan een chapel of ease genoemd. Omstreeks het jaar 1740 nam William Bull, de eigenaar van de Newberry Plantation, het initiatief om nabij zijn plantage zo’n chapel of ease te laten bouwen. De bouw startte in het jaar 1745 en duurde 8 jaar.Copyright © www.ontdek-amerika.nl De officiële naam van de kerk was Prince William’s Parish Church. Maar vaak werd het ook Sheldon Church genoemd, als eerbetoon aan de voorouders van William Bull die afkomstig waren uit Sheldon, Engeland.

Waarschijnlijk was dit het eerste bouwwerk in Amerika dat werd ontworpen in de stijl van de Griekse tempels. De gehanteerde bouwstijl was onderdeel van de Dorische Orde, een bekende bouworde uit de Griekse oudheid. Zo had de kerk een elegant portiek waarboven een pronton was aangebracht, dat is de driehoekige afwerking van een gevel die vaak werd toegepast om een ingang van een gebouw te benadrukken. Het fronton was rijk versierd met ornamenten. In de wanden van de kerk waren 1 meter dikke kolommen verwerkt, met daar tussenin grote, half ronde ramen. Achter het altaar bevond zich een raam in Venetiaanse stijl. In de architectuur wordt zo’n raam een Palladian Window genoemd, het bestond uit één groot raam met twee kleinere ramen aan weerszijden daarvan.

Op 4 juli 1776 ondertekenden de vertegenwoordigers van 12 Amerikaanse kolonies de Declaration of Independence, ze verklaarden zich daarmee onafhankelijk van de Britse monarchie. Dit leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, die duurde tot het jaar 1883. Tijdens deze oorlog werd de kerk grotendeels verwoest, het werd in 1779 door Britse troepen in brand gestoken. Pas een kleine 50 jaar later werd de kerk op dezelfde plek herbouwd, er werd daarbij gebruik gemaakt van de muren die nog overeind waren gebleven.

Van 1861 tot 1865 woedde de Amerikaanse Burgeroorlog. Lange tijd heeft men aangenomen dat de troepen van Generaal Sherman de kerk in 1865 opnieuw hebben verbrand. Historici hebben echter een brief uit het jaar 1866 gevonden waarin dit wordt weersproken. In die brief staat beschreven dat de kerk niet was verbrand, maar dat lokale bewoners de binnenzijde zouden hebben gesloopt omdat ze materialen nodig hadden om hun eigen door brand verwoeste huizen weer op te kunnen bouwen.

De ruïne bevindt zich op privéterrein, de eigenaar is St. Helena’s Church uit de plaats Beaufort. Het terrein is gratis toegankelijk. Er is een ruime parkeerplaats, maar er zijn geen faciliteiten aanwezig. Behalve de ruïne zelf kan je ook diverse oude graven bekijken. Een van die graven is van de oprichter William Bull, zijn laatste rustplaats bevindt zich midden in de ruïne. Rondom de ruïne staan veel prachtige eikenbomen, mede daardoor is de Old Sheldon Church tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid onder fotografen.

Aanrijroute
Old Sheldon Church Ruins ligt ongeveer halverwege tussen de steden Charleston (South Carolina) en Savannah (Georgia), aan een zijweg van US Highway 17. De afstand vanuit Charleston bedraagt ongeveer 57 mijl, ga rechtsaf via Bull Point Drive/Old Sheldon Church Road. De parkeerplaats ligt 1,6 mijl verder. Als je vanuit Savannah komt, neem dan Interstate 95 in noordelijke richting, en ga rechtsaf bij exit 33. Ga verder via US Highway 17 North. Volg die weg over een afstand van ruim 3 mijl, ga vervolgens linksaf via State Road S-7-48. Na 2,5 mijl voegt deze weg zich samen met de Old Sheldon Church Road, de parkeerplaats ligt 1 mijl verder.
 
onze ervaring
Ongetwijfeld rijden er elke dag heel wat toeristen de route tussen de populaire steden Charleston en Savannah. En heel wat van hen zullen níet die kleine omweg naar Old Sheldon Church Ruïns nemen. Dom….. want dan missen ze iets prachtigs. Wij zijn in elk geval ontzettend blij dat we wel even rechtsaf zijn gegaan. Natuurlijk kan ik proberen om hier met tekst aan te geven hoe mooi het was, maar ik denk dat de foto’s dat veel beter uit kunnen drukken. Dat is de beste manier om duidelijk te maken waarom wij een bezoek aan deze plek absoluut aanraden.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Sciway Net
Wikipedia

 
Links Contact Disclaimer